Reteta pentru aceasta paine cu amestec de faina si malai, este o reteta veche, pe care o preparau gospodinele din zona rurală in trecut, economisind faina de grau. Malaiul( faina de porumb) era la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb. Bunica mea prepara des o astfel de paine si tare buna era.
Nu stiu care era proportia malai/faina, eu am pus cum am considerat, mai multa faina. Dar data viitoare voi mari cantitatea de malai, ca mi-a placut cum a iesit.
Ingrediente
- 200 gr malai
- 600 gr faina
- 700 ml apa
- 50 ml ulei
- 1/2 lingura sare
- 1/2 lingura zahar
- 30 gr drojdie
Mod de preparare pentru paine cu amestec de faina si malai
Am inceput cu prepararea compozitiei de malai.
Intr-o craticioara am pus 500 ml apa la fiert in care am adaugat 200 gr malai si 1/2 lingura de sare.
Am amestecat continuu pana cand malaiul si-a dublat volumul si a absorbit toata apa.
Nu trebuie sa fie fiert complet, doar pentru cateva minute.
Preparare aluat pentru paine cu amestec de faina si malai
Intr-un bol am frecat drojdia cu zaharul, am adaugat 200 ml apa calduta si o mana de faina și am omogenizat compozitia.
Am acoperit bolul cu un stergar si l-am lasat asa pana cand maiaua formata si-a dublat volumul, aproximativ 10 minute.
In compozitia cu malai am adaugat uleiul, apoi am amestecat cu maiaua, asa calda cum a fost, aproape fierbinte chiar.
Apoi am inceput sa incorporez faina si am framantat un aluat nu prea tare, doar cat sa nu se mai lipeasca de maini.
Am acoperit aluatul si l-am lasat la crescut la loc caldut pentru 15 minute.
Dupa ce a crescut suficient, am tapetat o tava de 26/36 cm cu hartie de copt, am impletit aluatul si l-am asezat in tava.
Am lasat din nou aluatul la crescut pentru 10 minute, dupa care am dat tava la cuptor pentru 35 de minute la 200 grade.
A iesit o paine foarte pufoasa, dar cu miezul mai dens si gustul bogat!
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook – Click Aici.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram – Click Aici si pe Pinterest – Click AICI sau pe X – Click Aici.
1 comentariu
Cred ca indicat este sa fie mai multa faina decat malai, sincera si eu am zis ca am sa incerc 1/1 data viitoare. Pup