Ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe

de Maria Udrea
1 comentariu
Ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe

Cred că tuturor ne plac ciorbele cu gust acrișor, însă această ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe chiar are un gust special.

Pe lângă gustul acrișor, dau corcodușele o aromă deosebită.  Noi folosim corcodușele, în sezon, la acrit multe ciorbe, mai ales pe cele din verdețuri.

Foarte gustoasă iese și ciorba de lobodă cu costiță afumată, acrită cu corcodușe.

Dar nu numai în sezon acresc ciorbele cu corcodușe, ci și mai târziu. În fiecare an am grijă să îmi asigur cămara cu câteva borcane cu bulion de corcodușe.

Găsiți pe blog rețeta mea de bulion de corcodușe.  Dar nu numai cu corcodușe se acresc ciorbele vara ci și cu alte fructe verzi. Am văzut la Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani că folosește și caise verzi. Iar mama mea mai folosește boabe de struguri verzi. Metode de acrit ciorbele sunt multe, depinde de gustul fiecăruia.

Una dintre ciorbele cu dovlecel, preferate vara este ciorba de dovlecei dreasă cu iaurt. O servim rece de la frigider, nu doar la masa de prânz ci de câte ori dorim să ne răcorim.

Rețetă de ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe

Pentru rețeta de față am folosit, pe lângă dovlecelul de grădină și câteva roșii bine coapte, morcov, ardei gras și nelipsita ceapă. Iar gustul dulceag al acestor legume a fost completat cu gustul acrișor al corcodușelor transformate, în prealabil, în pastă. Și am îngroșat ciorba cu puțină fidea. A ieșit tare gustoasă și destul de consistentă și sățioasă. Nici nu mai folosim pâine la masă, la o astfel de ciorbă în care adăugăm fidea sau alte paste făinoase.

Găsiți pe blog mai multe rețete de ciorbe asemănătoare la secțiunea Supe/ciorbe.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe

Ciorbă de dovlecel acrită cu corcodușe

Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 dovlecel mare, de grădină
  • 1 ceapă galbenă, mare
  • 1 morcov
  • 3-4 roșii
  • 1 ardei gras, roșu
  • 50 gr fidea
  • 150 gr corcodușe verzi
  • sare, după gust
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 litri de apă
  • mărar, pătrunjel și leuștean

MOD DE PREPARARE

Începem prin a curăța toate legumele și a le toca mai mărunt. Dovlecelul, fiind de grădină și mai matur, a trebuit curățat și de coajă și de semințe.  Roșiile le opărim în apă cu sare, le decojim și le tocăm mărunt.

Pregătim corcodușele pentru acrit ciorba.

Spălăm bine corcodușele și le punem la fiert în apă cât să fie acoperite cu două degete deasupra.  Adăugăm și puțină sare care le ajută să se pătrundă mai rapid. Le lăsăm să fiarbă până se desface pulpa de pe sâmburi. Apoi le trecem printr-o sită să îndepărtăm sâmburii și să le transformăm în pastă, împreună cu apa în care au fiert.

Punem o oală cu uleiul la încălzit și adăugăm ceapa tocată și morcovul. Separat, punem altă oală cu apă la fiert. Amestecăm bine ceapa cu morcovul în uleiul încins, dar nu le lăsăm să se prăjească, ci atât cât să se pătrundă ușor și să-și degaje gusturile. Adăugăm apă fierbinte, lăsăm ingredientele să fiarbă 6-8 minute, apoi adăugăm roșiile, ardeiul gras și dovlecelul. Acestea au cam același timp de fierbere, deci le adăugăm pe toate în același timp. După 10-12 minute de fierbere, adăugăm pasta de corcodușe, iar la primul clocot, adăugăm fideaua.

Mai lăsăm ciorba de dovlecel acrită cu corcodușe să fiarbă până se hidratează fideaua, apoi adăugăm câteva fire de mărar și câteva de leuștean, tocate mărunt. Acestea au nevoie de 5-6 minute de fierbere pentru a-și degaja aromele în ciorbă. Pătrunjelul verde îl adăugăm după stingerea focului.

Nu uităm să potrivim gustul ciorbei cu sare, atât cât necesită, având în vedere că am adăugat sare și la pasta de corcodușe.

Spor și poftă bună!

Dacă nu ați folosit până acum pastă de corcodușe, vă sfătuiesc să o adăugați treptat în ciorbă, până obțineți gustul care vă place.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.