Papricaș din carne de pui cu găluște din făină

de Maria Udrea
2 comentarii
Papricaș din carne de pui cu găluște din făină

Ne-a cucerit de la prima degustare acest papricaș din carne de pui cu găluște din făină.

Papricașul este o mâncare tradițională ungurească, asta toată lumea știe, preparată din carne de pui, multă ceapă, roșii, unt sau untură și multă paprika, în special dulce.

Bineînțeles că fiecare, în casa lui, o prepară după bunul plac, eu de exemplu am exclus untura, am pus ulei.

Nu că ar fi mai sănătos, dar am pus și puțină smântână și ar fi ieșit mâncarea prea grasă și calorică.

A ieșit tare gustos, ușor picant și ușor dulce, exact cum preferă ai mei mâncărurile.

O altă rețetă tradițională cu carne de pasăre pe care o adorăm, este rețeta de ostropel de pui cu mămăliguță, ca la mama acasă. Pe aceasta o preparăm foarte des pentru că este preferata familiei.

Și tot foarte des mai preparăm și rețeta de ciulama de ciuperci cu pui. Și pe aceasta o servim tot cu mămăliguță.

Dar mai găsiți pe blog și alte rețete cu carne de pui, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de papricaș din carne de pui cu găluște din făină.

Papricaș din carne de pui cu găluște din făină

Papricaș din carne de pui cu găluște din făină

Printează
Porții: 6 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui(piept și pulpe dezosate)
  • 4 cepe potrivit de mari
  • 125 ml ulei
  • 1 lingură boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute
  • 200 g pastă de roșii cu ardei
  • 200 ml smântână
  • 250 ml apă
  • 1 lingură făină
  • sare
  • 2 foi dafin
  • piper
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • Pentru găluște:
  • 2 ouă
  • 5 linguri făină
  • 1 lingură apă minerală
  • sare
  • piper

Mod de preparare pentru papricaș din carne de pui cu găluște din făină

Porționăm carnea în bucăți mai mici, o condimentăm cu sare și piper și o rumenim în ulei încins, pe toate părțile.
Transferăm, apoi, carnea în alt vas și în locul ei adăugăm ceapa tocată solzișori.
Adăugăm și câțiva stropi de apă și călim ceapa până se pătrunde bine și devine translucidă.
Imediat adăugăm boiaua de ardei și amestecăm intens, să nu se ardă, ci să pătrundă frumos în ceapă.
Adăugăm, apoi, pasta de roșii și ardei, iar când sosul începe să fiarbă, adăugăm și foile de dafin.

Preparare găluște din făină

Punem un vas cu puțină apă pe foc și un praf de sare.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și puțin piper, adăugăm apa minerală și încorporăm făina.
Când apa atinge punctul de fierbere, luăm, cu o lingura umezită în apă rece, din compoziția de găluște și o scufundăm în vas.
Procedăm așa până se termină compoziția și de fiecare dată umezim lingura în apă rece.
Lăsăm găluștele să fiarbă, până considerăm că sunt preparate cam trei sferturi, apoi stingem focul.
Peste sosul de pe foc, adăugăm carnea și completăm cu apă din vasul în care au fiert găluștele, până se acoperă carnea.
Când sosul începe să fiarbă, transferăm în el și găluștele.
Dacă mai este cazul, mai adăugăm puțină apă, dar urmărim să nu obținem un sos prea fluid.
Desfacem o lingură de făină in smântână, adăugând și o lingură, două de sos, apoi o amestecăm rapid în sosul de pe foc.
Amestecăm intens până se omogenizează, dar cu mare atenție să nu strivim găluștele.
Mai lăsăm papricașul de pui să fiarbă 6-8 minute, la foc încet, timp în care ii potrivim gustul cu ce considerăm că mai trebuie: sare, piper, eventual câteva rondele de ardei iute, apoi, după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat.

Tips-uri pentru Papricaș din carne de pui cu găluște din făină

  • găluștele, le-am fiert separat, pentru a nu absorbi tot sosul, dacă le-aș fi pus direct în sos(tips deprins de la Vlăduț, bucătarul de la Neața cu Răzvan și Dani)
  • apa minerală am adăugat-o la găluște pentru a ieși mai pufoase, mai aerate.
  • compoziția de găluște trebuie să fie mult mai groasă decât cea de clătite, iar lingura se umezește în apă rece, pentru a se desprinde ușor, compozitia de pe ea.

Pare migălos acest papricaș din carne de pui cu găluște din făină, dar în realitate nu este și merită preparat.

Să vă fie de folos!

[/preparare]
Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

2 comentarii

Ileana vida 7 February 2023 - 16:30

Minunate toate rețetele, felicitări…

Răspuns
Maria Udrea 7 February 2023 - 17:54

Mulțumesc frumos! Mă bucur că vă plac!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.