Pornind de la prăjitura Deliciu, care după mine este una dintre cele mai bune prăjituri, am înlocuit unele ingrediente, am mai adăugat câte ceva și a rezultat această delicioasă prăjitură, pe care am denumit-o Prăjitura Armonia gustului.
Este la fel de bună ca și „Deliciu”, deci a primit notă maximă de la cei care au savurat-o.
Ingrediente
- Blat:
- 10 albușuri
- 12 linguri zahăr
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 3 linguri făină
- 1 praf de copt
- 5 linguri pesmet
- 5 linguri nucă măcinată
- 1 vârf cuțit sare
- Crema:
- 10 gălbenușuri
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri lapte
- un vârf cuțit sare
- 750 gr frișcă
- zeama și coaja de la o lămâie
- În plus:
- 24 pișcoturi Savoiardi
- 800 gr gem de gutui
- 400 ml cafea îndulcită
- 1 lingură amaretto
- 300 gr nucă tăiată grosier
- 100 g ciocolată Duo pentru decor
Porții: 24
Timp de preparare: 60 minute
Dimensiuni tavă: 27/35 cm
Mod de preparare
Preparare blat pentru Prăjitura Armonia gustului
Tapetăm tava cu hârtie de copt și împrăștiem în ea, cele 300 gr nucă tăiată grosier
Peste albușuri presărăm puțină sare și le mixam spumă, apoi adăugăm treptat zahărul alternând cu zeama de lămâie și mixăm în continuare la treapta superioară a mixerului.
Nuca măcinată o amestecăm, iar făina cu praful de copt.
Peste bezeaua fermă, adăugam, pe rând, nuca amestecată cu pesmetul și făina amestecată cu praful de copt.
Amestecăm totul ușor, de sus în jos, folosind o spatulă, nu mai utilizăm mixerul.
Compoziția rezultată o întindem peste nucile împrăștiate în tavă și o nivelăm cu dosul unei linguri sau cu spatula de tort.
Punem cafea, după cum dorim să iasă gustul, eu am pus 4 lingurițe de cafea și una de zahăr, dar și un praf de sare, pentru a-i accentua gustul, dar foarte foarte puțin.
Preparare cremă
Dăm apoi crema la rece, până vom asambla prăjitura.
Asamblare Prăjitura Armonia gustului
Trecem pișcoturile prin cafea, câte o fracțiune de secundă, apoi le așezăm peste primul strat de cremă și întindem peste ei, al doilea strat de cremă.
Dăm prajitura la rece pentru 2 ore, apoi o decorăm cu ciocolată rasă și o porționăm
Este foarte bună, aromată, ușor amăruie de la pișcoturile însiropate în cafea și uor acrișoară de la crema cu lămâie, iar gemul de gutui i-a desăvârșit gustul pe deplin.
Chiar își merită denumirea de Prăjitura Armonia gustului!
1 comentariu
Bună ziua. Se poate folosi gem din alte fructe? Mulțumesc