Pentru că am avut în grădina mamei mulți castraveți, iar o parte dintre aceștia i-am recoltat la maturitate, am preparat din ei rețeta de castraveți murați în sos de roșii. Foarte bine îmi vor prinde mai târziu incluși în diferite mâncăruri.
Un exemplu ar fi rețeta de cartofi scăzuți cu cârnați și murături. Rețeta merge preparată și în post, fără cârnații afumați.
O altă rețetă în care o să folosesc castraveții în sos de roșii este rețeta de ciorbă de cocoș cu castraveciori acri și tăiței. Este o rețetă din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul matinalului ”Neatza cu Răzvan și Dani”.
Tot din castraveți maturi mai prepar vara mult adorata salată de castraveți cu usturoi și mărar verde. Este o salată răcoroasă și picantă, dar și detoxifiantă. Merge foarte bine savurată în zilele toride de vară. Și mai includ castraveții maturi, curățați de coajă și de semințe în ciorbele de dovlecei.
Cum se prepară rețeta de castraveți murați în sos de roșii
Pentru a conserva castraveții în sos de roșii, putem folosi fie roșii proaspete pe care le transformăm în sos, fie folosim un sos de roșii preparat anterior. Adăugăm sare neiodată, puțin zahăr pentru reglarea acidității roșiilor și puțin oțet pentru a nu fermenta castraveții. Nu lipsesc nici condimentele necesare rețetelor de murături. Fierbem borcanele cu castraveți în sos de roșii într-o cratiță cu apă. Nu am preparat multe astfel de borcane, pentru că am preparat și altfel de murături.
O rețetă asemănătoare acesteia este cea de dovlecei în suc de roșii pentru iarnă.
Și tot din castraveți mai mari am preparat o rețetă de castraveți murați felii.
Vă invit să descoperiți pe blog mai multe astfel de rețete în secțiunea ”Conserve”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de castraveți murați în sos de roșii.
INGREDIENTE
- 2 kg castraveți mai maturi
- 2 litri suc de roșii
- 1 cățel de usturoi/borcan de 720 ml
- 3-4 boabe de piper/borcan
- 3-4 boabe de ienibahar/borcan
- 3-4 boabe de coriandru/borcan
- 1 linguriță de sare pentru murături, neiodată/borcan
- 2 lingurițe de zahăr/borcan
- 2 crenguțe de mărar cu flori / borcan
- 1 lingură de oțet de 9 grade / borcan
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea castraveților pe care îi spălăm, îi curățăm de coajă și de semințele mari, apoi îi tăiem în cuburi.
Așezăm în borcanele sterilizate crenguțele de mărar apoi îndesăm cuburile de castraveți. Adăugăm sucul de roșii și agităm borcanele să intre bine sucul printre bucățile de castraveți. Adăugăm condimentele, sarea, zahărul și oțetul. Închidem borcanele cu capacele din dotare și le agităm din nou pentru a migra ingredientele adăugate printre cuburile de castraveți. Le întoarcem invers pentru a ne asigura că se amestecă bine ingredientele.
Așezăm borcanele într-o cratiță la baza căreia punem o lavetă, sau un ștergar. Umplem cratița cu apă rece până la filetul borcanelor. Fierbem borcanele cu castraveți murați în sos de roșii pentru 30 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Le lăsăm apoi în apa fierbinte pentru a se răci lent.