Cea mai frecventa reteta de cozonac de la noi este reteta de cozonac cu nuca si cacao, sau cu nuca si ciocolata.
Ingrediente
- Pentru aluat(3 cozonaci):
- 1 kg faina de calitate
- 500 ml lapte
- 300 gr zahar
- 5 plicuri zahar vanilat
- 4 galbenusuri
- 250 ml ulei
- 50 gr drojdie proaspata
- coaja de la 1 lamaie, rasa fin
- coaja de la 1/2 portocala, rasa fin
- 1 lingurita sare
- Pentru umplutura:
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar pudra
- 2 linguri cacao
- 2 lingurite esenta de rom
- 300 gr nuca macinata grosier
- 2 linguri pesmet
- 1 varf cutit sare
- Pertru uns:
- 1 galbenus
- 1 lingura lapte
- 2-3 linguri zahar tos
Mod de preparare
Pregatim ingredientele pentru aluat de cozonac cu nuca si cacao
Mai intai pregatim maiaua.
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam o lingura de zahar peste ea si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana se lichefiaza.
Adaugam o ceasca de lapte cald si o mana de faina, omogenizam bine totul si acoperim bolul cu un stergar lasandu-l la loc cald aproximativ 15-20 de minute pana cand maiaua isi dubleaza volumul.
Intre timp ne ocupam rapid de restul ingredientelor.
Separam albusurile de galbenusuri.
Rasnim zaharul sa il facem pudra.
Incalzim restul de lapte, in care adaugam sarea, dar nu prea mult, atat cat sa suporte degetul.
Incalzim usor si uleiul.
Pregatim aluatul pentru reteta de cozonac cu nuca si cacao
Cernem faina intr-un vas adanc, iar la mijloc ii facem o adancitura unde vom turna pe rand restul ingredientelor.
Peste galbenusuri, adaugam putina sare si incepem sa le frecam pana le omogenizam. Sarea accentueaza culoarea acestora.
Adaugam zaharul si frecam in continuare pana cand obtinem o crema spumoasa. Eu folosesc o lingura de lemn, nu mixerul, asa m-am obisnuit.
Adaugam uleiul peste crema de galbenusuri, coaja de lamaie si cea de portocala, apoi rasturnam totul in adancitura din faina.
Clatim vasul in care au fost galbenusurile cu putin lapte cald ,pe care il adaugam apoi, peste crema de galbenusuri. Facem asta pentru ca suntem economi si nu vrem sa risipim ingredientele.
Intre timp s-a dublat si maiaua si o adaugam peste ingredientele din vasul in care lucram, tot peste galbenusuri, apoi facem acelasi procedeu, clatim vasul cu lapte cald, sau punem chiar tot laptele si diluam maiaua ramasa pe peretii vasului.
Incepem sa lucram in vas, adunand faina dinspre exterior peste ingredientele din mijloc si amestecam energic, turnand cate putin lapte, pana cand incorporam toata faina.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei si il framantam pana obtinem un aluat omogen si destul de tare, vascos.
Nu trebuie sa-l framantam minute in sir sau sa-l batem de masa cum eram obisnuiti, doar il omogenizam bine si atat.
Punem aluatul inapoi in vas, acoperim bine vasul, cu mai multe stergare si il lasam la loc cald aproximativ o ora, pana cand aluatul isi va dubla volumul si va incepe sa se rupa pe alocuri.
Pregatim umplutura si asamblam cozonacii cu nuca si cacao.
Rasnim zaharul sa il facem pudra, macinam nuca si o amestecam cu pesmetul si cernem cacaua peste acest amestec.
Presaram putina sare peste albusuri si le mixam pana devin spumoase, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea tare.
Adaugam amestecul cu nuca si cacao, esenta de rom si omogenizam bine totul.
Impartim compozitia in trei parti.
La fel vom imparti si aluatul, in trei parti, pe care le vom intinde cu ajutorul sucitorului, pe rand, pe masa de lucru.
Intindem umpluturile peste foi si rulam foile fara sa le presam prea rau, apoi le asezam in tavile tapetate cu hartie de copt.
Acoperim tavile si le lasam din nou la loc cald tot aproximativ o ora, sau pana cand se dubleaza volumul aluaturilor.
Amestecam un galbenus cu 1 lingura lapte si cu ajutorul unei pensule, ungem cozonacii inainte de a-i introduce la cuptor.
Cu 10 minute inainte de a introduce tavile in cuptor, preincalzim cuptorul, apoi vom coace cozonacii pentru 40 de minutela 180 de grade.
Spor si pofta buna!
NOTA:
Ingredientele folosite la cozonac, trebuie aduse la temperatura camerei cu cateva ore, inainte de a incepe procesul tehnologic.
Nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
4 comentarii
Foarte frumos!
Multumesc! Te servesc cu o felie, virtual. 😀
Ce bine arata!
Eu anul acesta am luat aluatul de la patiserie si l-am copt acasa.
Am avut prea multe de facut.
Multumesc, Tania!