Acest cozonac cu zahar caramelizat este un fel de Rosenkranz, pe care l-am facut prima data cu ani in urma dupa o reteta din revista “Practic in bucatarie”. Si cum eu nu prea respect intocmai o reteta, nu am putut sa-l denumesc Rosenkranz, ca apoi ar navali haterii si si-ar satisface rautatile cu reteta mea :))))))))).
Iar aceasta este a doua reteta cu care particip la provocarea Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), initiata de Cerasela Badr El-Din si gazduita luna aceasta de blogul meu, in care am ales ca vedeta printre ingrediente – caramelul.Am atatea idei de retete in care sa folosesc acest ingredient, dar nu le pot pune in practica pentru ca iar imi reproseaza baietii ca ii pun la ingrasat. :))))Pot sa va spun ca a iesit o nebunie de cozonac.Iar din cantitatile pe care le voi prezenta, au rezultat doi cozonaci, pe unul l-am caramelizat, iar pe celalalt l-am lasat simplu.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 4 galbenusuri de ou
- 400 ml lapte
- 150 gr smantana
- 150 ml ulei
- 200 gr zahar
- 2 lingurite esenta de rom
- 1250 gr faina
- 50 gr drojdie proaspata
- 1/2 lingurita sare
- Pentru caramel:
- 5 linguri zahar
- Pentru umplutura nr. 1:
- 3 mere acrisoare
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 2 piscoturi Savoiardi
- Pentru umplutura nr. 2:
- 5 albusuri de ou
- 5 linguri zahar
- 150 gr nuca
- 2 linguri cacao
- 1 varf cutit sare
- Pentru uns al doilea cozonac:
- 1 galbenus de ou
- 1/2 lingurita lapte
Mod de preparare cozonac cu zahar caramelizat
Preparam aluatul
Intr-un bol, sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura de zahar si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana la diluare.
Adaugam 200 ml lapte caldut, 2 maini de faina si omogenizam. Aceasta este maiaua pe care o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, 10-15 minute maxim, daca ingredientele folosite sunt de calitate(faina, drojdia). Eu am folosit faina de tara si drojdie Budafok, cubulet de 50 gr.
Intr-un vas incapator, cernem 1 kg de faina. Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul, pret de cateva minute, pana cand devin spumoase.
Adaugam smantana, 100 ml ulei, esenta, omogenizam si turnam amestecul in vasul cu faina, dupa ce am facut o adancitura la mijlocul acesteia. Incalzim restul de lapte.
Peste ingredientele din vas, turnam maiaua crescuta, iar cu laptele incalzit, clatim vasele in care au fost maiaua si galbenusurile, ca sa recuperam totul de pe pereti vaselor. Eu am mai spus ca nu imi place sa fac risipa de ingrediente, asa ca recuperez cam tot ce se poate. 😛
Amestecam ingredientele turnand in acelasi timp cate putin lapte din cele doua vase.
Apoi rasturnam aluatul pe masa presarata cu faina si il framantam adaugand faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Ne folosim si de uleiul oprit(50 ml), pe care il turnam treptat in maini, in timp ce framantam aluatul. Cu alte cuvinte, ne clatim cu ulei, pentru a indeparta aluatul care se lipeste de maini. Iar la final, dupa ce am incorporat faina, mai turnam pe masa de lucru putin ulei si framantam aluatul peste el. Vom obtine un aluat usor moale, dar nelipicios, pe care il vom acoperi cu stergare de bucatarie si il vom lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
Preparam umpluturile pentru cozonac cu zahar caramelizat
Pentru umplutura nr. 1, dam merele pe razatoare, cu coaja cu tot, dar fara cotoare, bineinteles.Le amestecam cu scortisoara si zaharul, apoi adaugam peste ele, piscoturile trecute prin robot.
Pentru umplutura nr. 2, mixam albusurile cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam, treptat, zaharul si mixam energic pana obtinem o bezea tare.Macinam nuca, mai grosier si o adaugam peste bezea, impreuna cu cacaua si omogenizam.
Preparam si caramelul
Intr-o forma rotunda, o cratita, caramelizam pe foc, cele 5 linguri de zahar, amestecandu-le continuu, pentru a se arde uniform.
Vasul meu a avut diametrul de 23 cm.
Imprastiem zaharul ars pe peretii vasului, rotind-ul, pentru a se imprastia zaharul ars, uniform si lasam vasul la racit.
Cand aluatul a crescut suficient(cam in 30-35 de minute), il impartim in doua.
Intindem prima parte pe masa de lucru unsa cu putin ulei sau infainata(eu o ung), intr-o foaie groasa de un deget si peste ea, intindem umpluturile.
Peste jumatate de foaie intindem jumatate din prima umplutura, iar peste cealalta parte de foaie, intindem jumatate din a doua umplutura.
Decupam foaia la jumatate si rulam separat fiecare umplutura, apoi taiem rulourile in bucati egale si le asezam alternativ, in vasul tapetat cu caramel.
Relevante pentru explicatii sunt si pozele.
Pentru celalat cozonac, intindem foaia de aluat, intindem la fel, umpluturile si rulam.
Asezam ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam din nou cozonacii la crescut pana isi vor dubla volumul, dupa care ii coacem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute.
Cozonacul fara caramel, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte, inainte de a-l da la cuptor.
Foarte bun si pufos iese cozonacul cu smantana in aluat!
Mai gasiti pe blog si alte retete de cozonac, in sectiunea ”Dulciuri/Cozonac”.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
4 comentarii
Excelent Mery, mi-ai facut o pofta…….ma gandesc serios sa-l execut dupa-amiaza, o sa iti spun cum mi-a iesit. te pup.
Pup si eu, Zaira!
Te astept cu impresii.
L-am facut, l-am mancat….A fost delicios, asa a zis sotul meu, mersic pentru reteta si spor la cat mai multe.
Multumesc, draga mea! ma bucur ca v-a placut! 🙂