Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos

de Maria Udrea
7989 vizualizări
Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe un platou, într-un decor de toamnă cu flori și frunze uscate, alături de un bol cu ciocolată topită

Pe platoul cu fursecuri de sărbători, sau de la o masă festivă, își pot face loc, cu succes și aceste minunate ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos. Sunt destul de ușor de preparat, chiar dacă necesită puțină răbdare și timp.

Ciupercuțele se prepară în formă specială care se încălzește pe flacăra aragazului. Există și forme de copt electrice, deci optați pentru cea pe care o doriți.

Rețeta ciupercuțelor face parte din colecția de rețete de la prietenii blogului. A fost preparată de Andra Constantinescu, nepoata mea, căreia îi mulțumesc frumos pentru pozele deosebite cu ciupercuțele și pentru rețetă.

Mai găsiți pe blog o rețetă de fursecuri ghindă, ciupercuțe și alte forme, dar din cele umplute cu cremă. Tot în formă de copt specială pentru flacăra aragazului se prepară.

Iar cele mai îndrăgite astfel de fursecuri sunt nucile umplute. Găsiți pe blog mai multe rețete de nuci umplute, chiar și în varianta de post. Cea mai îndrăgită este rețeta de nuci cu ciocolată în aluat și cremă de nuci. Este mai deosebită și ca gust și ca aspect.

Cum se prepară rețeta de ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos

Compoziția pentru ciupercuțele glazurate este asemănătoare cu cea de la rețeta de chec, ca și textură. Este mai ușor de preparat pentru că nu se mai separă albușurile de gălbenușuri. Ca și agent de coacere se folosește amoniul, pentru a se frăgezi ciupercuțele după coacere. Dar, amoniul poate fi înlocuit și cu bicarbonat de sodiu în aceeași cantitate.

Ciupercuțele se coc pentru 3-4 minute, pentru început. Se verifică rumenirea acestora pentru că, pe măsură ce se coc mai multe etape, forma de copt va fi mai încinsă. După coacere se trec prin ciocolată topită, doar cu pălăria, apoi prin nucă de cocos.

Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe un platou, într-un decor de toamnă cu flori și frunze uscate Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe două platouri într-un decor de toamnă, alături de un bol cu ciocolată topită

Mai găsiți pe blog rețete de fursecuri numai bune pentru a umple platourile de sărbători sau la diferite evenimente.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos.

Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe un platou, într-un decor de toamnă cu flori și frunze uscate, alături de un bol cu ciocolată topită

Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos

Pe platoul cu fursecuri de sărbători, sau de la o masă festivă, își pot face… Fursecuri Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos European Printează
Porții: 170 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.3/5
( 7 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru aluat:
 • 5 ouă
 • 250 gr zahăr
 • 200 ml ulei
 • 125 ml lapte
 • 400 gr făină
 • 1 praf de sare
 • 1 lingură cu esență de vanilie
 • ½ linguriță de amoniu
 • 1 linguriță de oțet
 • Pentru glazură:
 • 300 gr ciocolată cu lapte
 • 7 linguri apă
 • 200 gr nucă de cocos

MOD DE PREPARARE

Pentru prepararea compoziției de ciupercuțe amestecăm ouăle cu praful de sare, zahărul și esența de vanilie, până la diluarea zahărului. Adăugăm uleiul și laptele și omogenizăm compoziția.

Apoi încorporăm făina adăugată treptat, după care adăugăm amoniul stins cu oțet. Va rezulta o compoziție cu textură mai consistentă, asemănătoare cu cea de chec.

Forma pentru ciupercuțe se unge cu untură sau cu unt gras și se pune la încălzit pe flacăra aragazului.

Punem jumătate din cantitatea de aluat într-o pungă, pe care o decupăm puțin la un colț, cu foarfeca. Presăm ușor aluatul din pungă pentru a curge în formele de ciupercuțe. Umplem formele cu aluat, dar nu mai mult de ¾ din capacitatea acestora. Închidem forma de copt și coacem ciupercuțele până când se rumenesc frumos, întorcând forma de pe o parte pe cealaltă.

Colaj de poze cu pașii de preparare a ciupercuțelor

Le scoatem din forme cu mare grijă, pentru a nu le sfărâma. Continuăm coacerea ciupercuțelor până când terminăm aluatul.

Înainte de a le glazura, decupăm de pe ciupercuțe surplusul de aluat, dacă este cazul.

Pentru glazura de ciocolată punem într-o crăticioară ciocolata împreună cu apa. Așezăm crăticioara pe foc de intensitate mică și amestecăm până când ciocolata se topește.

Trecem rapid ciupercuțele prin ciocolată, apoi prin nuca de cocos și le așezăm pe platouri. Dacă se întărește ciocolata, o mai punem la topit pe baie de aburi.

Colaj de poze cu pașii de glazurare a ciupercuțelor Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe un platou, într-un decor de toamnă cu flori și frunze uscate, alături de un bol cu ciocolată topită Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe două platouri într-un decor de toamnă, alături de un bol cu ciocolată topită

Sunt și gustoase aceste ciupercuțe cu glazură de ciocolată și cocos, dar și frumoase.

Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe un platou, într-un decor de toamnă cu flori și frunze uscate Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe două platouri într-un decor de toamnă, alături de un bol cu ciocolată topită Ciupercuțe glazurate cu ciocolată și cocos pe două platouri într-un decor de toamnă, alături de un bol cu ciocolată topită
Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

4 comentarii

Ada 11 December 2022 - 11:56

Buna ziua ! Cu cat timp inainte de craciun se pot face aceste ciupercute? Multumesc!

Răspuns
Maria Udrea 11 December 2022 - 19:36

Cu 4-5 zile ar fi ok.

Răspuns
Georgeta 23 November 2023 - 12:39

In total cam cat ti,p se coc? La cuptor nu se pot coace? Multumesc!

Răspuns
Maria Udrea 23 November 2023 - 14:17

Georgeta, nu este relevant timpul de coacere, trebuie să verificați ridicând capacul să vedeți dacă sunt rumenite. Forma se întoarce de pe o parte pe cealaltă, așa cum am explicat în rețetă. Și nu, nu se pot coace la cuptor, este formă specială pentru flacăra aragazului. Căutați online forme electrice, dacă nu vă împăcați cu forma pentru aragaz.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.