Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată

de Maria Udrea
0 comentarii
Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată

Sincer, nu prea mă încântă acest import de sărbători americănești, precum Valentine’s day, dar dacă majoritatea au acceptat-o, am intrat și eu în atmosfera ei și am preparat acest minunat Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată.

Ai mei au fost tare încântați de el, mai ales că are o combinație de arome pe care noi o adorăm: lămâie +rom.

Inițial am vrut să prepar acest chec cu mac, dar fără vișine, pentru partea de bază, însă am optat pentru un chec simplu cu aromă de lămâie.

Iar pentru inimioară, am optat pentru rețeta de brownie cu ciocolată amăruie și esență de rom.

Aș fi vrut să mai prepar o prăjitură cu marginile de la inimioară, însă au fost devorate rapid de ai mei pofticioși, că prea bune au fost.

Ideea acestei rețete de chec cu inimioară am preluat-o de la Oana, bucătăraș drăgălaș, căreia îi mulțumesc pentru inspirație!

Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolatăChec cu lămâie și inimioară cu ciocolată

Ingrediente

  • Pentru checul cu ciocolată:
  • 5 ouă, medii
  • 130 gr zahăr
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 200 gr unt( 65%)
  • 30 ml lapte
  • 225 gr făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 3 lingurițe esență de rom
  • 1 praf de sare
  • Pentru checul cu lămâie:
  • 5 ouă, medii
  • 130 gr zahăr
  • zeama și coaja de la o lămâie bio
  • 5 linguri ulei
  • 100 gr făină
  • 1 praf de sare
  • Pentru decor:
  • zahăr pudră
  • cacao

Mod de preparare

Pregătim mai întâi checul cu ciocolată, pentru rețeta Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Punem, într-un vas, la bain marie, untul tăiat în cuburi cu ciocolata ruptă și laptele.
Amestecăm intens până ingredientele sunt topite și compoziția omogenizată.
Adăugăm esența de rom și lăsăm compoziția să se tempereze până pregătim restul ingredientelor.
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm puțină sare peste albușuri, apoi le mixăm până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm continuu până vom avea o bezea fermă.
Scoatem mixerul și cu ajutorul unei spatule încorporăm în bezea, compoziția de ciocolată, călduță.
Amestecăm încet cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Apoi încorporăm gălbenușurile cu aceleași mișcări circulare și la final, făina cernută împreună cu praful de copt
Tapetăm tava de chec pe interior cu hârtie de copt și întindem compoziția de chec cu ciocolată în ea.
Coacem checul la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Îl lăsăm să se tempereze în tavă 10-12 minute, apoi îl scoatem pe un grătar.

Pregătim compoziția pentru checul cu lămâie.

Ca și la checul cu ciocolată, separăm albușurile de gălbenușuri.
Presărăm puțină sare peste gălbenușuri și le frecăm bine, apoi adăugăm coaja rasă de lămâie și uleiul.
Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase.
Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm continuu până obținem acea bezea fermă.
Scoatem mixerul și cu ajutorul unei spatule încorporăm în bezea, compoziția de gălbenușuri.
Amestecăm încet cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată.
Apoi, încorporăm făina adăugată lingură cu lingură.
De data aceasta nu punem praf de copt pentru că nu necesită. La checul cu ciocolată am pus, deoarece untul și ciocolata sunt ingrediente grele care trag compoziția în jos în timpul coacerii și o ajutăm cu puțin praf de copt.

Asamblăm și coacem deliciosul Chec cu lămâie și inimioară cu ciocolată

Tapetăm aceeași tavă cu hârtie de copt.
Feliem checul cu ciocolată, bine răcit în felii de aproximativ 2 cm grosime.
Cu un decupator în formă de inimioară, decupăm interiorul feliilor de chec, păstrându-le ordinea. Întindem în tavă un strat din compoziția de chec cu lămâie și așezăm rândul de inimioare la mijlocul tăvii.
Întindem, apoi, restul compoziției de chec cu lămâie, de jur împrejurul și deasupra inimioarelor.
Dăm tava la cuptor și coacem checul cu lămâie și inimioară cu ciocolată pentru 35 de minute, la 180 de grade. Nu uităm nici de testul cu scobitoarea.
Lăsăm checul să se răcească bine, mai întâi în tavă, apoi pe grătar, îl pudrăm cu zahăr și cacao și îl servim celor dragi în cinstea iubirii.

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.