Una dintre ciorbele preferate, vara, este aceasta gustoasa si aromata Ciorba de rosii.
Este o ciorba cu gust dens de rosii din gradina, asezonate cu busuioc si cimbru, completata cu o delicioasa supa de pui fraged de curte si multe legume.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 2 l supa de pui
- 2 kg rosii de gradina, bine coapte
- 1 ceapa galbena
- 1 ceapa rosie
- 5 graunti de usturoi
- 1 morcov
- 1 radacina patrunjel
- 1 gogosar
- sare
- piper
- 2 foi dafin
- 1 legatura patrunjel verde
- cateva fire de marar verde
- cateva fire de leustean verde
- Pentru servire:
- paine prajita
- branza telemea
- smantana
- crutoane
- ardei iute
[/ingredients]
[preparare title=”Reteta Ciorba de rosii – Mod de preparare”]
Le punem la fiert cu putina sare si o lingura de grasime din supa de pui, luand cu grija de deasupra supei si le lasam pana scad bine, aproximativ 40 de minute.
Spre finalul fierberii, adaugam si putin busuioc, proaspat sau uscat, de care avem si doua foi de dafin.
Intre timp ne ocupam de restul ingredientelor.
La ceapa putem sa adaugam si cativa stropi de supa sa nu capete acel gust de ceapa prajita.
Adaugam si usturoiul curatat si tocat rondele si putina sare.
Curatam celelalte zarzavaturi si le tocam in cuburi, apoi le adaugam peste ceapa, cand aceasta devine translucida.
Adaugam si putina supa si lasam legumele sa se inabuse bine, acoperind vasul cu un capac.
Cand acestea sunt suficient de patrunse, iar sosul de rosii suficient de scazut, le unim in acelas vas, completam cu supa de pui si mai lasam vasul pe foc 10-15 minute sa se intrepatrunda gusturile.
NOTA
Foile de dafin nu trebuie lasate sa fiarba mai mult de 15 minute, pentru ca vor lasa un gust amarui.
Sarea, peste ceapa calita, nu se va adauga de la inceput, ci pe parcurs, pentru ca ceapa sa aiba timp sa-si lase dulceata in sos, eventual, pentru un plus de dulceata, se va adauga si o lingurita de zahar, sau chiar mai mult, in functie de cat de acre sunt rosiile. Ceapa va capata in acest mod gustul de caramelizat si va da o nota aparte, ciorbei.
[/preparare]
2 comentarii
Asa ce-mi mai place si mie.
Mihaela, da, e tare buna! Pup!