Pentru un eveniment mai deosebit în familie, am preparat o rețetă de tort cu ciocolată și jeleu de vișine. Foarte gustos a ieșit tortul, mai ales pentru că am adăugat și puțin caramel condensat prin crema de ciocolată. Iar jeleul de vișine a desăvârșit gustul tortului.
Combinația noastră favorită, este cea de ciocolată cu vișine, în cremele de torturi sau prăjituri. Ne plac și alte fructe combinate cu ciocolată, dar vișinele sunt preferate. În trecut, chiar dacă mai adăugam și o altă cremă la tort, nu lipsea crema de ciocolată cu vișine.
Vedeți aici și rețeta de tort aniversar etajat, cu nucă, vișine și ciocolată. Este o rețetă veche, pe care am preparat-o când am împlinit un an de activitate pe Bucătăraș.ro. Pe lângă ciocolată și vișine, ingredientul preferat, în blaturile de tort, este nuca.
O altă rețetă în care am folosit combinația preferată a fost rețeta de Tort Mady. Este dintr-un blat cu albușuri, nucă și vișine, o cremă de gălbenușuri cu ness și mascarpone, multă ciocolată și pișcoturi însiropate într-un sirop cu lichior de cocos. A primit calificativul de cel mai bun tort de până atunci, de la cei trei băieți ai mei.
Și vă mai recomand de pe blog și rețeta de cheesecake marmorat cu ciocolată și vișine. Nu contează că folosim vișine proaspete, în sezon, vișine din compot, dulceață sau congelate. Toate se combină perfect cu ciocolata.
Ce ingrediente conține rețeta de tort cu ciocolată și jeleu de vișine
Despre crema de ciocolată cu caramel condensat, de care am amintit mai sus, pot să mai adaug că este o cremă ganache simplă. Am aromatizat-o cu o aromă gel de ciocolată cu portocale.
Caramelul condensat l-am adăugat din loc în loc în cremă, când am montat tortul.
Vișinele le-am folosit dintr-un borcan cu dulceață. A fost o dulceață cu un sirop mai cursiv și mai puțin dulce, pe care eu o prepar special pentru rețetele de torturi și prăjituri. În plus, nu fierb nici foarte mult vișinele, pentru a nu-și pierde culoarea. De obicei folosesc amidon pentru închegarea jeleului, chiar dacă nu obțin acel jeleu transparent și lucios. Dar de data aceasta am folosit puțină gelatină, în lipsa amidonului. L-am folosit anterior la rețeta de prăjitură cu ciocolată și jeleu de vișine.
Despre blatul de tort pot să vă spun că este un blat de pandișpan în care am adăugat și puțină nucă de cocos. Îmi place că a ieșit galben, de la culoarea gălbenușurilor. Am folosit ouă de la găini crescute de mama mea, la curte.
Cu așa combinație de ingrediente nu avea cum să nu iasă delicios tortul meu.
Dacă și voi adorați combinația de ciocolată cu vișine, găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi cu combinația respectivă.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de tort cu ciocolată și jeleu de vișine.
INGREDIENTE
- Pentru blat de 26 cm:
- 8 ouă de mărime medie
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 100 gr nucă de cocos
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 1 linguriță cu aromă gel de vanilie.
- Pentru sirop:
- 250 ml apă
- 50 gr zahăr
- 10 gr zahăr vanilinat.
- Pentru cremă:
- 400 gr ciocolată amăruie
- 500 gr frișcă lichidă
- 1 linguriță de aromă gel de portocale
- 250 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- 200 gr caramel condensat.
- Pentru jeleul de vișine:
- 275 gr dulceață de vișine
- 100 ml apă
- 10 gr gelatină.
MOD DE PREPARARE
Înainte de a începe să pregătim compoziția pentru blat, lăsăm ouăle la temperatura camerei pentru aproximativ 20-30 de minute. Este important ca acestea, în special albușurile, să nu fie foarte reci, pentru că ne va da de lucru bezeaua. Separăm de la început albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile direct în bolul mixerului și presărăm puțină sare peste ele.
