Prajitura combinata cu aluat fraged si blat cu cocos este deosebita si tare gustoasa cu asa combinatie de aluat fraged, cu nuca in el, aluat de bezea cu nuca de cocos, gem dulce-acrisor de caise si jeleu dulce-acrisor de visine.
Am vazut ca Vladutz, bucatarul de la Neatza, foloseste combinatii de aluat fraged si pandispan si tare m-a incantat ideea, drept pentru care ii multumesc pentru inspiratie!
Eu am combinat altfel decat in retetele lui, dar rezultatul a fost peste asteptari de bun.
[ingredients title=”Ingrediente”]
Aluat fraged:
- 2 galbenusuri
- 200 g unt(65%)
- 120 ml apa minerala
- 150 g zahar
- 150 g nuca macinata fin
- 1/2 plic praf de copt
- 1 praf sare
- 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite esenta de vanilie
- faina cat cuprinde(500-600 g)
Blat de bezea cu cocos:
- 7 albusuri
- 7 linguri zahar
- coaja si zeama de la o lamaie
- un praf sare
- 100 g nuca de cocos
- visine din dulceata/sirop(borcan de 275 g)
- 3 linguri faina
- Jeleu de visine:
- 1 borcan dulceata de visine(275 g)
- siropul in care au fost visinele de la bezea
- 2 linguri amidon
In plus:
- 275 g gem de caise
[/ingredients]
[preparare title=”Mod de preparare”]
Pregatire aluat fraged
Frecam untul moale cu zaharul, adaugam galbenusurile frecate cu sare, apa minerala si imediat bicarbonatul, care se va stinge in aciditatea apei.
Amestecam bine toate aceste ingrediente, apoi adaugam nuca, esenta si incorporam treptat faina.
Amestecam la inceput cu o spatula, apoi cu degetele, pana obtinem un aluat nelipicios, dar nu foarte tare.
Il intindem in tava tapetata cu hartie de copt si il lasam sa se odihneasca pana pregatim restul ingredientelor.
Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar mergea folosita o tava mai mica, pentru a iesi prajitura mai inalta.
Pregatim blatul cu cocos
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam la treapta superioara, pana obtinem o bezea ferma.
Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mult mai ferma, dar mai diminueaza si din dulceata zaharului.
Scoatem mixerul si folosim o spatula.
Adaugam apoi faina, coaja de lamaie si nuca de cocos, amestecand usor pentru a obtine o bezea aerata.
Asamblare si coacere Prajitura combinata cu aluat fraged si blat cu cocos
Ungem aluatul din tava cu gemul de caise, apoi intindem bezeaua cu cocos, presaram visinele pe deasupra si le presam usor sa intre in interior.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand blaturile sunt bine coapte, nu uitam sa facem testul cu scobitoarea.
Preparare jeleu de visine pentru Prajitura combinata cu aluat fraged si blat cu cocos
Trecem dulceata prin blender, adaugam si siropul ramas de la visinele folosite la blat si le fierbem usor.
Cand incep sa fiarba, adaugam imediat amidonul si amestecam energic pana la omogenizare.
Turnam jeleul fierbinte peste prajitura racita si dam tava la rece pana cand jeleul se intareste usor.
Prajitura cu aluat fraged, blat cu cocos si jeleu de visine, este tare gustoasa si aspectuoasa, usor dulce, dar si acrisoara, cu blatul de la baza foarte sfaramicios, si bezeaua ferma, iar jeleul a adus un plus de deliciu.
Sa va fie de folos!
[/preparare]
7 comentarii
Delicioaassaa si racoritoae 😉 Ne primesti la cafeaua de dupa amiaza??? 😉 >:D<
Pup, Crisule! Doar sa-mi zici ora si se aproba. :))) >:D<
Ce combinatie irezistibila ai facut iarasi.
Pupici
Multumesc, Dia! Chiar a fost de efect combinatia. Pup si eu!
Esti extraordinar de creativa si imi place mult cum asociezi culorile si texturile ❤ Iar aceasta prajitura e minunata, ca tot ceea ce faci tu, Merisor ❤ ❤ Sarbatori fericite! ❤ ❤ ❤
Esti extraordinar de creativa si imi place mult cum asociezi culorile si texturile ❤ Iar aceasta prajitura e minunata, ca tot ceea ce faci tu, Merisor ❤ ❤ Sarbatori fericite! ❤ ❤ ❤
Puuuup, Simonel! Esti o draguta, ca de obicei. ❤ ❤ ❤
Nu imi reusesc mie asa cum as dori…. 😀
Sarbatori frumoase in continuare si tie!❤ ❤ ❤