608
Cu multă ciocolată, cu arome și texturi diferite, cu gem de caise acrișor și cu o cremă în două culori, Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu ciocolată este chiar deosebită.
Ușor asemănătoare este și Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu cocos si tare de efect mi s-a părut.
Prima dată am văzut aceste combinații de aluaturi în Rețetele lui Vlădutz de la Neatza cu Răzvan și Dani și mi s-au părut interesante.
Le tot folosesc în prăjituri, cu diverse combinații și toate sunt reușite.
Mi-a plăcut în mod deosebit și îl recomand, aluatul fraged cu ciocolată neagră, de la Prăjitură cu multă nucă și aluat fraged cu ciocolată.
Ingrediente
- Pentru aluat fraged cu ciocolată albă:
- 200 g ciocolată albă
- 200 g unt cu 82% grăsime
- 200 ml lapte
- 2 gălbenușuri
- 75 g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță praf de copt
- 650 g făină
- 3 lingurițe esență de lămâie
- 1 praf de sare
- Pentru blat cu ciocolată neagră:
- 200 g ciocolată amăruie
- 200 g unt cu 82% grăsime
- 200 ml lapte
- 6 ouă medii + 2 albușuri
- 150 g zahăr
- 200 g miez de nucă
- 200 g făină
- 1 praf sare
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 50 g zahăr
- 3 lingurițe esență de rom
- Pentru cremă de amidon cu ciocolată:
- 1500 ml lapte
- 200 g amidon
- 50 g făină
- 150 g zahăr
- 1 praf de sare
- 200 g ciocolată albă
- 200 g ciocolată amăruie
- 2 lingurițe esență de lămâie
- 2 lingurițe esență de rom
- În plus:
- 750 g gem de caise acrișor
Porții: 40
Dimensiuni tavă: 33/43 cm
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de preparare: 35 minute
Mod de preparare
Pregătim aluatul fraged cu ciocolată albă.
Punem într-un vas, la foc moale, laptele cu untul și ciocolata albă ruptă în bucăți.
Amestecăm până când ingredientele solide se topesc și compoziția se omogenizează, apoi dăm vasul la rece.
Frecăm cele două gălbenușuri cu un praf de sare și zahărul, apoi turnăm peste ele compoziția de ciocolată răcită.
Cernem făina într-un vas, împreună cu praful de copt și punem la mijlocul ei compozița de gălbenușuri cu cea de ciocolată, bicarbonatul stins în zeama de lămâie, esența și amestecăm totul.
Va rezulta un aluat ușor nisipos, nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl vom întinde în tava unsă și tapetată cu făină, sau tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la rece până pregătim blatul maro.
Pregătire blat cu ciocolată neagră.
Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem la topit împreună cu untul și laptele, într-un vas cu pereți dubli, la foc moale.
Amestecăm bine până compoziția se omogenizează, apoi o dăm deoparte.
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Adăugăm și cele două albușuri rămase de la aluatul fraged și presărăm sare peste ele.
Măcinăm fin jumătate din cantitatea de nucă, iar pe cealaltă o tăiem grosier.
Cernem făina împreună cu praful de copt.
Dizolvăm bicarbonatul în zeama de lămâie.
Când avem totul gata, pornim mixerul și transformăm albușurile într-o spumă densă.
Apoi adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm la treapta superioară, obținând o bezea fermă care va rămâne fixată pe pereții vasului.
Încorporăm gălbenușurile și bicarbonatul stins, în compoziția de ciocolată, temperată.
Încorporăm bezeaua în compoziția de ciocolată, amestecând cu o spatulă încet, de sus în jos și cu mișcări circulare.
Adăugăm, apoi nuca măcinată fin, amestecând cu aceleași mișcări circulare, esența, nuca tăiată grosier și la final, făina amestecată cu praful de copt.
Asamblare și coacere Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu ciocolată.
Peste aluatul fraged din tavă întindem gemul de caise în strat uniform.
Deasupra gemului, tot în strat uniform, întindem compoziția de blat cu ciocolată neagră.
Punem compoziția din loc în loc pentru a nu deranja stratul de gem, apoi o nivelăm frumos cu o spatulă de tort.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit cu 15 minute înainte, la 180 de grade.
Coacem Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu ciocolată la 180 de grade, pentru 35 de minute, sau până când blatul trece testul cu scobitoarea.
Dăm, apoi, prăjitura la rece.
Între timp preparăm și siropul prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței după stingerea focului.
Preparare cremă pentru Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu ciocolată.
Amestecăm amidonul cu făina și le diluăm cu puțin lapte rece.
Punem restul de lapte la încălzit cu un praf de sare și zahărul, iar când este aproape de punctul de fierbere, turnăm în fir subțire, amestecul de amidon cu făină și lapte.
Amestecăm intens pentru a nu se forma cocoloașe și fierbem crema până se îngroașă ca o budincă.
O împărțim, apoi, în două părți aproximativ egale.
Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de lămâie, iar în cealaltă, ciocolata neagră și esența de rom.
Amestecăm rapid în cele două creme până la dizolvarea ciocolatelor și omogenizarea compozițiilor.
Dăm cremele la rece pentru a deveni ferme.
Însiropăm blatul maro de deasupra prăjiturii, după ce s-a răcit cu siropul, de asemeni rece.
Apoi decorăm prăjitura cu cele două creme, punând mai întâi crema albă și apoi pe cea neagră, pentru un contrast de culoare, a prăjiturii.
Mai lăsăm prăjitura la rece 30 de minute, apoi o putem porționa și servi alături de cei dragi.
Sper să vă placă și să vă inspire Prăjitura combinată cu aluat fraged și blat cu ciocolată, pentru că nouă tare mult ne-a plăcut!