Cum preparăm blatul pentru tort cu ciocolată și jeleu de vișine
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim forma de copt în care așezăm hârtie la bază. Pereții laterali i-am uns cu puțin ulei și am presărat făină.
Amestecăm albușurile cu ajutorul mixerului până când devin spumoase și cristaline. Adăugăm puțin câte puțin din zahăr, dar și din sucul de lămâie, în timp ce mixerul amestecă albușurile. Bezeaua obținută trebuie să fie foarte fermă și să rămână fixată pe pereții bolului, pentru reușita blatului.
Gălbenușurile le amestecăm cu esența și le adăugăm peste bezeaua de albușuri. Le încorporăm în bezea folosind o spatulă.
Tot cu ajutorul spatulei de silicon, încorporăm treptat și făina cernută printr-o sită deasă. Amestecăm făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru a se menține compoziția aerată. Apoi adăugăm nuca de cocos și o încorporăm și pe aceasta cu mișcări delicate.
Întindem compoziția pentru blat în forma de copt și o nivelăm uniform la suprafață. Punem forma în cuptor și coacem blatul pentru tort cu ciocolată și jeleu de vișine timp de 35 de minute, la 180 de grade Celsius. Îl lăsăm să se răcească bine de tot, apoi îl vom secționa în două. Însiropăm fiecare parte de blat cu siropul răcit, preparat prin fierberea apei cu cele două tipuri de zahăr.
Cum preparăm crema ganache de ciocolată cu mascarpone
Punem 450 ml de frișcă la încălzit, într-o crăticioară, dar avem grijă să nu ajungă la punctul de fierbere. Când este bine încălzită, dăm deoparte de pe foc crăticioara și adăugăm în ea ciocolata ruptă în bucăți cât mai mici. Amestecăm intens până când se topește toată ciocolata, iar compoziția este omogenă. Adăugăm aroma gel și din nou amestecăm până la omogenizare.
Lăsăm crema să se răcească bine, apoi adăugăm mascarpone și omogenizăm crema folosind mixerul. Dăm deoparte aproximativ 1/4 din cremă, pentru decor, iar restul cremei o întindem uniform între blaturile de tort. Din loc în loc, adăugăm în cremă câte o linguriță de caramel condensat. Acesta va fi o surpriză pentru cei care savurează tortul.
Puteam folosi un săculeț de decorare pentru a adăuga caramelul prin cremă. Dar nu am vrut să fac risipă de caramel, pentru că ar fi rămas o parte din el pe săculeț. Este prea bun ca să îl risipesc. Așa că am folosit lingurița. Dacă dispuneți de mai mult caramel condensat, vă sfătuiesc să mai adăugați. Îl găsiți în magazine online, dar îl puteți prepara și în casă. Și eu îl prepar deseori - vedeți aici rețeta.
Cum preparăm jeleul pentru tort cu ciocolată și jeleu de vișine
Punem gelatina la hidratat în apă rece. Apoi punem dulceața de vișine la încălzit și o lăsăm până când siropul se diluează. Strecurăm vișinele, iar siropul fierbinte îl amestecăm cu gelatina hidratată până când aceasta se diluează. Adăugăm vișinele și lăsăm jeleul să se mai răcorească.
Între timp, pentru a decora tortul cu crema oprită, mai întâi amestecăm crema cu 50 ml de frișcă lichidă. Punem crema într-un săculeț cu dui stelat în capăt. Formăm o horă de aveline( grămăjoare spiralate) din cremă, pe marginile superioare ale tortului.
În interiorul horei de aveline adăugăm jeleul de vișine.
Apoi punem tortul la rece, acoperit cu un capac de tort. Îl lăsăm acolo cel puțin 8 ore înainte de a-l porționa.
Torturile, ca și blaturile de tort, se secționează mult mai bine a doua zi. La fel și prăjiturile.
O rețetă de tort pe care o voi prepara data următoare va fi rețeta de tort cu Oreo și ciocolată, inspirată de pe blogul prietenei mele: Rețetepapabun.ro