Prăjitura Armonia gustului

de Maria Udrea
1 comentariu
Prăjitura Armonia gustului cu gem de gutui între straturi

Pornind de la prăjitura Deliciu, care după mine este una dintre cele mai bune prăjituri, am înlocuit unele ingrediente, am mai adăugat câte ceva și a rezultat această delicioasă prăjitură, pe care am denumit-o Prăjitura Armonia gustului.

Este la fel de bună ca și „Deliciu”, deci a primit notă maximă de la cei care au savurat-o.

 

Ingrediente

  • Blat:
  • 10 albușuri
  • 12 linguri zahăr
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 3 linguri făină
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri nucă măcinată
  • 1 vârf cuțit sare
  • Crema:
  • 10 gălbenușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri lapte
  • un vârf cuțit sare
  • 750 gr frișcă
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • În plus:
  • 24 pișcoturi Savoiardi
  • 800 gr gem de gutui
  • 400 ml cafea îndulcită
  • 1 lingură amaretto
  • 300 gr nucă tăiată grosier
  • 100 g ciocolată Duo pentru decor

 

Porții: 24

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 27/35 cm

Mod de preparare

Preparare blat pentru Prăjitura Armonia gustului

Tapetăm tava cu hârtie de copt și împrăștiem în ea, cele 300 gr nucă tăiată grosier

Peste albușuri presărăm puțină sare și le mixam spumă, apoi adăugăm treptat zahărul alternând cu zeama de lămâie și mixăm în continuare la treapta superioară a mixerului.
Nuca măcinată o amestecăm, iar făina cu praful de copt.

Peste bezeaua fermă, adăugam, pe rând, nuca amestecată cu pesmetul și făina amestecată cu praful de copt.

Amestecăm totul ușor, de sus în jos, folosind o spatulă, nu mai utilizăm mixerul.

Compoziția rezultată o întindem  peste nucile împrăștiate în tavă și o nivelăm cu dosul unei linguri sau cu spatula de tort.

Coacem blatul pentru 35-40 de minute la 180 de grade, dar pentru orice eventualitate, facem și testul cu scobitoarea.
Răsturnăm blatul copt, imediat, pe un platou și înlăturăm hartia de copt.
Întindem imediat și uniform peste nuca de deasupra blatului, gemul de gutui și dăm platoul la rece.
Între timp, fierbem cafeaua, pe care o lăsăm să se tempereze bine și adăugăm amaretto în ea.
Punem cafea, după cum dorim să iasă gustul, eu am pus 4 lingurițe de cafea și una de zahăr, dar și un praf de sare, pentru a-i accentua gustul, dar foarte foarte puțin.

Preparare cremă

Pentru cremă, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și le frecăm spumă.
Adăugăm, pe rând, cele 10 linguri de lapte rece, coaja de lămâie rasă fin și omogenizăm compoziția.
Fierbem crema pe baie de aburi, amestecând continuu cu o spatulă, până când se va îngroșa ca o budincă.
Durează cam 15-20 de minute până se îngroașă, la foc mediu.

Dăm apoi crema la rece, până vom asambla prăjitura.

Mixăm frișca până când se întărește ușor, dar nu definitiv, pentru că o vom mai miza și împreună cu crema.
O amestecăm cu crema răcită, punand cate puțină frișcă în cremă și mixând ușor.
La final picurăm și zeama de lămâie, atât cât să obținem gustul dorit.

Asamblare Prăjitura Armonia gustului

Împărțim crema în două și întindem prima parte peste gemul de gutui.

Trecem pișcoturile prin cafea, câte o fracțiune de secundă, apoi le așezăm peste primul strat de cremă și întindem peste ei, al doilea strat de cremă.

Dăm prajitura la rece pentru 2 ore, apoi o decorăm cu ciocolată rasă și o porționăm

Este foarte bună, aromată, ușor amăruie de la pișcoturile însiropate în cafea și uor acrișoară de la crema cu lămâie, iar gemul de gutui i-a desăvârșit gustul pe deplin.

Chiar își merită denumirea de Prăjitura Armonia gustului!

Prăjitura Armonia gustului cu gem de gutui între straturi

O prăjitură asemănătoare găsiți și la Papa Bun.

Rețete înrudite

1 comentariu

Constantineanu Liliana 12 October 2022 - 10:20

Bună ziua. Se poate folosi gem din alte fructe? Mulțumesc

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.