Cozonac cu zahar caramelizat

de Maria Udrea
4 comentarii
Cozonac cu zahar caramelizat

Acest cozonac cu zahar caramelizat este un fel de Rosenkranz, pe care l-am facut prima data cu ani in urma dupa o reteta din revista “Practic in bucatarie”. Si cum eu nu prea respect intocmai o reteta, nu am putut sa-l denumesc Rosenkranz, ca apoi ar navali haterii si si-ar satisface rautatile cu reteta mea :))))))))).

Iar aceasta este a doua reteta cu care particip la provocarea Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), initiata de Cerasela Badr El-Din si gazduita luna aceasta de blogul meu, in care am ales ca vedeta printre ingrediente – caramelul.Am atatea idei de retete in care sa folosesc acest ingredient, dar nu le pot pune in practica pentru ca iar imi reproseaza baietii ca ii pun la ingrasat. :))))Pot sa va spun ca a iesit o nebunie de cozonac.Iar din cantitatile pe care le voi prezenta, au rezultat doi cozonaci, pe unul l-am caramelizat, iar pe celalalt l-am lasat simplu.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 galbenusuri de ou
  • 400 ml lapte
  • 150 gr smantana
  • 150 ml ulei
  • 200 gr zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1250 gr faina
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru caramel:
  • 5 linguri zahar
  • Pentru umplutura nr. 1:
  • 3 mere acrisoare
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 piscoturi Savoiardi
  • Pentru umplutura nr. 2:
  • 5 albusuri de ou
  • 5 linguri zahar
  • 150 gr nuca
  • 2 linguri cacao
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru uns al doilea cozonac:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/2 lingurita lapte

Mod de preparare cozonac cu zahar caramelizat

Vom incepe cu prepararea aluatului de cozonac. Pentru inceput, mentionez ca ingredientele folosite trebuie aduse la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte de inceperea procedeului de lucru.

Preparam aluatul

Intr-un bol, sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura de zahar si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana la diluare.

Adaugam 200 ml lapte caldut, 2 maini de faina si omogenizam. Aceasta este maiaua pe care o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, 10-15 minute maxim, daca ingredientele folosite sunt de calitate(faina, drojdia). Eu am folosit faina de tara si drojdie Budafok, cubulet de 50 gr.
Intr-un vas incapator, cernem 1 kg de faina. Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul, pret de cateva minute, pana cand devin spumoase.
Adaugam smantana, 100 ml ulei, esenta, omogenizam si turnam amestecul in vasul cu faina, dupa ce am facut o adancitura la mijlocul acesteia. Incalzim restul de lapte.

Peste ingredientele din vas, turnam maiaua crescuta, iar cu laptele incalzit, clatim vasele in care au fost maiaua si galbenusurile, ca sa recuperam totul de pe pereti vaselor. Eu am mai spus ca nu imi place sa fac risipa de ingrediente, asa ca recuperez cam tot ce se poate. 😛

Amestecam ingredientele turnand in acelasi timp cate putin lapte din cele doua vase.

Apoi rasturnam aluatul pe masa presarata cu faina si il framantam adaugand faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Ne folosim si de uleiul oprit(50 ml), pe care il turnam treptat in maini, in timp ce framantam aluatul. Cu alte cuvinte, ne clatim cu ulei, pentru a indeparta aluatul care se lipeste de maini. Iar la final, dupa ce am incorporat faina, mai turnam pe masa de lucru putin ulei si framantam aluatul peste el. Vom obtine un aluat usor moale, dar nelipicios, pe care il vom acoperi cu stergare de bucatarie si il vom lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.

Ingrediente pentru aluat de cozonac Aluat de cozonac in bol

Preparam umpluturile pentru cozonac cu zahar caramelizat

Pentru umplutura nr. 1, dam merele pe razatoare, cu coaja cu tot, dar fara cotoare, bineinteles.Le amestecam cu scortisoara si zaharul, apoi adaugam peste ele, piscoturile trecute prin robot.

Colaj de poze cu pasii de preparare a umpluturilor pentru cozonac

Pentru umplutura nr. 2, mixam albusurile cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam, treptat, zaharul si mixam energic pana obtinem o bezea tare.Macinam nuca, mai grosier si o adaugam peste bezea, impreuna cu cacaua si omogenizam.

Umplutura de cacao cu nuci pentru cozonac

Preparam si caramelul

Intr-o forma rotunda, o cratita, caramelizam pe foc, cele 5 linguri de zahar, amestecandu-le continuu, pentru a se arde uniform.
Vasul meu a avut diametrul de 23 cm.
Imprastiem zaharul ars pe peretii vasului, rotind-ul, pentru a se imprastia zaharul ars, uniform si lasam vasul la racit.
Cand aluatul a crescut suficient(cam in 30-35 de minute), il impartim in doua.
Intindem prima parte pe masa de lucru unsa cu putin ulei sau infainata(eu o ung), intr-o foaie groasa de un deget si peste ea, intindem umpluturile.

Peste jumatate de foaie intindem jumatate din prima umplutura, iar peste cealalta parte de foaie, intindem jumatate din a doua umplutura.
Decupam foaia la jumatate si rulam separat fiecare umplutura, apoi taiem rulourile in bucati egale si le asezam alternativ, in vasul tapetat cu caramel.

Foi de aluat cu umpluturi pentru cozonac Cozonac cu zahar caramelizat in tava, inainte de coacere

Relevante pentru explicatii sunt si pozele.
Pentru celalat cozonac, intindem foaia de aluat, intindem la fel, umpluturile si rulam.
Asezam ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.

Foi de aluat cu umpluturi pentru cozonac Rulou din aluat cu umplutura pentru cozonac

Lasam din nou cozonacii la crescut pana isi vor dubla volumul, dupa care ii coacem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute.

 

Cozonac cu zahar caramelizat in tava, inainte de coacere Cozonac cu zahar caramelizat si cozonac clasic, in tavi

Cozonacul fara caramel, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte, inainte de a-l da la cuptor.

Cozonac cu zahar caramelizat pe platou Cozonac cu zahar caramelizat pe platou si cozonac clasic pe hartie de copt Cozonac feliat pe un tocator de lemn Cozonac cu zahar caramelizat portionat pe platou

Foarte bun si pufos iese cozonacul cu smantana in aluat!

Mai gasiti pe blog si alte retete de cozonac, in sectiunea ”Dulciuri/Cozonac”.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

4 comentarii

Dobre Zaira 17 August 2015 - 7:01

Excelent Mery, mi-ai facut o pofta…….ma gandesc serios sa-l execut dupa-amiaza, o sa iti spun cum mi-a iesit. te pup.

Răspuns
Maria Udrea 17 August 2015 - 9:18

Pup si eu, Zaira!
Te astept cu impresii.

Răspuns
Dobre Zaira 19 August 2015 - 13:12

L-am facut, l-am mancat….A fost delicios, asa a zis sotul meu, mersic pentru reteta si spor la cat mai multe.

Răspuns
Maria Udrea 19 August 2015 - 16:03

Multumesc, draga mea! ma bucur ca v-a placut! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.