Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

de Maria Udrea
5573 vizualizări
Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Walewska, a cărei rețetă face parte din colecția de rețete internaționale celebre, este ideală pentru un platou cu prăjituri festive.

Rețeta este inspirată din bucătăria poloneză. Se spune că a fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I. Este o prăjitură delicioasă, dar și spectaculoasă, având o combinație de straturi cu texturi și culori ce cuceresc atât papilele, cât și privirile.  Este una dintre acele prăjituri care se cer repetate cât de curând după terminare.

Tot din bucătăriile internaționale mai găsiți pe blog și rețeta de prăjitură Valurile Dunării Donauwelle. Este o rețetă de prăjitură cu origini în Germania și Austria. Are la bază un blat marmorat cu cacao și vișine, apoi o cremă cu aromă de vanilie și o glazură de ciocolată amăruie.

Iar o altă rețetă de prăjitură care cucerește atât ca gust cât și ca aspect este rețeta de prăjitură cu foaie sfărâmată – Katy. Este o rețetă din bucătăria ungurească, preparată cu foi de aluat fraged și o cremă de ciocolată cu gem de caise și bucăți dintr-o foaie sfărâmată.

Aș mai aminti aici și celebra rețetă de tort Napoleon. Aceasta aparține bucătăriei rusești. Tortul este destul de simplu, dar se prepară din multe foi fragede și cremă de vanilie. Este foarte aspectuos în secțiune, pentru că foile se exfoliază spectaculos, iar crema ușor moale completează minunat aspectul.

Ce conține prăjitura Pani Walewska

După cum am menționat mai sus, prăjitura este compusă din mai multe straturi cu texturi diferite. Se prepară din două foi de aluat fraged, unse cu un gem de fructe. Peste gem se adaugă bezea de albușuri presărată cu fulgi de migdale.

Ca oricare altă rețetă de prăjitură și aceasta se poate adapta după gustul fiecăruia, mai ales în privința gemului. Eu am optat pentru o dulceață de afine în care am adăugat și puțin amidon, pentru consistență. Nu am avut gem de afine și nici un alt gem din fructe de pădure.

Există mai multe variante a acestei rețete, eu m-am inspirat de aici. Tot eu am editat rețeta și acolo, dar am primit textul de de pe un site din afară, verificat, cu care noi colaborăm pe Rețetefeldefel.ro și pe celelalte site-uri ale grupului Intact. Însă am adaptat cantitățile ingredientelor după propriul gust și în funcție de tava folosită. Iar timpul de coacere l-am adaptat după cum îmi cunosc eu cuptorul.

Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea

Mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri celebre din bucătăriile altor țări, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei pentru prăjitura Pani Walewska.

Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea

Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Walewska, a cărei rețetă face parte din colecția de rețete… Prăjituri Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem European Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 10 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat fraged pentru o tavă de 33/43 cm:
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 4 linguri de smântână cu 12% grăsime
  • 500 gr făină
  • 10 gr praf de copt
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 750 gr dulceață de coacăze + 1 lingură amidon alimentar.
  • Pentru bezea:
  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr fulgi de migdale.
  • Pentru crema de vanilie:
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 50 gr făină
  • 30 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 200 gr unt cu 82% grăsime.

MOD DE PREPARARE

Înainte de a pregăti aluatul fraged pentru foi, scoatem untul de la rece și îl lăsăm la temperatura camerei până când se înmoaie ușor. Lăsăm și făina pe masa de lucru, cernută într-un bol împreună cu praful de copt. Adăugăm peste ea și zahărul pudră.

Cum preparăm aluat fraged pentru prăjitura Pani Walewska

Adăugăm untul moale, tăiat în bucăți, peste amestecul de făină cu praf de copt și zahăr. Amestecăm ingredientele cu vârfurile degetelor până când obținem niște firimituri.

În alt bol, amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și smântâna, până la omogenizare. Adăugăm această compoziție peste firimiturile din celălalt bol. Din nou amestecăm ingredientele până când obținem un aluat compact și ușor moale. Îl împachetăm într-o folie alimentară și îl punem la frigider pentru cel puțin o oră.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai aluatului fraged

Când scoatem aluatul de la rece, îl așezăm pe o hârtie de copt măsurată după dimensiunile tăvii. Îl întindem cu sucitorul, păstrând deasupra lui și folia alimentară. Se va întinde mult mai ușor și nu se va mai lipi de sucitor. Apoi transferăm hârtia de copt cu foaia de aluat în cea mai mare tavă a cuptorului. Eu am preferat să coc o singură foaie și să o secționez pe jumătate după coacere. Puteți împărți aluatul în două și coaceți foile pe rând, însă veți prelungi timpul de preparare.

După ce am așezat foaia de aluat în tavă o dăm din nou la rece până când pregătim bezeaua de albușuri.

Cum preparăm bezeaua și formăm prăjitura pentru coacere

Albușurile ținute la temperatura camerei le presărăm cu sare și le mixăm până când devin spumoase. Apoi adăugăm treptat, zahărul și zeama de lămâie și le mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.

Înainte de a monta prăjitura Pani Walewska, încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem tava cu aluatul de la rece și îl înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Îl ungem cu dulceața de afine amestecată cu amidon, pe toată suprafața. Apoi întindem  uniform bezeaua, deasupra dulceții. Peste bezea presărăm fulgii de migdale.

Introducem tava în cuptor și coacem aluatul fraged cu gem și bezea pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Nu exagerăm cu coacerea pentru că riscăm să se usuce foarte mult aluatul, iar bezeaua să se caramelizeze exagerat. În alte rețete am observat un timp și mai scurt de coacere, dar în altele un timp mai lung la temperatură mai scăzută. Eu am copt prăjitura după cum îmi cunosc cuptorul.

Colaj de poze cu pașii de preparare a prăjiturii Pani Walewska

Între timp, preparăm crema de vanilie

Amestecăm într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul și sarea. Adăugăm amidonul și făina, omogenizăm și turnăm laptele. Omogenizăm bine compoziția și o fierbem amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. Stingem focul și adăugăm în cremă vanilia.

Lăsăm crema de vanilie la răcit, acoperită cu folie de prospețime, la contact, pentru a nu se forma crustă la suprafață. După răcirea completă, încorporăm în cremă untul moale, amestecând cu mixerul.

Pentru a monta prăjitura Pani Walewska secționăm foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Întindem crema peste una dintre părți și așezăm peste ea cealaltă parte de foaie.   Acoperim prăjitura cu o folie de prospețime și o punem la rece. Este ideal să stea la rece de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi foile de aluat și a se putea porționa prăjitura frumos.

Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea

Prăjitura Pani Walewska porționată pe un platou alb dantelat și pe o farfurie albă dantelată cu furculiță, alături de două cești de cafea

Din păcate, de data aceasta nu am poze chiar frumoase care să pună în valoare straturile și texturile frumos colorate. Prăjitura am preparat-o pentru colegii de la birou ai băiatului meu și am pozat-o dimineața fără a putea beneficia de lumina zilei. Și porțiile a trebuit să le secționez în funcție de numărul de persoane. Le-am tăiat mai micuțe față de cum prezint eu porțiile de prăjituri. Dar o voi repeta și voi veni cu un update la rețetă.

Porții de prăjitură Pani Walewska într-o tavă de plastic

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.