57
Pentru că mi-au rămas albușuri de la o cremă de gălbenușuri cu amidon, preparată pentru acest Cremșnit rapid cu creme în două culori, am preparat această minunată prăjitură cu multă nucă și aluat fraged cu ciocolată.
Aluatul fraged cu ciocolată este foarte reușit, iar gemul de caise acrișor cu care l-am uns, i-a desăvârșit pe deplin gustul.
Ingrediente
- Pentru aluat fraged cu ciocolată:
- 2 gălbenușuri
- 200 g unt cu 82% grăsime
- 200 ml lapte
- 200 g ciocolată amăruie
- 75 g zahăr
- 2 lingurițe esență naturală de mentă americană Dr. Oetker
- 600 g făină
- 1 vârf linguriță sare
- 1/2 plic praf de copt Dr. Oetker
- 1 vârf linguriță bicarbonat de sodiu
- Pentru blatul de albușuri cu nucă:
- 8 albușuri
- 175 g zahăr
- zeama de la 1/2 lămâie
- 250 g nucă măcinată
- 2 linguri pesmet
- 1 vârf linguriță sare
- 2 lingurițe esență naturală de lămâie siciliană Dr. Oetker
- 1/2 plic praf de copt Dr. Oetker
- În plus:
- 270 g gem de caise ușor acrișor
- 1 linguriță esență de migdale marocană Dr. Oetker
- zahăr cu aromă de vanilie pentru pudrat
Porții: 28
Timp de preparare 60 minute
Dimensiuni tavă: 23/36 cm
Mod de preparare
Preparare aluat fraged cu ciocolată
Aluatul fraged cu ciocolată l-am mai preparat și la rețeta de Pască cu aluat fraged cu ciocolată.
Deci este la fel, doar am mărit puțin cantitățile de ciocolată, de unt și de lapte, pentru a ieși mai mult aluat.
Cantitatea de făină am lăsat-o aceeași pentru că am vrut un aluat nu foarte ferm, pe care l-am întins direct în tavă.
Nu mai detaliez modul de preparare, îl găsiți cu un click pe linkul de mai sus, acolo unde scrie Pască cu aluat fraged de ciocolată.
Preparare aluat de albușuri cu nucă pentru Prăjitură cu multă nucă și aluat fraged cu ciocolată
Albușurile, ținute la temperatura camerei, le presărăm cu puțină sare și le mixăm până se transformă într-o spumă densă.
Adăugăm, treptat, zahărul, pe care îl transformăm în pudră, zeama de lămâie și mixăm în continuare până bezeaua devine fermă.
Măcinăm nuca fin și o amestecăm cu pesmetul, praful de copt și bicarbonatul.
Încorporăm, treptat, acest amestec în bezeaua de albușuri, amestecând de sus în jos cu o spatulă.
Nu mai folosim mixerul de aici, pentru că urmărim să obținem o compoziție ușor aerată.
Adăugăm la final și esența de lămâie.
Asamblăm și coacem delicioasa Prăjitură cu multă nucă și aluat fraged cu ciocolată
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, pentru 10 minute.
Întindem aluatul fraged cu ciocolată, în tava tapetată cu hârtie de copt.
Este un aluat ușor nisipos, deci îl întindem cu grijă mai întâi pe hârtia de copt unsă cu ulei și decupată după dimensiunile tăvii.
Apoi îl transferăm cu hârtia în tavă și îl nivelăm presându-l cu mâinile.
Peste aluat întindem gemul de caise amestecat cu esența de migdale.
Deasupra, întindem aluatul de albușuri cu nucă și dăm tava la cuptor pentru 35 de minute, sau până când cele două blaturi sunt bine coapte.
Lăsăm prăjitura să se tempereze, apoi o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie și o porționăm.
Este foarte gustoasă această prăjitură cu multă nucă și aluat fraged cu ciocolată și foarte aromată!