Cușma lui Guguță. Rețetă rapidă

de Maria Udrea
1460 vizualizări
Desertul Cușma lui Guguță porționat pe două platouri

Pentru că aveam o caserolă cu vișine în congelator și mă tot încurca pe acolo, dar și un pachet de aluat foietaj, le-am folosit la rețeta rapidă de Cușma lui Guguță.

Nu este rețeta clasică, așa cum se prepară în bucătăria moldovenească, este o adaptare a acesteia. Dacă aveți timp și doriți să preparați rețeta clasică,  vă puteți inspira de aici. Mai există și alte variante ale rețetei în care se folosesc clătite în loc de aluat.

În Republica Moldova, Guguță este un personaj din poveștile pentru copii ale scriitorului Spiridon Vanghelie. Băiețelul din povești purta pe cap o căciulă de ciobănaș, numită cușmă, care a inspirat la prepararea acestui desert. Este un desert cu aspect vesel și gust delicios. Este foarte fresh datorită cremei preparată din smântână acră, dar și a vișinilor din interior. În rețeta clasică se folosesc vișine proaspete fără adaos de zahăr, pentru un contrast de gusturi. Dar merg tare bine și cele congelate sau cele din compot, pentru că nici acestea nu sunt foarte dulci.

Cum preparăm rețeta desertului Cușma lui Guguță

Rețeta mea este una rapidă, pentru că nu mai stăm să frământăm aluatul. Apelăm la aluatul foietaj congelat. Aluatul foietaj îl prepar adesea și în casă – vedeți aici rețeta. Atunci când am mai mult timp, prepar cantitate mai mare și îl congelez. Iese la fel de bun și aspectuos ca și cel din comerț.

Vișinele le lăsăm la decongelat și la scurs, înainte de a le folosi la desert.  Crema am preparat-o cu smântână acră cu 35% grăsime, bine scursă. M-ar fi tentat o cremă de mascarpone cu lapte condensat, dar rețeta desertului chiar nu mai avea nimic în comun cu rețeta clasică.

Foarte bun a ieșit desertul și în această variantă, dar voi reveni cât mai curând și cu rețeta clasică. Cu siguranță o voi testa și pe cea cu clătite.

Desertul Cușma lui Guguță secționat pe platou

Desertul Cușma lui Guguță porționat pe două platouri

Vedeți aici și rețeta clasică de clătite, așa cum o prepara și mama.

Iar dacă mai doriți și alte rețete de deserturi rapide, găsiți pe blog o secțiune denumită ”Dulciuri diverse”.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de desert Cușma lui Guguță.

Desertul Cușma lui Guguță porționat pe două platouri

Cușma lui Guguță. Rețetă rapidă

Pentru că aveam o caserolă cu vișine în congelator și mă tot încurca pe acolo,… Dulciuri diverse Cușma lui Guguță. Rețetă rapidă European Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 19 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 800 gr aluat foietaj
  • 900 gr vișine fără sâmburi
  • 1 kg smântână acră cu 32% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 50 gr ciocolată răzuită.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi lăsăm aluatul la decongelat, la fel și vișinele pe care le punem într-o sită să se scurgă.

După decongelare, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Desfacem aluatul și îl întindem puțin, apoi îl secționăm în 10 fâșii. La unul dintre capetele fiecărei fâșii așezăm vișine și rulăm. Presăm ușor marginile rulourilor pentru a se lipi. Apoi le așezăm în tava cuptorului, pe hârtie de copt, cu marginile petrecute în jos.

Punem tava în cuptor și coacem rulourile din luat foietaj cu vișine pentru desertul Cușma lui Guguță timp de 20 de minute, la 200 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai rulourilor din foietaj cu vișine

Între timp, pregătim și crema de smântână.

Aceasta se prepară foarte simplu. Punem smântâna scursă în bolul mixerului și adăugăm zahărul pudră. Pornim mixerul și amestecăm ingredientele până când obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm la final și un praf de sare, pentru intensificarea gustului.

Pentru a monta desertul Cușma lui Guguță, așezăm pe un platou dreptunghiular mai întâi 4 rulouri din foietaj cu vișine, răcite. Întindem peste ele un strat de cremă. Așezăm deasupra 3 rulouri, iar cremă, apoi 2 rulouri, cremă și un rulou. Acoperim desertul de jur împrejur cu cremă de smântână și răzuim ciocolată deasupra.

Colaj de poze cu pașii de montare a desertului

Punem platoul cu desertul la rece și îl lăsăm cel puțin 8 ore, pentru a se putea secționa frumos.

Desertul Cușma lui Guguță secționat pe platou Desertul Cușma lui Guguță porționat pe două platouri

Este un desert simplu și delicios care merită preparat ca și desert de weekend.

Spor și poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.