6
În general nu ne rămâne cozonac, preparat în casă și nu am avut ocazia să fac această budincă de cozonac, pe care am vazut-o foarte des preparată după sărbători.
Vedeți aici mai multe rețete de cozonac și de pască!
De data aceasta, însă, am mai și primit cozonac, așa că a venit rândul să prepar și eu budinca minune.
M-am inspirat de la Alex, pentru că el a folosit lapte condensat și întâmplător aveam și eu o cutie prin frigider.
Ingrediente
- 1 cozonac cu nucă și rahat
- 350 ml lapte condensat
- 200 ml smântână de gătit
- 200 g unt
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 3 plicuri zahăr cu scorțisoară
- 100 g ciocolată cu alune
- 5 ouă medii
- un praf sare
- zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 20 g unt pentru uns
Porții: 16;
Timp de preparare: 45 minute;
Dimensiuni tavă: 23/36 cm
Mod de preparare budincă de cozonac
Topim untul pe baie de aburi și îl lăsăm să se răcească.
Mixăm ouăle cu puțină sare, adăugăm zahărul vanilat și zahărul cu scorțișoară și mixăm în continuare, până se spumează ușor.
Adăugăm untul topit, apoi laptele condensat și smântâna.
Ungem tava cu unt, tăiem cozonacul în cuburi mari și le așezăm în tavă.
Turnăm peste cozonac, compoziția cu ouă și toate cele și presăm ușor bucățile de cozonac, să se imbibe cu compoziție, așa încât să nu se ridice la suprafață, în timpul preparării termice.
Așezăm pe fiecare bucată de cozonac câte o bucată mică de ciocolată și dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade.
Lăsăm apoi budinca de cozonac să se răcească și o pudrăm cu zahăr, apoi o porționăm și o savurăm alături de o cafea buna, sau un ceai, iaurt, ce preferăm.
Este minunată această budincă de cozonac, chiar și ușor caldă!
Să vă fie de folos!