Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

de Maria Udrea
2 comentarii
Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă, este compusă din foi pe dosul tăvii cu ciocolată neagră și o cremă de vanilie, cu amidon și ciocolată albă.

Preparată cu drag pentru o reîntâlnire cu oameni dragi la „ Picnicul bucătărașilor 2018”, a fost apreciată peste așteptările mele.

Foile cu ciocolată neagră, chiar dacă mi-au dat ceva de furcă la întins, pentru că au fost mai sfărâmicioase, s-au completat perfect cu crema de vanilie cu ciocolată albă.

Și se vor completa și mai bine când le voi combina cu o cremă de lămâie și ciocolată albă!

Ingrediente

  • Pentru 5 foi pe dosul tăvii de 28/40 cm:
  • 2 ouă medii
  • 250 g ciocolată neagră cu 75% cacao
  • 200 g unt cu 82% grăsime
  • 200 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță rasă, bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 650 g făină + extra pentru înfăinat
  • 1 praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 1750 ml lapte
  • 150 g amidon de porumb
  • 50 g făină
  • 75 g zahăr cu aromă de vanilie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 250 g ciocolată albă
  • 200 ml frișcă lichidă, vanilată
  • 1 praf sare

Timp de preparare: 60 minute

Porții: 35-40

Dimensiuni tavă: 28/40 cm

Mod de preparare pentru prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

Preparare foi pe dosul tăvii cu ciocolată neagră în compoziție.

Rupem ciocolata în bucăți mici și o punem într-un vas, împreună cu laptele și untul.
Punem vasul pe foc și amestecăm continuu până când ingredientele solide se topesc și compoziția se omogenizează.
Lăsăm compoziția să se răcească.
Mixăm ouăle cu un praf de sare și zahărul, până acestea din urmă sunt diluate.
Diluăm și bicarbonatul în zeama de lămâie.
Cernem 500 g de făină într-un vas și turnăm la centrul ei compoziția de ciocolată, ouăle și bicarbonatul.
Amestecăm bine toate ingredientele și frământăm un aluat ușor sfărâmicios. Mai completăm cu făină până când aluatul nu mai este lipicios.
Acoperim aluatul cu folie și îl dăm la rece pentru 15 minute.
Împărțim aluatul în 5 părți aproximativ egale, pe care le întindem pe dosul tăvii unse și înfăinate și le coacem  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 3-4 minute, fiecare.

Preparare cremă pentru Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă.

Cât timp aluatul stă la odihnit, la frigider, preparăm crema.
Punem frișca lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere.
Rupem ciocolata în bucăți, o adăugăm peste frișca lichidă, după stingerea focului și amestecăm intens până când ciocolata se topește și compoziția devine omogenă.
Punem într-un vas amidonul cu făina, un praf de sare și zahărul și le amestecăm cu puțin lapte rece.
Restul de lapte îl aducem la punctul de fierbere și îl turnăm, treptat, peste amestecul de mai sus.
Amestecăm intens până se omogenizează compoziția, transferăm vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă și începe să clocotească.
Stingem focul și amestecăm cele două creme cât sunt fierbinți, mai adăugăm puțină esență de vanilie și dăm crema, astfel obținută, la rece, acoperită cu o folie pentru a nu prinde crustă.

Asamblare Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

Când crema și foile sunt răcite, asamblăm prăjitura.
În interiorul tăvii pe care am copt foile, așezăm prima foaie cu ciocolată neagră și o ungem cu 1/4 din crema de vanilie cu ciocolată albă.
Așezăm a doua foaie cu ciocolată neagră și o presăm ușor peste cremă.
Întindem a doua parte de cremă și tot așa culminând cu ultima foaie de aluat pe care o lăsăm liberă.
Acoperim prăjitura cu folie sau cu hârtie de copt, punem o greutate peste ea și o dăm la rece pentru cel puțin 5-6 ore, sau chiar de pe o zi pe alta.
O porționăm, apoi și o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie.
Este foarte bună prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă, mai ales servită alături de cei dragi!
Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albăPrăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă
Prăjitura cu foi și multă ciocolată neagră și albă

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

 

Rețete înrudite

2 comentarii

Annie 5 February 2024 - 21:24

Imi poti spune te rog, pentru crema trebuie asa mult lapte ? 1750 ml
Multumesc.

Răspuns
Maria Udrea 6 February 2024 - 6:56

Eu cantitatea aceea am folosit-o. Am rețete și cu 2 litri de lapte la cremă. Acum depinde de fiecare cât de cremoase dorește prăjiturile.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.