Acest tort cu înghețată de vanilie, combinată cu vișine și cireșe reunește două elemente pline de prospețime și nostalgie: un blat clasic de pandișpan, pufos și ușor umed datorită fructelor coapte direct în el, și o înghețată cremoasă de vanilie îmbogățită cu vișine și cireșe. Este un desert elegant, dar și simplu în esență, în care se întâlnesc dulceața aromată a cireșelor cu aciditatea subtilă a vișinelor și finețea vaniliei. Poate fi servit ca tort răcoritor de vară sau ca un desert festiv reinterpretat.
Rețeta este preparată de nepoata mea Andra Constantinescu, căreia îi mulțumesc pe această cale că împărtășește cu noi delicioasele ei rețete. Ne-a mai încântat anterior și cu rețeta de de tort duo de înghețată, cu banane și căpșuni. Acesta a fost un tort fără blat, preparat doar din cele două tipuri de înghețată.
Andra este un colaborator fidel al blogului meu, având o colecție interesantă de rețete delicioase și prezentate frumos.
Un alt exemplu îl puteți descoperi la rețeta de prăjitură cu caise și aluat umed. Prăjitura se poate prepara atât cu caise proaspete cât și cu caise din compot. Este simplă și ușoară și face parte din deserturile adorate ale verii.
Și dacă vă încântă rețetele nepoatei mele, le găsiți postate și pe site-ul Bucătăraș.ro – dați click aici.
Impresii despre rețeta de tort cu înghețată de vanilie, combinată cu vișine și cireșe
Acest tort este o celebrare a verii. Are o combinație încântătoare între blatul ușor ca o adiere, cu fructe suculente și înghețata catifelată de vanilie, în care vișinele și cireșele își păstrează intensitatea și prospețimea.
Blatul este simplu, dar perfect echilibrat , nu concurează cu fructele, ci le pune în valoare. Nu e nevoie de creme grele sau însiropare pentru că are umiditate naturală și un parfum cald și proaspăt. Aspectul este rustic-elegant: marginile ușor rumenite, interiorul galben pal cu pete roșii-vișinii de la fructele coapte.
Înghețata de vanilie cu vișine și cireșe nu este doar o garnitură, este catifelată și cremoasă. Este o componentă esențială a tortului, Are o bază clasică, fină, obținută din frișcă lichidă și gălbenușuri, cu aromă autentică de vanilie. Gustul este profund, curat, cu note florale și calde, tipice vaniliei naturale.
Fructele apar ici-colo în compoziție, fie ca bucăți întregi, fie ca dâre de culoare roșu intens. Vișinele aduc un accent acrișor care „taie” bogăția cremei. Iar cireșele rotunjesc gustul cu dulceața lor subtilă. Textura este netedă, mătăsoasă, dar cu momente de surpriză atunci când dai peste un fruct răcoros, ușor crocant sau siropos.
Servit împreună, acest duo: pandișpanul și înghețata, creează o experiență contrastantă, dar perfect armonizată. Când înghețata începe să se topească peste feliile de tort, pătrunde în miezul pandișpanului, iar tot desertul se transformă într-o compoziție unificată de temperaturi, texturi și arome.
Este un tort ideal pentru aniversări de vară sau momente când vrei să-i impresionezi pe cei dragi.
- Un tort ideal pentru aniversări de vară
Vă las mai jos lista de ingrediente și modul de preparare dacă vreți să vă delectați și voi cu așa delicios tort cu înghețată de vanilie, combinată cu vișine și cireșe.

INGREDIENTE
- Pentru înghețată:
- 4 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 10 ml esență de vanilie
- 100 ml lapte
- 450 ml frișcă lichidă îndulcită
- 150 g cireșe fără sâmburi + o lingură zahăr
- 100 g vișine fără sâmburi + două linguri zahăr.
- Pentru blat de 22 cm, diametrul:
- 60 g unt moale
- 110 g zahăr
- 4 albușuri
- 1 ou
- esență de vanilie
- 150 g făină
- o linguriță de praf de copt
- un praf de sare
- 4 linguri lapte
- 50 g cireșe fără samburi + o linguriță zahăr
- 50 g vișine fără samburi + o lingură zahăr.
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea înghețatei.
Punem într-un bol gălbenușurile, zahărul și esența de vanilie și se mixează bine, apoi se amestecă cu laptele și 250 ml frișcă lichidă. Apoi fierbem compoziția pe baie de aburi până când capătă consistență. Apoi o lăsăm să se răcească.
Punem o cratiță cu puțină apă la fiert. Mixăm restul de frișcă, apoi o amestecăm cu crema de gălbenușuri și omogenizăm. Punem compoziția într-o caserolă cu capac și se dă la congelator. Amestecăm înghețata la fiecare 45 de minute, de 3 ori, iar la ultima amestecare adăugăm și fructele.
După ultima amestecare a înghețatei se adaugă în aceasta fructele scurse. Apoi întindem înghețată peste blat. Introducem tava cu deliciosul tort cu înghețată de vanilie, combinată cu vișine și cireșe în congelator. După ce înghețată devine fermă, putem scoate tortul și îl decorăm cu câteva cireșe cu codițe.
- Acest tort reunește un blat clasic de pandișpan și o înghețată de vanilie îmbogățită cu vișine și cireșe
- Acest tort este o celebrare a verii
Îl porționăm și îl servim cu poftă alături de cei dragi.
- Un tort cu înghețată ușor, aerat și răcoritor
- Un tort ideal pentru aniversări de vară
Să vă fie de folos!