Negresă cu pișcoturi și caramel sărat

de Maria Udrea
3305 vizualizări
Porții de negresă cu pișcoturi și caramel sărat pe două platouri

Ne plac foarte mult prăjiturile negrese și tot foarte mult ne place și crema de caramel sărat. Așa că le-am combinat într-o delicioasă rețetă de negresă cu pișcoturi și caramel sărat.

Blatul de negresă merge combinat cu absolut orice fel de cremă. Am testat foarte multe combinații și toate mi-au plăcut. Și cu cremă de caramel am mai preparat, dar nu caramel sărat.

Caramelul sărat l-am descoperit cu ani în urmă într-o delicioasă înghețată pe care am savurat-o cu bucătărași drăgălași în Sibiu. De atunci îl tot prepar și eu și îl folosesc în diferite deserturi.

Vedeți aici și rețeta de sos caramel sărat. De câte ori îl prepar fac cantități duble, pentru că o parte din el dispare instant. Îl servesc ai mei chiar și cu biscuiți.

Una dintre rețetele de negrese de pe blog, pe care o adoră ai mei este rețeta de negresă cu ciocolată și cremă de lămâie.

Cum se prepară rețeta de negresă cu pișcoturi și caramel sărat

Pentru rețeta de față am preparat blatul de negresă cu ciocolată și nuci. Am adăugat și pișcoturi la bază pentru că am preparat prăjitura în cea mai mare tavă a cuptorului și n-ar fi ieșit prea înaltă. Nu am vrut să dublez cantitățile ingredientelor, așa că soluția a fost pișcoturile. Apelez la această soluție sau folosesc biscuiți în loc de pișcoturi atunci când doresc prăjituri mai înalte, sau mai complexe.

Porții de negresă cu pișcoturi și caramel sărat pe două platouri Negresă cu pișcoturi și caramel sărat secționată în tavă

Vedeți aici și o rețetă de prăjitură cu cocos și trei creme în care am adăugat și straturi de biscuiți.

Dar mai găsiți astfel de rețete pe blog, atât cu pișcoturi cât și cu biscuiți, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de negresă cu pișcoturi și caramel sărat.

Porții de negresă cu pișcoturi și caramel sărat pe două platouri

Negresă cu pișcoturi și caramel sărat

Ne plac foarte mult prăjiturile negrese și tot foarte mult ne place și crema de… Prăjituri Negresă cu pișcoturi și caramel sărat European Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 17 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru blat de negresă în tavă de 33/43 cm:
 • 7 ouă medii
 • 175 gr zahăr
 • 200 gr ciocolată amăruie(55% cacao)
 • 200 gr unt
 • 50 ml lapte
 • 1 vârf de linguriță cu sare
 • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță praf de copt( 5 gr)
 • 300 gr făină
 • 1 pachet mare de pișcoturi Savoiardi
 • Pentru sirop:
 • 400 ml apă
 • 50 gr zahăr
 • 4 ml esență de rom
 • Pentru crema de caramel sărat:
 • 200 gr zahăr
 • 400 ml smântână pentru frișcă
 • 100 gr unt
 • 30 ml apă
 • 25 gr sare grunjoasă
 • 250 gr mascarpone

MOD DE PREPARARE

Începem cu pregătirea compoziției pentru blatul de negresă cu pișcoturi.

Mai întâi separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste albușuri. Lăsăm albușurile la temperatura camerei până când pregătim compoziția de ciocolată.

Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-o crăticioară, la foc mic. Adăugăm untul tăiat în bucăți mai mici și laptele. Amestecăm cu o spatulă până când se topesc untul și ciocolata și se omogenizează compoziția. Stingem focul și lăsăm compoziția de ciocolată să se răcească.

Înainte de a continua amestecarea ingredientelor pornim și cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi mixăm albușurile până devin spumoase și capătă volum. Adăugăm, lingură cu lingură, zahărul și continuăm mixarea până când devine bezeaua fermă.

Adăugăm gălbenușurile în compoziția de ciocolată răcită și omogenizăm. Apoi adăugăm compoziția rezultată peste bezeaua de albușuri.

Nu mai folosim mixerul, ci o spatulă cu care amestecăm ușor de jos în sus, folosind mișcări circulare, până se omogenizează din nou compoziția pentru blatul de negresă.

La final, cu aceleași mișcări de jos în sus, încorporăm lingură cu lingură, făina amestecată cu praf de copt și bicarbonatul. Bicarbonatul este opțional, eu îl folosesc pentru că are efect asupra texturii blaturilor. Sunt dense, dar și pufoase în același timp.

Pentru a coace blatul, ungem tava cu ulei, presărăm și un strat subțire de făină și așezăm pișcoturile. Putem folosi și hârtia de copt. Peste pișcoturi întindem compoziția de negresă cu ciocolată. Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, sau, în funcție de cuptorul fiecăruia.

Preparăm crema de caramel sărat

Mai întâi turnăm apa într-o crăticioară cu baza dublă și pereți mai înalți. Apoi adăugăm zahărul și punem crăticioara pe foc de intensitate mai mică. Lăsăm zahărul să se topească fără a amesteca în el. Amestecăm doar spre final de topire, pentru a se omogeniza.

Adăugăm untul tăiat în cuburi. Amestecăm cu o spatulă până când untul este topit, dar și zahărul care se solidifică la contactul cu untul. Apoi adăugăm smântâna pentru frișcă. Fierbem sosul de caramel sărat până când se îngroașă ca o budincă. Amestecăm continuu pentru a nu se arde, iar spre final de fierbere adăugăm sarea și amestecăm până când se dizolvă.

Lăsăm sosul caramel să se răcească, apoi îl amestecăm cu mascarponele.

Asamblăm delicioasa negresă cu pișcoturi și caramel sărat

Până când se răcește blatul de negresă și sosul caramel, preparăm și un sirop din apă cu zahăr și esență de rom. Fierbem ingredientele până când se topește zahărul și lăsăm siropul la răcit.

Însiropăm blatul de negresă și pișcoturile de la bază, apoi adăugăm crema de caramel sărat. Folosim un posh cu dui stelat pentru a decora frumos prăjitura.

Colaj de poze cu pașii de preparare a prăjiturii cu pișcoturi, blat cu ciocolată și cremă de caramel sărat

Punem delicioasa negresă cu pișcoturi și caramel sărat la loc răcoros pentru 2-3 ore, apoi o putem porționa frumos.

Prăjitură cu blat de ciocolată, pișcoturi și cremă caramel Porții de negresă cu pișcoturi și caramel sărat pe două platouri Porții de prăjitură cu blat de ciocolată, pișcoturi și cremă caramel

Spor și poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.