Prăjitură cu cocos și trei creme

de Maria Udrea
4 comentarii
Prăjitură cu cocos și trei creme

Una dintre prăjiturile cu care ne-am răsfățat de sărbători a fost această Prăjitură cu cocos și trei creme.

N-am avut inspirație cum s-o denumesc, de fapt aceasta este o problemă generală, în a da nume preparatelor.

I-aș fi spus ”Fantezie de iarnă”, dar mai am astfel de denumiri:

Prăjitura Fantezie în cinci straturi

Prăjitura Fantezie cu pișcoturi de cacao și foi albe

Aș fi vrut ceva cu ”Trio”, dar aș fi depășit limita admisă de google la cuvinte pentru titlu.

Și, de asemeni, mai am pe blog denumiri cu trio:

Prăjitura Trio cu mere și cremă în două culori

Așa că am denumit-o în funcție de ce conține.

Rețeta de prăjitură cu cocos și trei creme

Este o prăjitură cu o explozie de gusturi și arome, de la cocos, ciocolată și caramel.

Pentru că am avut multe albușuri rămase, am ales să prepar la bază un blat de bezea cu cocos.

Și cum ciocolata și caramelul sunt favoritele noastre de la torturi și prăjituri, acestea au completat, cu succes, gustul aromat al cocosului.

Iar straturile de creme le-am separat cu câte un rând de biscuiți.

Deasupra am optat pentru frișcă și ornamente de ciocolată ca decor.

Am vrut și o prăjitură puțin mai complexă pentru masa de Revelion, pentru că am avut și multe simple.

Ai mei au fost mai mult decât încântați de combinația gusturilor și aromelor din ea.

Blatul de cocos ușor sfărâmicios și dulce a fost urmat de cremă de ciocolată amăruie.

Biscuiții i-am trecut ușor prin lapte, iar la crema caramel am pus și un praf de sare.

Frișca am avut din cea cu aromă de vanilie, deci chiar a fost o explozie de arome în această prăjitură.

Și nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Prăjitură cu cocos și trei creme

Prăjitură cu cocos și trei creme

Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 8 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat de albușuri cu cocos( 24/38 cm):
  • 8 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 200 gr nucă de cocos
  • 2 linguri rase cu făină
  • Pentru crema de ciocolată amăruie:
  • 250 ml frișcă lichidă, îndulcită
  • 250 gr ciocolată amăruie cu 55% cacao
  • Pentru crema caramel:
  • 500 gr mascarpone
  • 497 gr caramel condensat
  • 1 praf de sare
  • Pentru deasupra:
  • 200 gr frișcă cu aromă de vanilie
  • ornamente de ciocolată
  • În plus:
  • 450 gr biscuiți petit beurre
  • 150 ml lapte

 

MOD DE PREPARARE

Pregătim blatul pentru prăjitură cu cocos și trei creme

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, după ce le ținem la temperatura camerei 15-20 de minute.

Când bezeaua capătă consistență, începem să adăugăm zahărul, lingură cu lingură, mixând în continuare.

Bezeaua rezultată va fi una fermă, care rămâne fixată pe pereții vasului.

Scoatem mixerul și folosim o spatulă, în timp ce încorporăm, treptat, nuca de cocos și făina.

Întindem blatul de albușuri cu nucă de cocos în tava tapetată cu hârtie de copt și îl coacem pentru 20-25 de minute la 180 de grade. Pentru siguranță, facem și testul cu scobitoarea.

Între timp, pregătim cremele pentru Prăjitură cu cocos și trei creme

Pentru crema de ciocolată, încălzim frișca, dar fără să atingă punctul de fierbere și topim în ea ciocolata ruptă mărunt. Amestecăm până se omogenizează bine compoziția și o dăm la rece.

Pentru crema caramel, doar amestecăm mascarponele cu caramelul condensat până se omogenizează amestecul. Presărăm și puțină sare. Eu folosesc caramel condensat de la Delatte.ro.

Asamblăm prăjitura cu cocos și trei creme

Când blatul de cocos este rece, putem asambla prăjitura.

Mixăm crema de ciocolată, bine răcită, până capătă puțin volum și o întindem peste blatul de cocos.

Așezăm deasupra un rând de biscuiți trecuți ușor prin lapte, iar peste aceștia întindem crema caramel.

Din nou așezăm un rând de biscuiți trecuți prin lapte și dăm prăjitura la rece pentru câteva ore.

Orice prăjitură trebuie să stea la rece câteva ore înainte de a fi secționată, pentru a se hidrata straturile dintre creme și a se putea porționa frumos.

La final întindem și frișca bătură și presărăm peste ea ornamente de ciocolată.

Este chiar minunată această prăjitură și se porționează frumos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

4 comentarii

Cozia 3 January 2021 - 19:46

Salut merișor, acu am depistat prajitura și m am amuzat citind explicațiile tale privind denumirea ei.Deci finețea ăsta de sweet are ciocolata caramel și cocos.Da? Pai mama draga e ușor s o denumeștI ca trăim timpuri moderne!în tara avem compania digi care de la o vreme transmite un canal care se numește digi 4k.Ai prins ideea? Tu ai igredientelw de baza care încep cu litera c.Schimbam litera c în litera k și ai denumire moderna cu shtaiful aferent, adica ce I drept nu 4k ci 3K …dulce 3K și în curând cred ca o sa prepari chiar 4K :))) ca ai îndemânare și experiența. Eu când voi face prajitura așa o sa I spun: prajitura 3K….sa mă distrezi pe seama celor din jur care mor după K….Ei uite și dulce K… La revedere Merișor, un an bun și pentru tine și familie și pentru noi toți.

Răspuns
Maria Udrea 4 January 2021 - 6:48

Haha, ce m-ai amuzat de la prima oră! Auzi, dar avem și G de la gusturi. Și dacă stau să mă gândesc sunt vreo 5 gusturi pe acolo: cocos, ciocolată, caramel, frișcă și biscuiții au gustul lor :)))) Deci aș putea să-i spun și mai modern, dar nu scriu aici 😀
Te pup, Cozia! La mulți ani și multă sănătate!

Răspuns
Ada 6 April 2021 - 13:51

De unde pot cumpăra caramel condensat? Mulțumesc anticipat!

Răspuns
Maria Udrea 6 April 2021 - 14:08

Eu îl achiziționez online de la Delatte.ro.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.