Paine cu amestec de faina si malai

de Maria Udrea
1 comentariu
Paine cu amestec de faina si malai intr-un cos si o felie de paine pe tocator, alaturi de ceapa rosie si slanina

Reteta pentru aceasta paine cu amestec de faina si malai, este o reteta veche, pe care o preparau gospodinele din zona rurală in trecut, economisind faina de grau. Malaiul( faina de porumb) era la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb. Bunica mea prepara des o astfel de paine si tare buna era.

Nu stiu care era proportia malai/faina, eu am pus cum am considerat, mai multa faina. Dar data viitoare voi mari cantitatea de malai, ca mi-a placut cum a iesit.

Ingrediente

  • 200 gr malai
  • 600 gr faina
  • 700 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 1/2 lingura sare
  • 1/2 lingura zahar
  • 30 gr drojdie

Mod de preparare pentru paine cu amestec de faina si malai

Am inceput cu prepararea compozitiei de malai.

Intr-o craticioara am pus 500 ml apa la fiert in care am adaugat 200 gr malai si 1/2 lingura de sare.

Am amestecat continuu pana cand malaiul si-a dublat volumul si a absorbit toata apa.

Nu trebuie sa fie fiert complet, doar pentru cateva minute.

Cratita cu compozitie de malai pentru paine

Preparare aluat pentru paine cu amestec de faina si malai

Intr-un bol am frecat drojdia cu zaharul, am adaugat 200 ml apa calduta si o mana de faina și am omogenizat compozitia.

Am acoperit bolul cu un stergar si l-am lasat asa pana cand maiaua formata si-a dublat volumul, aproximativ 10 minute.
In compozitia cu malai am adaugat uleiul, apoi am amestecat cu maiaua, asa calda cum a fost, aproape fierbinte chiar.
Apoi am inceput sa incorporez faina si am framantat un aluat nu prea tare, doar cat sa nu se mai lipeasca de maini.

Aluat cu faina si malai pentru paine Aluat din faina cu malai impletit, pentru paine

Am acoperit aluatul si l-am lasat la crescut la loc caldut pentru 15 minute.
Dupa ce a crescut suficient, am tapetat o tava de 26/36 cm cu hartie de copt, am impletit aluatul si l-am asezat in tava.

Am lasat din nou aluatul la crescut pentru 10 minute, dupa care am dat tava la cuptor pentru 35 de minute la 200 grade.

Paine cu amestec de faina si malai in tava, inainte de coacere Paine cu amestec de faina si malai coapta in tava

A iesit o paine foarte pufoasa, dar cu miezul mai dens si gustul bogat!

Paine cu amestec de faina si malai intr-un cos si o felie de paine pe tocator, alaturi de ceapa rosie si slanina

Mai gasiti pe blog si o reteta de paine de casa cu iaurt in aluat, alba si foarte pufoasa.
Dar gasiti o colectie interesanta de retete pentru produse de panificatie in sectiunea ”Paine si aluaturi de casă”.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook – Click Aici.

Va astept cu surprize culinare si pe InstagramClick Aici  si pe Pinterest – Click AICI  sau pe X – Click Aici.

Rețete înrudite

1 comentariu

Maria Udrea 24 October 2013 - 13:33

Cred ca indicat este sa fie mai multa faina decat malai, sincera si eu am zis ca am sa incerc 1/1 data viitoare. Pup

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.