Gem de gutui aromat

de Maria Udrea
2 comentarii
Gem de gutui aromat în borcane, in bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de 3 gutui

În fiecare an preparăm dulceață și gem de gutui din gutuiul nostru de la țară care ne răsfață cu gutui mari și gustoase. De data aceasta am preparat, pe lângă rețeta clasică de gem de gutui și o rețetă de gem de gutui aromat cu scorțișoară și vanilie.

A ieșit tare gustos, tocmai bun de servit la mic dejun, dar și de adăugat în deserturi, la așa arome. De fapt, ideea a fost să-l folosesc la diferite creme pentru prăjituri, sau chiar în aluaturi.

Un exemplu de prăjitură cu gem de gutui găsiți pe blog la rețeta de prăjitură Armonia gustului. Este o prăjitură absolut senzațională la așa combinație de ingrediente.

Și vă mai recomand de pe blog rețeta de pariziene cu gem de gutui. Sunt perfecte pentru mic dejunuri sau pachete.

Mai obișnuiesc să combin gemul de gutui cu merele caramelizate pentru plăcintă. Este o combinație pe care ai mei o adoră – vedeți aici o rețetă.

Rețetă de gem de gutui aromat

Pentru acest gem de gutui am fiert mai întâi un sirop în care am pus și batoanele de scorțișoară. Gutuile, de obicei nu lasă sirop, precum alte fructe. În plus, necesită preparare rapidă, după curățare, pentru că vor oxida într-un timp foarte scurt.

O rețetă de dulceață cu gutui, preparată anterior și care ne-a cucerit pe deplin, a fost rețeta de gutui cu pere verzi. Aroma perelor s-a combinat cu aroma gutuilor într-o armonie perfectă. Vă recomand cu încredere combinația!

Dar găsiți pe blog mai multe rețete cu gutui, atât de dulceață, peltea, sau gem, cât și de deserturi.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de gem de gutui aromat.

Gem de gutui aromat în borcane, in bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de 3 gutui

Gem de gutui aromat

Printează
Porții: 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 6 kg gutui curățate și răzuite
  • 3 kg zahăr
  • 500 ml apă
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 2 păstăi de vanilie
  • sucul de la 2 lămâi

MOD DE PREPARARE

Începem prin a fierbe un sirop din 500 ml de apă cu 1500 gr de zahăr. Adăugăm și batoanele de scorțisoară.

În timp siropul fierbe ne ocupăm de pregătirea gutuilor.  Spălăm bine gutuile folosind buretele de vase cu partea abrazivă, pentru a îndepărta puful. Tăiem gutuile în sferturi, le îndepărtăm cotoarele și le dăm pe răzătoarea mare. Răzuim câte puține, le stropim cu zeamă de lămâie și le amestecăm rapid cu zahăr. Vom încetini astfel procesul de oxidare.

După ce răzuim toate gutuile și le amestecăm cu zahăr, le adăugăm în siropul deja fiert.  Adăugăm și miezul păstăilor de vanilie și punem vasul la cuptor la 175 de grade, pentru aproximativ 2 ore. Mai amestecăm gemul de gutui aromat din când în când.

Când este gata, scoatem cratița cu gem de gutui aromat de la cuptor și introducem borcanele cu capacele pentru a le steriliza. Le lăsăm 8-10 minute cu focul aprins.

Apoi punem gemul de gutui fierbinte in borcanele fierbinți. Le închidem bine cu capacele din dotare și punem tava cu borcane în  cuptorul deja fierbinte, cu focul stins. Le lăsăm acolo până când se răcesc, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

A rezultat un gem de gutui deosebit de gustos și aromat!

Rețete înrudite

2 comentarii

Gabi 28 October 2021 - 7:14

Bunnnn !

Răspuns
Maria Udrea 28 October 2021 - 8:50

Daaaa! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.