Prăjitura Trio cu mere și cremă

de Maria Udrea
6 comentarii
Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori porționată și decorată cu zahăr

Pentru că ne-a plăcut în mod deosebit rețeta de tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie, dar ne-a plăcut și rețeta de prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao, m-am gândit la o altfel de combinație și luând câte puțin de la cele două, am pregătit această delicioasă rețetă Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Foarte apreciată a fost, de cei care au savurat-o!

Și nu se prepară greu deloc, dacă sunteți familiarizați cu foile pe dosul tăvii.

Necesită doar puțin mai multă răbdare, mai ales pentru că nu se poate servi imediat ci în câteva ore, iar pofta va fi mare, mare. 🙂

Eu ador rețetele de prăjituri cu foi pe dosul tăvii și am o colecție interesantă pe blog, pe care le puteți vedea cu un click AICI.

Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori porționată și decorată cu zahăr

Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

Printează
Porții: 25 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 8 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat de foi pe dosul tăvii:
  • 1 ou mediu
  • 150 g smântână de consum
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 150 g zahăr pudră
  • 450 g făină
  • 20 g cacao
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru compoziția de mere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 lingură griș
  • Pentru crema în două culori:

  • 1500 ml lapte
  • 100 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 500 g mascarpone
  • În plus:
  • 450 g biscuiți petit beurre
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Porții: 25

Timp total de pregătire plus preparare: 90 minute

Dimensiuni tavă: 23/40 cm

Mod de preparare pentru prăjitura Trio cu mere și cremă

Începem cu prepararea cremelor pentru rețeta Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Pentru compoziția de mere, curățăm merele, le trecem prin robot, urmărind să obținem bucățele neuniforme, că dau mai bine ca aspect.
Adăugăm zahărul și transferăm vasul pe foc, amestecând constant în mere să se caramelizeze uniform.
Când sunt bine pătrunse și s-a format sirop, adăugăm scorțișoara, încorporăm untul, adăugăm grișul, amestecăm bine până se omogenizează și stingem focul.
Dăm compoziția de mere la rece.

Pregătim crema în două culori

Pentru crema în două culori, amestecăm amidonul cu puțin lapte rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu puțină sare.
Când atinge punctul de fierbere, adăugăm zahărul și, în fir subțire, amidonul diluat în laptele rece, amestecând intens pentru omogenizare.
Fierbem crema până se îngroașe ca o budincă, apoi stingem focul și o împărțim în două părți egale.
Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de vanilie.
În cealaltă parte adăugăm ciocolata neagră și esența de rom.
Amestecăm intens în creme până când ciocolatele sunt topite și cremele omogenizate.
Le lăsăm la rece, după care încorporăm câte 250 g de mascarpone în fiecare.

Preparare foi fragede pentru prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori.

Cernem 1/2 din cantitatea de făină, într-un vas și o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul.
Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, adăugăm oul și smântâna și omogenizăm amestecul.
Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo amestecul de mai sus, apoi încorporăm făina de pe margini.
Până aici folosim mixerul cu brațele  pentru prăjituri.
Apoi putem folosi brațele pentru aluaturi.
Împărțim compoziția în două părți aproximativ egale.
Într-o parte adăugăm cacao, esența de rom și făină cât să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm.
În cealaltă parte adăugăm esența de vanilie și restul de făină, dar la fel trebuie să obținem un aluat nelipicios.
Lăsăm cele două aluaturi la odihnit 15 minute, acoperite cu folie, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Apoi, întindem aluaturile, pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Coacem cele două foi pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade, apoi le lăsăm să se răcească.

Asamblăm prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

Așezăm în interiorul tăvii foaia albă și întindem peste ea crema cu ciocolată amăruie.
Nivelăm crema bine și așezăm peste ea un rând de biscuiți.
Peste biscuiți întindem compoziția de mere, iar peste aceasta un alt rând de biscuiți.
Urmează crema cu ciocolată albă și la final foaia de aluat cu cacao.
Acoperim prăjitura cu o folie, punem un tocător peste ea și o dăm la rece pentru 3-4 ore, sau de pe o zi pe alta, dacă avem răbdare.
Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, folosind diverse ustensile pentru decor, niște forme de silicon cu decupaje, în cazul meu.
O porționăm folosind un cuțit cu lamă subțire pe care o trecem prin apă rece la fiecare tăietură.
Nouă ne-a plăcut mult, sper să vă placă și vouă rețeta Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

6 comentarii

Flori 20 October 2024 - 14:46

Bună ziua!Arata foarte bine prajitura dvs.
Cu multa crema de ciocolata și mere.
Acum m-am pus și eu sa o prepar, dar la foi în rubrica de ingrediente nu apare zaharul ca și cantitate.
Dvs ce cantitate de zahar ați pus la foi?
O zi frumoasa!

Răspuns
Maria Udrea 20 October 2024 - 15:26

Bună! În primul rând mulțumesc mult pentru observație. Eu am pus 150 g de zahăr la foi. Am completat în lista de ingrediente. Mulțumesc!

Răspuns
Flori 20 October 2024 - 15:54

Bună ziua.Va mulțumesc de răspuns.
Între timp am apucat sa pun 100 gr de zahar.
Din greșeală, am postat doua comentarii cu aceeași întrebare la Prajitura cu foi de cacao și mere caramelizate.
Va rog sa nu le luați în considerare.
O după amiaza frumoasa!

Răspuns
Maria Udrea 20 October 2024 - 22:01

Este bine, foile de obicei nu se fac foarte dulci pentru că gustul este echilibrat de umpluturi. Să-mi spuneți cum v-a ieșit. seară frumoasă!

Răspuns
Flori 22 October 2024 - 21:29

Bună seara! Absolut delicioasa 🙂
Cele doua creme de ciocolata și cu merele s-au îmbinat perfect,impreuna cu cele doua blaturi și biscuiti . Cu toate ca mi-a luat ceva timp sa o fac, dar a meritat tot efortul.
Prajitura e curcubeu pe cerul gurii.
Mulțumesc frumos de reteta.
O seara frumoasa!

Răspuns
Maria Udrea 22 October 2024 - 22:57

Mă bucur nespus că ți-a plăcut!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.