Baghete de pâine din aluat simplu

de Maria Udrea
4338 vizualizări
Patru baghete de pâine într-o tavă de lemn

Aveam de mult în plan să prepar aceste baghete de pâine din aluat simplu, dar am așteptat să-mi sosească în bucătărie formele de copt speciale.

Bine, nu sunt chiar necesare formele speciale, se pot prepara și fără acestea. Însă, preparate în aceste forme ies uniforme și frumușele.

Acum mă pot mândri cu mai multe forme de copt baghete. Cele din rețeta de față de pe Kitchenshop, iar altele de la buna mea prietenă Laura – Laura’s sweets.

Mi-am dorit formele de baghete și implicit să prepar baghetele pentru că ai mei le adoră pe cele de la Lidl și pe cele de la Kaufland. Și cum îmi place să prepar deseori pâine în casă, din când în când voi prepara și baghete.

Una dintre cele mai apreciate rețete de pâine preparată în casă, de pe blog, este rețeta de pâine cu patru feluri de semințe.

Iar cea care mi-a plăcut mie în mod deosebit a fost rețeta de pâine pufoasă cu unt. A ieșit deosebită și datorită formei de copt pe care o ador.

Cum se prepară rețeta de baghete de pâine din aluat simplu

Când mi-am propus să prepar baghetele de pâine în casă nu am căutat rețeta celebrelor baghete franțuzești, sau pe a celor italienești. M-am gândit că este perfectă rețeta clasicelor batoane cu mac. Am adaptat-o pe aceea, fără a prepara baghetele dulci și fără a le decora cu mac sau susan. Foarte bune au ieșit. Au coaja crocantă și miezul foarte pufos, dar dens. Au fost devorate de ai mei imediat.

Dacă și voi adorați pâinea preparată în casă, vă invit să descoperiți pe blog colecția mea de rețete de pâine.

Le găsiți în secțiunea ”Pâine și aluaturi de casă”

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de baghete de pâine din aluat simplu.

Patru baghete de pâine într-o tavă de lemn

Baghete de pâine din aluat simplu

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 600 gr făină albă tip 650
  • 5 gr drojdie uscată
  • 15 gr zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 ml apă caldă
  • 15 gr sare

MOD DE PREPARARE

Cernem făina pentru a fi aerată și o punem în bolul mixerului. Adăugăm la mijlocul ei drojdia și zahărul.  Sarea o presărăm pe marginea făinii din bol, așa încât să nu intre în contact cu drojdia, de la început.

Încălzim apa, dar și uleiul. Turnăm puțină apă caldă peste drojdie și zahăr și amestecăm folosind brațul pentru aluaturi la mixer. După ce drojdia este amestecată cu zahărul și făina de la mijloc, mărim viteza mixerului și amestecăm ingredientele turnând alternativ apa caldă și uleiul cald. Oprim cam 20 ml de ulei pentru la final de frământare.

Frământăm aluatul în bol, pentru 7-8 chiar 10 minute. Apoi, presărăm puțină făină peste el și îl lăsăm la dospit, acoperit cu un ștergar de bucătărie, timp de o oră.

După acest interval de timp, scoatem aluatul din bol, cu mâinile unse cu ulei, din cel oprit. Îl frământăm puțin pe planșetă și îl împărțim în patru părți egale.

Modelăm fiecare parte de aluat în forme sferice, tot cu mâinile unse cu ulei. Mai lăsăm sferele de aluat, acoperite, să se dezvolte 10-15 minute.

Apoi, întindem fiecare sferă de aluat cu sucitorul, în câte o foaie subțire, de lungimea formei de copt. Rulăm foile de aluat pe lungime și așezăm rulourile în formele de copt tapetate cu făină, sau cu hârtie de copt. Eu am preferat hârtia de data aceasta.

Acoperim baghetele de pâine cu un ștergar și le lăsăm la dospit până când își dublează volumul. Eu le-am mai lăsat 45 de minute.

Pornim cuptorul la 200 de grade Celsius și introducem în el o tavă cu apă fierbinte, așezată la bază. Când cuptorul a atins temperatura, crestăm baghetele din loc în loc cu un cuțit, le presărăm cu făină și le așezăm pe raftul de la jumătatea cuptorului, deasupra tăvii cu apă. Tava cu apă este necesară pentru a nu se rumeni rapid baghetele la suprafață și a nu deveni foarte crocante.

Coacem baghetele pentru 20 de minute la 200 de grade. După acest interval de timp, am scos tava cu apă și hârtiile de copt de sub baghete și le-am mai lăsat 5 minute, așezate pe raftul de jos. Astfel și coaja inferioară s-a rumenit mai mult.

Sunt minunate aceste baghete de pâine din aluat simplu și ca formă și ca textură și gust!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.