Pentru un platou cu prăjituri festive, preparate cu ocazia unui eveniment mai deosebit, petrecut în familia noastră, am preparat, printre altele și această rețetă de prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine. A fost una dintre cele mai apreciate, pentru că jeleul de vișine s-a combinat perfect cu blatul de prăjitură cu ciocolată în el.
Chiar dacă pozele nu sunt dintre cele mai reușite, pentru că au fost făcute seara, la lumina becului, vă garantez că prăjitura a avut un gust delicios.
Pentru același platou cu prăjituri festive am mai preparat și rețeta de prăjitură Pani Walewska. Și aceasta a fost foarte apreciată, pentru că are o combinație minunată de straturi. Si este în contrast cu prăjitura de față, atât ca gust, cât și ca aspect.
Și tot pentru același platou cu prăjituri am mai preparat și rețeta de prăjitură turnată cu brânză și firimituri. Am vrut și ceva cu brânză pentru că ne plac în mod deosebit deserturile cu brânză.
Am mai preparat și două rețete de prăjituri de post, pe care le voi edita curând pe blog.
Prăjiturile de post au fost preparate cu mere, respectiv cu gem de prune. Avantajul celor care nu au ținut post a fost acela că au degustat din toate prăjiturile.
Ingrediente folosite la rețeta de prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine
Blatul prăjiturii este preparat după rețeta de negresă cu ciocolată. Conține: ouă, unt, ciocolată amăruie, lapte, nucă, făină și esență de rom. Ca agenți de creștere și frăgezire, am adăugat și praf de copt, dar și puțin bicarbonat de sodiu. Este un blat mai dens, dar ușor umed și ușor sfărâmicios. Ne place tare mult textura acestor blaturi. Le folosesc și pentru diferite rețete de tort.
Bicarbonatul de sodiu este opțional, dar acesta contribuie la textura ușor umedă și sfărâmicioasă. Dacă doriți ca blatul să fie mai pufos, excludeți bicarbonatul.
Jeleul de vișine l-am preparat din dulceață de vișine cu amidon alimentar. Se poate prepara cu gelatină în loc de amidon, însă eu cam evit gelatina. Foarte rar o folosesc la creme sau jeleuri. Într-adevăr, jeleurile ies mai fine, mai transparente cu gelatină. Dacă țineți neapărat la aspectul jeleului, folosiți gelatină( tort gelee).
Vedeți aici și rețeta de blat umed de tort cu ciocolată. Este rețeta mea preferată pentru blaturile de tort. Foarte des prepar acest blat doar din albușuri, pentru a folosi gălbenușurile la cremă. Dar îl mai prepar doar din albușuri și de sărbători când îmi rămân albușuri de la maioneze, sau diverse creme.
Mai găsiți pe blog și alte rețete de prăjituri sau torturi cu blaturi umede, de unde vă puteți inspira. Mai găsiți și rețete cu jeleuri de fructe, atât cu amidon, cât și cu gelatină.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine.
INGREDIENTE
- Pentru blat în tavă cu dimensiuni de 23/40 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 175 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 200 gr făină
- 150 gr nucă măcinată
- 10 gr praf de copt
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 8 ml esență de rom
- Pentru jeleu de vișine:
- 300 gr dulceață de vișine
- 50 ml apă
- 25 gr amidon de porumb.
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea blatului de prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine, mai întâi vom pune ciocolata ruptă mărunt, împreună cu untul tăiat în cuburi și laptele într-o crăticioară așezată la foc de intensitate medie. Amestecăm bine ingredientele până când cele solide se topesc și rezultă o compoziție omogenă. O lăsăm la răcorit până când preparăm bezeaua de albușuri.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade. Măcinăm nuca, mai grosier, iar făina o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul. Trecem amestecul prin sită.
Peste albușuri presărăm puțină sare și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm puțin câte puțin din zahăr, în timp ce mixăm energic, pentru a obține o bezea devine fermă. În compoziția de ciocolată ușor răcită adăugăm esența de rom și gălbenușurile. Apoi adăugăm această compoziție peste bezeaua de albușuri și o încorporăm în ea folosind o spatulă. Nu folosim mixerul decât pentru amestecarea albușurilor. Adăugăm, apoi și nuca măcinată grosier și o încorporăm în compoziție cu mișcări circulare și delicate, de jos în sus, folosind spatula. La final, adăugăm lingură cu lingură, făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.
Ungem tava cu puțin ulei și presărăm făină. Întindem compoziția pentru blat cu ciocolată și nuci și o nivelăm frumos la suprafață. Dăm tava la cuptor și coacem blatul la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.
Între timp, preparăm jeleul de vișine.
Încălzim borcanul cu dulceață într-un vas cu apă așezat pe flacăra aragazului. Când siropul devine cursiv, strecurăm dulceața printr-o sită, într-o crăticioară. Vișinele le lăsăm în sită iar peste siropul din crăticioară adăugăm amidonul amestecat cu apă.
Omogenizăm amestecul și îl mai fierbem până când amidonul se hidratează bine, iar compoziția se îngroașă. Adăugăm și vișinele și le amestecăm bine în jeleul format. Opțional, putem trece jeleul prin sită.
Când blatul de prăjitură este răcit, întindem jeleul de vișine peste el.
Punem delicioasa prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine la rece pentru 2-3 ore, apoi o putem porționa.
Să vă fie de folos!