Pentru că a devenit și la noi, la români, o tradiție să preparăm turtă dulce pentru sărbătorile de iarnă, de data aceasta am preparat turtă dulce la tavă. Am economisit astfel timp, pe care l-am folosit la alte preparate culinare. Cât despre turtă dulce vă asigur că a ieșit tare gustoasă, pufoasă și foarte aromată.
Rețeta aluatului de turtă dulce este asemănătoare cu rețeta aluatului de turtă dulce rotundă și glazurată. Umblăm puțin la cantități pentru a obține o textură mai subțire.
Foarte bun iese și tortul cu blaturi de turtă dulce – vedeți rețeta aici. Crema poate fi preparată pe bază de brânză, de ciocolată albă sau de vanilie, după preferințe.
Și mai găsiți pe blog rețeta de turtă dulce cu glazură Royal Icing. Este o rețetă la care poate participa toată familia, fiecare cu inspirația sa pentru a decora figurinele de turtă dulce frumos.
Ce conține rețeta de turtă dulce la tavă
Unul dintre ingredientele de bază pentru rețeta de turtă dulce este mierea. Dar nu lipsește nici siropul de zahăr ars cu care opărim o parte din făină. Făina opărită ajută la obținerea unei texturi aerate, cu multe găurele. Și pentru că aluatul de turtă dulce iese mai consistent, după rețeta pe care am folosit-o eu, l-am diluat cu două linguri de smântână. Condimentele le-am asortat în funcție de ce am găsit în cămară: scorțișoară, ghimbir, nucșoară, coriandru și puțin piper. A ieșit plăcut aromată și a cucerit instant de la prima degustare.
Găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi pentru Crăciun și pentru toate sărbătorile de iarnă.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de turtă dulce la tavă.
INGREDIENTE
- Pentru aluat de turtă dulce în tavă de 23/37 cm:
- 500 gr făină(150 gr + 350 gr)
- 150 gr zahăr tos
- 125 gr apă clocotită
- 150 gr miere
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 2 linguri de smântână
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Condimente:
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță nucșoară
- 1/2 linguriță ghimbir măcinat
- 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
- 1 vârf de linguriță piper
- zahăr pudră cu aromă de lămâie, pentru decor
MOD DE PREPARARE
Pornim cuptorul la 180 de grade și așezăm hârtie de copt în tavă.
Într-o crăticioară punem zahărul la caramelizat, la foc mic. În alt vas, punem apa la fiert.
Când zahărul începe să se topească pe margini, amestecăm pentru a nu se arde. Când se diluează complet, adăugăm apa clocotită. Avem grijă să nu ne ardă vaporii care se formează și lăsăm vasul pe foc până când se topește tot zahărul. Apoi adăugăm condimentele și mierea și amestecăm bine. Stingem focul și turnăm siropul fierbinte peste 150 grame de făină puse într-un bol. Amestecăm până la omogenizarea compoziției, apoi o lăsăm la răcit.
Scoatem untul de la rece și îl tăiem în cuburi.
Când făina opărită cu siropul de zahăr ars s-a răcit încorporăm în ea restul de făină amestecată cu sare și bicarbonatul de sodiu. Adăugăm ouăle întregi și cele două gălbenușuri, apoi untul moale. Omogenizăm aluatul, apoi adăugăm smântâna pentru a-i oferi o textură ușor fluidă.
Întindem compoziția pentru turtă dulce în tavă și o coacem pentru 35 de minute, la 180 de grade.
O lăsăm să se răcească, o decorăm cu zahăr și o putem porționa frumos.
Vă recomand cu încredere rețeta de turtă dulce la tavă, este delicioasă!