Cozonaci cu rom si nuca

de Maria Udrea
6 comentarii
Cozonac cu rom si nuca portionat

Mama mea adora aroma de rom la cozonac, mereu imi spunea ca daca nu pune esenta de rom din belsug, simte ca nu este cozonac. De data aceasta am preparat si eu cozonaci cu rom si nuca si tare mult mi-au plăcut.
In plus, fata de o reteta obisnuita am mai adaugat si smantana in aluat.
Daca mi-a placut mult textura de la paine cu iaurt in aluat, am zis de ce sa nu incerc si la cozonac, insa am ales smantana. Au iesit foarte pufosi si inclin sa cred ca un mare aport l-a avut smantana.

Mai gasiti pe blog si reteta clasica de cozonac cu nuca si cacao, dar si alte retete de cozonac, de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de cozonaci cu rom si nuca.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 6 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri smantana
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 kg faina
  • Pentru umplutura:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri nuca macinata fin
  • 150 gr nuca taiata grosier
  • 1 varf lingurita sare
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte

Portii: 3;
Timp de preparare: aproximativ 120 minute

Mod de preparare pentru reteta de cozonaci cu rom si nuca

Pentru reusita cozonacilor, este important ca toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte de inceperea amestecarii lor. Iar faina trebuie cernuta de doua ori pentru a deveni arerata.

Cum preparam alultul de cozonac

Intr-un bol frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putin lapte caldut si o mana de faina.

Omogenizam bine totul, acoperim bolul si lasam aceasta maia la crescut la loc caldut cel putin 15 minute.

Intre timp amestecam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar(eu l-am rasnit), o parte din ulei si smantana.

Restul de lapte il vom incalzi putin. si vom dizolva in el restul de zahar.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam acolo maiaua, apoi amestecul de galbenusuri cu ulei si smantana, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom si incepem sa incorporam din faina de pe margini picurand din cand in cand si lapte caldut.

Oprim o parte din ulei pentru la finalul operatiunii, iar restul il vom adauga la aluatul care se formeaza.
Cand aluatul devine vascos, nu mai adaugam faina.
Ungem masa de lucru cu uleiul oprit si rasturnam aluatul pe masa.
Incepem sa framantam tot ungand masa cu ulei pana la epuizarea acestuia.
Aluatul trebuie sa fie bine unsuros, astfel ca daca il vom pune pe o coala de hartie, aceasta sa se unga bine.
Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.

Colaj de poze cu pașii de preparare aluat pentru cozonaci

Cum preparam umplutura si coacem cozonaci cu rom si nuca

Pentru umplutura, mixam albusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam cacaoa si nuca macinata.
Impartim aluatul in trei parti pe care le vom intinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului si le vom unge cu compozitia de albusuri, iar deasupra presaram nuca taiata.
Rulam foile si le asezam in tavile unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.

Acoperim aluaturile din tavi si le lasam din nou la crescut pana cand depasesc margine tavii, dupa care ungem aluaturile deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit si coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 bminute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.

Colaj de poze cu pașii de formare și coacere a cozonacilor Trei cozonaci cu rom si nucaCozonac cu rom si nuca portionatCozonac cu rom si nuca portionat

Spor si pofta buna!

NOTE:

  • Este recomandat ca pe parcursul cresterii aluatului, sa nu scada temperatura in camera de lucru.
  • Cantitatea de faina folosita, variaza in functie de tipul acesteia(eu am folosit faina de tara, tip 650, proaspat macinata).

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

simonacallas 10 April 2015 - 4:36

Superbi cozonaci ai facut, brava! Si mie imi place romul in cozonac, alaturi de lamaie si portocala, iese incredibil de parfumat 🙂 Sarbatori fericite, merisor!

Răspuns
Maria Udrea 10 April 2015 - 5:11

Multumesc, Simona! La fel si voua, sarbatori cu drag si voie buna!

Răspuns
Anonim 10 April 2015 - 6:37

Eu, chiar ieri, am preparat cu un aluat cu smantana si m a surprins apoi cand a crescut si l am copt ce fraged si chiar frumos, a iesit.
Draga Merisor, am intrat sa ti doresc sanatate si Paste fericit, zile pline de bucurii .
cozia

Răspuns
Maria Udrea 10 April 2015 - 10:34

Multumesc frumos, Cozia!
Sarbatori cu drag si sanatate si la casa ta!

Răspuns
Haplea 11 April 2015 - 14:15

Sarbatori fericite!

Răspuns
Maria Udrea 11 April 2015 - 16:43

Multumesc, asemenea!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.