Dacă vă este dor de gustul caiselor într-o prăjitură delicioasă, am pentru voi o rețetă de prăjitură cu caise și aluat umed. Este perfectă atât cu caise proaspete cât și cu caise din compot. Aluatul este moale, ușor umed, de la brânza cremoasă adăugată în interior. Peste acesta se așază jumătăți de caise ce devin ușor caramelizate la copt. La final, se poate presăra cu zahăr pudră pentru un plus de eleganță.
Rețeta face parte din colecția de rețete preparate de nepoata mea Andra Constantinescu, care ne încântă cu multe astfel de rețete delicioase. Îi mulțumim frumos pentru toate!
Tot de la ea v-am prezentat anterior și rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni și mac. Aceasta este perfectă pentru sezonul căpșunilor, dar poate fi preparată și cu alte fructe.
Iar din categoria prăjiturilor cu caise vă mai recomand să încercați de pe blog și rețeta de prăjitură Valurile Dunării cu caise proaspete. Este o adaptare a clasicei prăjituri din bucătăria austriacă, preparată în mod tradițional cu vișine. Este foarte gustoasă și în varianta cu caise, este aromată, ușor acrișoară și spectaculoasă.
Descrierea rețetei de prăjitură cu caise și aluat umed
Aceasta este o prăjitură fragedă și umedă, în care crema de brânză este amestecată chiar în compoziția de bază. Rezultatul este un aluat catifelat, cu o textură fină și gust ușor dulce-acrișor, datorită brânzei.
Jumătățile de caise coapte deasupra oferă o notă fructată și un aspect apetisant. Poate fi servită simplă, cu zahăr pudră, sau alături de frișcă sau înghețată. Fiecare felie are un echilibru plăcut între blatul moale și ușor aerat și caisele ușor acrișoare, care își păstrează forma și prospețimea. Este o prăjitură răcoritoare, nu prea dulce, cu un aspect rustic-elegant și o aromă de vară în fiecare înghițitură.
Dacă vreți să testați mai multe rețete delicioase de la nepoata mea Andra, le puteți descoperi AICI.
Iar mai jos puteți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură cu caise și aluat umed.

INGREDIENTE
Pentru o tavă de 20/20 cm:
- 70 g unt
- 70 g brânză pufoasă cu smântână Delaco
- 75 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat (8 g)
- 1 ou
- 75 g făină
- 1/2 plic de praf de copt (5 g)
- 1 praf de sare
- 8 caise mici (218 g) + 1 lingură zahăr
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.
MOD DE PREPARARE
Mai întâi vom porni cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi punem hârtie de copt în tava de 20/20 cm. Dacă doriți prăjitura în tava mare a cuptorului, dublați cantitățile.
Pentru prepararea blatului punem într-un bol untul moale, crema de brânză, oul și cele două tipuri de zahăr. Amestecăm bine cu mixerul, până la dizolvarea zahărului și omogenizarea compoziției.
Trecem prin sită făina amestecată cu praful de copt și sarea, apoi încorporăm acest amestec în compoziția de mai sus. Folosim o spatulă pentru încorporare și amestecăm ușor pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.
Întindem aluatul în tava pregătită și nivelăm suprafața.
Spălăm caisele, le ștergem bine, apoi le secționăm în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Așezăm jumătățile de caise deasupra aluatului, cu decupajul în sus. presărăm câte puțin zahăr în fiecare jumătate de caisă.
Punem tava în cuptorul cald și coacem delicioasa prăjitură cu caise și aluat umed pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius, sau în funcție de cuptorul fiecăruia.
O lăsăm să se răcească bine în tavă, apoi o decorăm cu zahăr pudră și o putem porționa.
- Prăjitură fresh cu caise
Să vă fie de folos!
1 comentariu
rețetă simplă
Pare la îndemană de făcut. Aștept să apară fructele și o să încerc această rețetă simplă