Dulceață de gogonele cu lămâie și anason

de Maria Udrea
2 comentarii
Dulceață de gogonele cu lămâie și anason în bol cu linguriță și în borcane, alături de un ștergar rustic și cuburi de gogonele

Îmi plac mult dulcețurile și îmi place să am o cămară bogată an de an. De data aceasta pe rafturile din cămară și-au făcut loc și câteva borcane cu dulceață de gogonele. Este una dintre dulcețurile mele preferate din copilărie.

Ca și mie, mamei mele îi plăcea să aibă diversitate în cămară și prepara fel și fel de rețete de dulceață, printre care și cea de gogonele. Cel mai mult din cămara mamei îmi plăcea dulceața de prune umplute cu miez de nucă. Multă răbdare avea mama să scoată sâmburii din prune fără să le spargă, după care le umplea cu miez de nucă.

Și mai avea răbdare să prepare dulceața de nuci verzi. După curățare ținea nucile în apă de var pentru a îndepărta gustul amar, dar și pentru a le menține ferme. Pe aceasta nu am preparat-o, încă, dar o am în plan pentru anul următor.

Tot de la mama am învățat să fac și delicioasa marmeladă de gutui care nu-mi lipsește niciodată din cămară.

Impresii despre dulceață de gogonele aromată cu lămâie și anason

Pentru reușita acestei dulceți este ideal să folosim atât gogonele verzi, cât și gogonele ușor colorate în roșu. Au gusturi și texturi diferite și se combină armonios în dulceață.

Iar pentru un plus de consistență și aspect, este ideal să nu îndepărtăm semințele de la gogonele. Am văzut că multe persoane curăță gogonelele de semințe. Nu este greșit, aici depinde de gusturi și de cum a preluat fiecare rețeta.

Și pentru ca dulceața să nu aibă gust amar, va trebui să ținem gogonelele un timp în apă rece, după ce le tocăm.

Preparată cum trebuie vă asigur că este chiar delicioasă această dulceață, încercați-o și vă veți convinge.

Și v-aș mai recomanda să încercați de pe blog rețeta de dulceață de dovleac plăcintar. Este o dulceață delicată, plină de aromă și culoare.

Dar găsiți mai multe rețete de gem, compot sau dulceață pe blog în secțiunea Conserve – Dulceață/Gem.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de gogonele aromată cu lămâie și anason.

Dulceață de gogonele cu lămâie și anason în bol cu linguriță și în borcane, alături de un ștergar rustic și cuburi de gogonele

Dulceață de gogonele cu lămâie și anason

Printează
Porții: 5 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 1 kg de gogonele verzi și ușor roșii
  • 1 kg de zahăr
  • 350 ml apă
  • 1 lămâie
  • 3 buc. anason stelat
  • 2-3 cuișoare( opțional).

MOD DE PREPARARE

Mai întâi spălăm bine gogonelele și le ștergem. Apoi le secționăm în jumătăți și îndepărtăm partea tare( cotoarele).

Tăiem gogonelele în cuburi și le punem în apă rece. Le lăsăm acolo cel puțin 30 de minute, pentru a mai îndepărta din gustul amar. Este ideal ca dulceața să aibă un gust ușor amărui, dar nu în totalitate amar.

Între timp, fierbem siropul din apă cu zahăr în care adăugăm și lămâia feliată, dar și anasonul și cuișoarele. Cuișoarele le vom scoate după 10 minute de fierbere pentru a nu influența prea mult aroma dulceții. Acestea sunt opționale, ca și anasonul stelat. Puteți opta pentru scorțișoară și vanilie. Aici fiecare folosește arome după propriul gust.

După ce zahărul este bine topit, iar siropul devine mai consistent, adăugăm cuburile de gogonele bine scurse.

Din acest moment fierbem dulceața pentru aproximativ 35-40 de minute, la foc de intensitate minimă.

Timpul de fierbere depinde de cât de suculente sunt gogonelele. Facem testul siropului pentru a ne asigura că dulceața este gata.

Punem o farfurie în frigider și o lăsăm să se răcească. Apoi o scoatem și adăugăm pe ea o linguriță din dulceață. Așteptăm să se răcească bine dulceața pentru a-i testa consistența. Dacă siropul este consistent și gelatinos, dulceața este gata. Dacă totuși este cursiv, mai fierbem dulceața 8-10 minute.

Înainte de a turna dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, îndepărtăm mirodeniile din dulceață. Putem să lăsăm prin dulceață lămâia tăiată în bucăți mici. Va avea gust delicios.

După ce închidem bine capacele borcanelor, fie le acoperim cu pături, fie le lăsăm în cuptorul cald până se răcesc definitiv.

Eu de obicei sterilizez borcanele în cuptor, așa că le las acolo și după umplere, cu focul stins, bineînțeles.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

2 comentarii

Kyocera 3 November 2024 - 13:11

Această rețetă de dulceață de gogonele cu lămâie și anason mi-a adus aminte de copilărie. Îmi place cum ai explicat fiecare pas și abia aștept să încerc și eu. Mulțumesc pentru inspirație, Maria!

Răspuns
Logo retete merisor
Maria Udrea 3 November 2024 - 18:49

Mă bucur tare mult că v-am amintit de gustul copilăriei! Multe persoane spun că n-au auzit de așa dulceață, dar eu chiar o adoram în copilărie.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.