Pâine de casă cu patru feluri de semințe

de Maria Udrea
0 comentarii
Pâine de casă cu patru feluri de semințe

Foarte bună și pufoasă a ieșit această pâine de casă cu patru feluri de semințe!

Am mai preparat o pâine cu amestec de semințe, asemănătoare, mai demult, dar cu lapte și ou.

De data aceasta am vrut să fie mai simplă, de post.

Este așa de bună că-ți vine s-o mănânci simplă, tare bun gust dau semințele și tare mult îmi place cum crănțăne în dinți!

Aceste patru feluri de semințe sunt de fapt: semințe de dovleac, de floarea soarelui, de in și de susan și sunt de la Sano Vita, cărora le mulțumesc mult pentru ele!

Ingrediente

  • 650 g făină albă, de țară
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr brut
  • 250 ml apă caldă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță sare
  • 75 g mix 4 semințe Sano Vita
  • Pentru uns:
  • 1 lingură făină
  • 2 linguri apă

Mod de preparare

Pregătim maiaua pentru pâine de casă cu patru feluri de semințe

Punem apa la încălzit.
Cernem făina într-un vas încăpător.
Facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo drojdia uscată, împreună cu zahărul.
Picurăm puțină apă caldă și o amestecăm cu drojdia, zahărul și puțină făină. Acoperim vasul și așteptăm să se activeze drojdia, adică să-și dubleze volumul, maiaua rezultată.

Pregătim aluatul pentru Pâine de casă cu patru feluri de semințe

În restul de apă călduță dizolvăm sarea și adăugăm uleiul.
Turnăm lichidul rezultat, în fir subțire, peste maiaua dublată, încorporând și făina de pe margini.
Frământăm un aluat ferm, pe care îl acoperim și îl lăsăm la loc cald, până își dublează volumul( aproximativ 45 minute-1 oră)
Eu amestec ingredientele cu o spatulă de lemn, la început, apoi frământ aluatul cu mâinile.
Se poate folosi robotul.

Asamblare și coacere Pâine de casă cu patru feluri de semințe

Când aluatul și-a dublat volumul, îl întindem pe masa de lucru înfăinată, într-o foaie dreptunghiulară.
Amestecăm o lingură de făină cu două linguri de apă și ungem foaia de aluat cu acest amestec, folosind o pensulă.
Presărăm semințe pe toată suprafața foii de aluat, apoi o rulăm strâns, iar ruloul îl mai rulăm odată sub formă de melc.
Ungem o formă de copt rotundă, cu pereți detașabili, cu ulei și presărăm semințe, atât la bază cât și pe pereți.
Transferăm aluatul în ea, îl acoperim și îl lăsăm, din nou, la loc cald, până își dublează volumul.
Când și-a dublat volumul, îl ungem cu pasta de făină și apă, rămasă și presărăm semințe deasupra.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit cu 15 minute înainte de a introduce pâinea, la 190 de grade.
Coacem pâinea la 190-200 de grade, pentru 30-35 de minute, sau până când se rumenește bine.
O mai lăsăm, apoi, 10 minute în forma de copt să se tempereze, acoperită cu un ștergar, apoi îndepărtăm inelul detașabil, al formei.
Lăsăm pâinea să se răcească acoperită cu ștergar, pentru a se înmuia coaja crocantă.
Noi nu rezistăm și tăiem sau rupem pâinea caldă, cu toate că nu e indicat, dar așa ne place.
Dacă vreți să nu devină coaja pâinii prea crocantă, puneți o tavă cu apă, în cuptor, sub grătarul pe care coaceți pâinea. Mai procedez și eu așa din când în când, dar, în general, ne place coaja foarte crocantă.
Să vă fie de folos!

Poate vă interesează și rețeta de pâine împletită cu mac și susan.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.