Paine de casa, reteta mea de baza

de Maria Udrea
6 comentarii

Cand vine vorba sa fac paine de casa , imi place sa cochetez cu tot felul de aluaturi, dar reteta pe care o voi prezenta acum, este cea de baza pentru mine. Pe aceasta o fac cel mai frecvent.
Se spune ca painea trebuie sa se faca doar din apa si faina. Eu nu tin cont de aceasta regula. Daca tot imi permit sa fac paine de casa, apoi o fac dupa cum poftesc si dupa cum am constatat ca iese pufoasa si gustoasa.

Mai gasiti pe blog si o reteta de  paine de casa cu iaurt in aluat, pe care ai mei o adora. Iese foarte pufoasa.

Iar o reteta pe carea am invatat-o de la bunica este reteta de paine cu amestec de faina si malai. O preparau gospodinele de la sate, economisind faina. Malaiul era la indemana oricui pentru ca predomina cultura de porumb.

Dar gasiti pe blog mai multe retete de paine de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de paine de casa

Ingrediente

  • 1200 gr faina(clasica, macinata la tara)
  • 150 ml lapte
  • 50 gr drojdie proaspata(Budafok)
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura otet
  • 50 ml ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingura sare

Mod de preparare pentru paine de casa

Pregatim intai maiaua.
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam zaharul si le frecam cu o lingura de lemn, pana la diluare.
Incalzim usor laptele si il adaugam peste drojdie, apoi punem o mana de faina si omogenizam.
Acoperim bolul si lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul, maxim 10 minute daca drojdia este proaspata si buna.

Cernem 1 kg de faina intr-un alt vas si ii facem o adancitura la mijloc unde vom pune uleiul amestecat cu otetul, apoi rasturnam maiaua crescuta.

Apa o vom incalzi usor si vom dilua sarea in ea.
Punem apa in vasul in care a fost maiaua si il clatim, asta ca sa nu facem risipa de ingrediente.
Turnam treptat, apa calduta, peste ingredientele din vas, adunand la mijloc si faina de pe margini.
Amestecam bine totul, la inceput in vas, apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si incepem sa-l framantam, adaugand faina pana cand aluatul nu se va mai lipi de maini.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-1 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-2

Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut pana cand isi va dubla volumul, apoi il impartim in doua si il trecem in tavi.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-3 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-4

Il mai lasam si in tavi la crescut, pana cand isi va dubla din nou volumul, apoi vom coace painile la 180 de grade pentru 40 de minute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-5 Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-6

NOTA:

  • Timpul de crestere al aluatului depinde intotdeauna de drojdia si faiana, folosite.
  • Otetul adaugat in compozitie, are rol de fragezire, asta se va observa mai ales a doua zi.
  • Si uleiul si laptele folosit la maia, ajuta la aspectul pufos al painii, dar atat otetul cat si uleiul sunt optionale.

Paine-de-casa-reteta-mea-de-baza-7

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

Tania Dabu 28 January 2015 - 14:06

Da cat de mult a crescut si ce bine arata! Si mama mea pune otet si ulei sau chiar untura in aluat.

Răspuns
Maria Udrea 28 January 2015 - 16:14

Eu am preluat ideea cu otetul de la mama soacra. Multumesc de vizita, Tania!

Răspuns
Haplea 28 January 2015 - 20:27

Cea mai buna este painea facuta in casa!!!Yumyyy

Răspuns
Maria Udrea 29 January 2015 - 6:36

Merci de vizita si apreciere, Victor!

Răspuns
simonacallas 4 February 2015 - 8:59

Ce painici frumoase si bine crescute 🙂 Si eu fac paine in casa de ceva vreme, dar nu am reusit sa fac poze si sa le urc pe blog 🙂

Răspuns
Maria Udrea 4 February 2015 - 9:40

Eu fac foarte des paine, pentru ca am faina de tara de la mama soacra. >:D<

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.