Este chiar gustoasa si aromata prajitura de post cu bulion si crema de ananas!
Am incercat o alta varianta a celebrei prajituri de post, cu suc de rosii, modificand atat aluatul cat si crema.
A iesit o bunatate!
Ingrediente
Aluat pentru 4 foi(tava de 28/40 cm):
- 5 linguri bulion
- 10 linguri apa
- 15 linguri ulei
- 100 gr zahar
- 700 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingura otet de mere
- 1 varf cutit sare
Pentru crema:
- 1200 ml apa
- 1 lingura ulei de masline
- 250 gr gris
- 2 linguri faina
- 450 gr compot de ananas(doar fructele)
- 125 gr zahar
- 1 varf cutit sare
- 400 gr gem de prune cu miez de nuca
Portii: 20;
Timp de pregatire: aproximativ 60 de minute
Mod de preparare Prajitura de post cu bulion si crema de ananas
Preparare foi
Diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora.
Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Este bine sa folosim bulion facut in casa, fara consevanti.
Vom obtine un aluat nu foarte tare si usor lipicios, dar nu ne vom speria, pentru ca il lasam sa se odihneasca 20-30 de minute, acoperit cu o folie si vom observa ca nu va mai fi lipicios.
Dupa ce am lasat aluatul la odihnit, il impartim in patru parti egale.
Infainam usor masa de lucru si sucitorul de aluaturi si intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea tavii.
Rulam foaia pe sucitor si o transferam pe tava unsa usor vu putin ulei.
Coacem fiecare foaie cate 3-5 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade.
Preparare crema
Amestecam grisul cu faina si zaharul si le diluam cu putina apa rece.
Adaugam si putina sare, uleiul si restul de apa si fierbem crema la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se ingroasa mai mult decat o budinca si incepe sa faca basicute.
Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata.
Scurgem bucatile de ananas si le trecem prin blender, apoi incorporam piureul rezultat in crema rece, adaugand cate putin si mixand pana se omogenizeaza.
Asamblare prajitura
Asezam hartie de copt in tava pe care am copt foile si punem prima foaie.
Intindem peste ea jumatate din crema, o acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem gemul de prune cu nuca, asezam urmatoarea foaie peste el, la fel presam usor foaia si intindem restul de crema, culminand cu ultima foaie de aluat.
Acoperim prajitura cu o folie, asezam peste ea o greutate si o dam la rece de pe o zi pe alta sau cel putin 4-5 ore, pentru a o putea portiona frumos.
Eu am taiat decat marginile in aceeasi zi, pentru pofticiosi 🙂
TIPS pentru prajitura de post cu bulion si crema de ananas
- Se poate pune gem de orice fel, noua ne place in mod deosebit gemul de prune cu miez de nuca in el.
- Daca se doreste crema mai spumoasa, se va adauga margarina, dupa ce crema se raceste, eu in ultimul timp nu am mai folosit margarina.
- Se pot adauga arome dupa gust, vanilie, rom, eu nu am pus pentru ca am vrut sa predomine gustul de ananas.
In speranta ca v-a placut reteta mea de prajitura de post cu bulion si crema de ananas, va urez spor si pofta buna!
Daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
10 comentarii
Nu conteaza ca e de post, la cum arata cred ca e buna de te lingi pe degete! 🙂
Tania, chiar buna a fost! Seara frumoasa!
Ups, dejjja 😉 Bravo! Delicioasă!
Crisule, nu e pentru provocare :)))))
>:D<
Imi ploua in gura! La propriu :))))
Laura, cred ca de la ananas :)))))
Muah!
Minunata prajitura, ai creat o variatiune delicioasa si interesanta, felicitari! 🙂 <3
Multumesc frumos, Simona! <3
La felul cum arata,nu pot sa spun decat ca-i buna rau!!
Sarbatori fericite draga Merisor!
Multumesc frumos, Lulu! Sarbatori cu liniste si voie buna si la voi! Te pup!