Gogoși rotunde și pufoase din aluat dospit

de Maria Udrea
0 comentarii
Gogoși rotunde și pufoase din aluat dospit

Îmi place să fac gogoși în diverse combinații, dar de data aceasta am optat pentru o rețetă simplă de gogoși rotunde și pufoase din aluat dospit.

Îmi place că la gogoși putem să adaptăm aluatul după bunul plac, de la aluat simplu doar cu apă și făină, până la un aluat complex cu ouă, lapte și ceva grăsime.

Și le-am aromatizat cu esență de rom.

 

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet
  • 200 ml lapte
  • un praf sare
  • 4 ml esență de rom(2 fiole)
  • zahăr pudră

 

Porții: 30

Timp total de preparare: 90 minute

Mod de preparare rețeta de gogoși rotunde și pufoase

Pregătim ingredientele.

Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură la mijloc și adăugăm acolo drojdia, zahărul și puțin lapte cald.
Amestecăm ușor aceste ingrediente și le lăsăm așa până când drojdia începe să se dezvolte.
Fiind drojdie uscată, o putem amesteca chiar cu făina, eu mai procedez și așa, dar pentru a reduce din timpul de dospire, e mai bine să fie amestecată cu zahărul și laptele cald.

Preparăm aluatul

Batem ouăle cu un praf de sare, adăugăm uleiul și oțetul și turnăm acest amestec în vasul cu făină, peste maiaua deja formată.
Am pus oțet pentru a râmăne gogoșile fragede, atunci când se răcesc, având în vedere că am pus și albușurile de la ouă, care au proprietatea de a întâri sau usca aluaturile, după coacere.
Adăugăm și esența și imediat începem să strângem făina de pe margini, la mijloc, amestecând intens cu o spatulă și turnând treptat restul de lapte cald.
Frământăm apoi aluatul cu mâna, până se omogenizează.
Îl lăsăm ușor mai moale, ca și la cozonac, dar nu trebuie să fie lipicios.
Acoperim aluatul și îl lăsăm la loc cald până își dublează volumul(40-45 minute, sau chiar o oră, în funcție de calitatea ingredientelor: făină, drojdie)
Eu folosesc făină de țară, iar drojdie de la Dr Oetker, cea uscată.
Iar pentru o bună reușită a aluatului,  ingredientele trebuiesc aduse la temperatura camerei cu 20-30 de minute înainte de începerea procesului tehnologic.
Când fac cozonaci, las făina în bucătărie de seara și o cern de câteva ori.

Cum formăm și prăjim gogoși rotunde și pufoase din aluat dospit

După ce se dospește aluatul, îl modelăm în formă de rulou și tăiem din el felii de 1 cm pe care le modelăm sub formă de biluțe și le aplatizăm puțin.
Le mai lăsăm la odihnit 10-15 minute, apoi le scufundăm în baie de ulei încins.
Le prăjim la foc mediu spre maxim, până se rumenesc frumos, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Le scoatem apoi pe prosoape de hârtie absorbante, le lăsăm să se tempereze ușor și le pudrăm cu zahăr.
Sunt bune rău calde, aceste gogoși rotunde și pufoase din aluat dospit, servite cu un iaurt bun, sana sau kefir.
Să vă fie de folos!

Puteți încerca și rețeta de gogoși de post cu apă minerală și vanilie.

Gogoși de post cu apă minerală

Mai puteți opta pentru rețeta de gogosi cu lingura sau gogosi rapide cu iaurt.

Gogosi cu lingura

Dar mai găsiți și alte rețete pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.