Una dintre ciorbele de vară preparate de mama în copilărie, era o delicioasă ciorbă de dovlecei cu castraveți maturi. Foarte mult îmi plăcea, iar acum le prepar și eu rețeta alor mei.
Atunci când castraveții de grădină îmbătrânesc, iar coaja devine galbenă, sunt numai buni de combinat cu dovleceii și roșiile de grădină în diferite preparate. Au multe semințe pe care le îndepărtăm și le pregătim pentru răsadurile de la primăvară. Le îndepărtăm și coaja pentru că aceasta devine amară.
Îi mai folosim și la rețeta de salată de castraveți cu usturoi și mărar. Ne place salata aceasta, mai ales în zilele toride de vară. Este și gustoasă și hidratantă.
Dar mai folosim castraveții maturi și la rețeta de castraveți murați în sos de roșii. Pe aceștia îi folosesc la diferite mâncăruri scăzute, în special de cartofi. Dar merg tare bine și la ciorbele acrișoare.
Ce conține rețeta de ciorbă de dovlecei cu castraveți maturi
Pe lângă dovlecei și castraveți, mai adăugăm în ciorbă și multe roșii, că tare gustoase sunt în această perioadă. Nu lipsesc nici ceapa, morcovii sau păstârnacul. Mai putem adăuga țelină cu frunze tocate mărunt, dar și lujeri pe care îi îndepărtăm după ce îți lasă aroma în ciorbă. Dacă avem, mai punem și un ardei gras și obținem o ciorbă de vară gustoasă și consistentă.
Una dintre cele mai apreciate rețete de ciorbă de vară de pe blog este rețeta de ciorbă de dovlecei dreasă cu iaurt. Dacă n-ați încercat-o până acum, vă provoc s-o faceți. Și tot din aceeași categorie de rețete vă mai recomand de pe blog și rețeta de ciorbă din legume de vară dreasă cu iaurt.
Dar găsiți pe blog mai multe astfel de rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Supe și ciorbe”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de ciorbă de dovlecei cu castraveți maturi.
INGREDIENTE
- 2 dovlecei de grădină
- 2 castraveți maturi
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 3 litri de apă
- sare, după gust
- 2 linguri de ulei
- 1 legătură de pătrunjel verde
MOD DE PREPARARE
Mai întâi punem o oală cu apa și uleiul la fiert.
Apoi curățăm toate legumele și le tocăm mai mărunt. De la castraveți îndepărtăm atât coaja cât și semințele. Când apa atinge punctul de fierbere, adăugăm o linguriță de sare și amestecăm până când aceasta se dizolvă. Adăugăm în apa care fierbe ceapa, morcovii și păstârnacul. Le lăsăm să fiarbă 10-15 minute, apoi adăugăm dovleceii și castraveții.
Opărim roșiile, le decojim și le tocăm mărunt. Le adăugăm în ciorbă când celelalte ingrediente sunt bine pătrunse.
Mai fierbem delicioasa ciorbă de dovlecei cu castraveți maturi pentru maxim 15 minute, timp în care îi mai potrivim gustul cu sare.
Mi-au lipsit pentru această ciorbă țelina cu frunze și ardeiul gras, Voi să puneți că va ieși mai gustoasă și mai consistentă.
Pătrunjelul verde îl tocăm și îl adăugăm în ciorbă după stingerea focului.
Este gustoasă o astfel de ciorbă servită atât caldă cât și rece, cu pâine prăjită.
Spor și poftă bună!