Clătite cu brânză telemea și mălai

de Maria Udrea
2 comentarii

De când am văzut pe facebook postarea Nicoletei Neagu, am știut că aceste clătite cu brânză telemea și mălai vor fi fix pe gustul meu. Așa că nu am stat mult pe gânduri și am preparat rețeta.

Eu am potrivit cantitățile și am adăugat ingredientele după gustul nostru.  Pot să vă asigur că au fost foarte apreciate. Au mers de minune calde, cu cârnați afumați, jumări și niște ceapă roșie. Așa le-am servit noi.

Reci nu ne-au plăcut, dar le-am reîncălzit ușor, n-au rămas nemâncate.

Cred că sunt bune și umplute cu diverse creme de brânză sau servite cu smântână.  Le voi testa data viitoare în aceste combinații.

Îi mulțumesc Nicoletei pentru inspirație și vă provoc să le încercați și voi! Las mai jos rețeta de clătite cu brânză telemea și mălai, detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Clătite cu brânză telemea și mălai

Printează
Porții: 6 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 200 g mălai
  • 100 g făină
  • 350 g brânză telemea de vacă(veche)
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri apă minerală
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță boia de ardei iute
  • 1/2 linguriță boia de ardei dulce
  • 25 g unt

Porții: 6

Timp de preparare: 40 minute

Mod de preparare pentru clătite cu brânză telemea și mălai 

Amestecăm ouăle, până devin ușor spumoase, adăugăm uleiul, apa minerală, imediat bicarbonatul, pentru a se stinge în aciditatea apei, apoi brânza dată pe răzătoare, mălaiul măcinat fin, cu ajutorul râșniței de cafea și făina cernută împreună cu praful de copt.
Va ieși o compoziție groasă, pe care o vom dilua treptat cu laptele rece.
Adăugăm lapte, până obținem o compoziție ușor cursivă, dar  mai groasă decât la clătitele clasice.
Potrivim gustul cu puțină boia de ardei, asta opțional, sau se pot adăuga alte condimente agreate de fiecare.
Lăsăm compoziția de clătite cu mălai să se odihnească aproximativ 30 de minute, pentru a se hidrata mălaiul.

Cum coacem clătitele

Încingem tigaia, adăugăm și câte puțin unt pentru gust și luciu și punem câte un polonic din compoziție, pe care o întindem ușor cu dosul polonicului.
Rumenim clătitele pe ambele părți, întorcându-le cu o spatulă, sau chiar învârtindu-le în aer, merg foarte bine și așa.
Urmărim să nu se rumenească foarte rău, că devin uscate, sunt mai bune ușor umede la interior.
Sunt bune și de efect, aceste clătite cu brânză telemea și mălai, vă recomand, cu drag, rețeta!

Aceste clătite mai pot fi preparate și din mămăliga rămasă pentru a doua zi. O diluăm cu lapte sau cu apă, adăugăm celelalte ingrediente și potrivim consistența aluatului așa încât să aibă textura precum clătitele americane – pancakes.

Tot din mămăliga rămasă pentru a doua zi mai puteți încerca de pe blog și rețeta de pernuțe crocante din mămăligă cu brânză.

Pernute crocante din mamaliguta cu branza sarata

Ulterior, tot din mămăliga rămasă pentru a doua zi, am preparat și rețeta de vafe și gogoșele din mămăliguță cu brânză.

Vafe și gogoșele din mămăliguță cu brânză

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete în care folosesc mămăliga, atât caldă, cât și rece, pentru gustări delicioase.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

2 comentarii

Claudia 29 January 2021 - 20:43

Foarte mult imi plac.Bravo Meri.

Răspuns
Maria Udrea 1 February 2021 - 5:21

Mulțu, Dia! Tare bune sunt!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.