128

Pentru că am dispus de mere din belșug în acest sezon și cum am pregătit de multe ori diverse plăcinte cu mere, de data aceasta m-am gândit la o Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.
Și a ieșit tare bună și aspectuoasă!
Mere caramelizate am folosit și la diverse Plăcinte cu mere și la alte deserturi, cum ar fi acest Tort de biscuiți cu mere și cremă de vanilie.
Însă foile fragede cu cacao au dat un gust aparte acestei prăjituri și au făcut-o mai specială.

Ingrediente
- Pentru foi fragede cu cacao:
- 1 ou
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 150 g iaurt cremos
- 100 g zahăr
- 500 g făină
- 30 g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf linguriță sare
- Pentru merele caramelizate:
- 1500 g mere curățate
- 100 g zahăr
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 50 g amidon
- 2 lingurițe scorțișoară
- zahăr vanilat și scorțișoară pentru decor
Dimensiuni tavă: 23/40 cm
Mod de preparare
Pregătim mai întâi merele caramelizate.
Curățăm merele, le dăm pe răzătoare, sau le mărunțim cu un chopper și le punem într-un vas cu pereți dubli.
Mie îmi place să folosesc chopperul pentru că merele se vor mărunți neuniform, rămânând și bucăți mai mari și vor da un aspect mai plăcut prăjiturii.
Adăugăm zahărul și îl amestecăm bine cu merele.
Apoi transferăm vasul pe foc și caramelizăm merele până își schimbă culoarea și se formează sirop.
Stingem focul și adăugăm scorțișoara și untul tăiat în bucăți mici.
Amestecăm intens până când untul se topește și se omogenizează compoziția.
Lăsăm compoziția de mere să se răcească bine, apoi adăugăm amidonul, aproximând cantitatea în funcție de cât sirop se formează.
Pregătim aluatul pentru Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.
Amestecăm într-un bol, făina cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul.
Adăugăm, apoi, oul, untul rece tăiat în cuburi, iaurtul, zahărul și sarea.
Amestecăm bine toate ingredientele, rezultând un aluat nu foarte ferm și ușor lipicios.
Îl acoperim cu folie și îl dăm la rece pentru 30 de minute, timp în care se va răci și umplutura de mere caramelizate.
Asamblare și coacere Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade cu 10-15 minute înainte de a introduce prăjitura.
Împărțim aluatul în două părți aproximativ egale.
Ungem tava cu grăsime( ulei sau unt) și întindem prima parte de aluat în ea.
Peste aceasta, întindem uniform compoziția de mere.
Partea cealaltă de aluat o întindem mai întâi pe masa înfăinată, apoi o transferăm peste compoziția de mere.
Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când aluatul de deasupra este bine rumenit.
Lăsăm, apoi, delicioasa Prăjitură cu mere caramelizate și foi cu cacao să se răcească, o decorăm cu zahăr vanilat și scorțișoară și o porționăm.
O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.
2 comentarii
Buna ziua din nou.
Ni știu dacă am apucat sa las comentariul anterior, cu privire la cantitatea de zahar din căsuța de ingrediente a foilor.
Am apucat sa pun 100 gr de zahar.
Sper ca este în regula aceasta cantitate.
Revin cu un alt comentariu după ce voi gusta prajiturica.
O zi buna!
Îmi cer scuze, am postat din greșeală la aceasta reteta.
Vroiam sa va întreb de cantitatea de zahar de la Prajitura Trio cu mere și crema.
Acolo la ingredientele foilor nu apărea cantitatea de zahar.
Și am apucat sa pun la foi 100 gr de zahar.