Prajitura Deliciu. Una dintre cele mai bune prajituri!

de Maria Udrea
15 comentarii
Prajitura Deliciu

Prajitura Deliciu chiar este una dintre cele mai delicioase prajituri dupa parerea alor mei si a celor care au testat-o. Are si de ce, pentru ca este compusa din mai multe straturi, unul mai gustos decat altul.
De cum am preparat-o prima data am trecut-o la loc fruntas printre prajiturile favorite, care merita preparate la ocazii deosebite si nu numai.

Pe langa faptul ca este delicioasa, este si spornica pentru ca este consistenta si ajunge pentru toti musafirii.
Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.

Am descoperit aceasta reteta de prajitura postata pe site-ul bucataras.ro. Am stiut de cum am citit-o ca va fi pe gustul nostru.

Ulterior am adaptat reteta si cu alte ingrediente si tare mult ne-a placut. Iar o alta reteta de prajitura delicioasa, care ne-a cucerit de la prima inghititura a fost reteta de prajitura Snickers. Este tot o prajitura cu multe straturi delicioase si arimate.

Dar gasiti mai multe retete de prajituri interesante pe blog, de unde o puteti incerca pe cea care reprezinta gustul vostru.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura Deliciu.

Ingrediente

  • Blat:
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 varf cutit sare
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • un varf cutit sare
  • 500 gr frisca
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • In plus:
  • 1 pachet mare biscuiti Petit Beurre
  • 2 lingurite cacao
  • 300 gr Finetti
  • 300 ml cafea indulcita
  • 1 lingura amaretto
  • 300 gr nuca taiata grosier

Mod de preparare pentru prajitura Deliciu

Blatul prajiturii se prepara din bezea cu multa nuca si va fi glazurat, dupa racire, cu crema Finetti. Peste aceasta se adauga crema de  lamaie preparata din galbenusurile ramase de la albusurile folosite la blat. Urmeaza un strat de biscuiti si din nou crema.

Preparare blat

Cele 300 gr nuca taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o tava de 23/36 cm.

Prajitura-Deliciu-4
Presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat.
Faina o amestecam cu praful de copt.

Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula(scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).

Prajitura-Deliciu-2 Prajitura-Deliciu-1

Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.
Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.
Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece(dar nu in frigider ca este fierbinte).

Prajitura-Deliciu-5 Prajitura-Deliciu-6 Prajitura-Deliciu-7 Prajitura-Deliciu-8

Preparare sirop de cafea

Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.
Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.

Preparare crema pentru prajitura Deliciu

Pentru crema, presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.
Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.
Fierbem crema pe baie de aburi, amestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.
Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.
Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.
Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.
La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.

Asamblare prajitura Deliciu

Impartim crema in doua si intindem prima parte peste finetti.
Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.

Prajitura-Deliciu-9 Prajitura-Deliciu-10 Prajitura-Deliciu-11 Prajitura-Deliciu-12

Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.

Prajitura-Deliciu-13 Prajitura-Deliciu-15

Rețete înrudite

15 comentarii

Laura Nechita 2 January 2015 - 8:33

Minunata! Ne-ai facut pofta! Muah!

Răspuns
Maria Udrea 2 January 2015 - 8:41

Muaaaaah! Haideti pe la mine ca mai am fix 4 portii 🙂 >:D<

Răspuns
Cristea Dana 2 January 2015 - 10:01

Superba prajitura ta!!! La multi ani cu multe bucurii!!!

Răspuns
Maria Udrea 2 January 2015 - 10:24

Multumesc, Dana! La multi ani si voua, cu tot ce-i bun in ei!

Răspuns
simonacallas 2 January 2015 - 14:23

Cred ca prajitura aceasta isi merita numele cu prisosinta. Ingredientele sunt unul si unul; e sofisticata si arata minunat:) La multi ani!

Răspuns
Maria Udrea 2 January 2015 - 16:53

La multi ani, Simona! Prajitura chiar este un adevarat deliciu, o voi repeta cu siguranta 🙂

Răspuns
Timea 2 January 2015 - 18:24

Minunata prajitura asta!

Răspuns
Maria Udrea 2 January 2015 - 21:08

Multumesc, Timea!

Răspuns
reteteyummy 3 January 2015 - 17:09

Arata super bine prajiturica ta! Ma bucur ca ti-a placut! Cred ca totusi,ti-a luat mai mult s-o faci din cauza stelutelor din cacao,care sunt absolut divine! Dau un efect special prajiturii…. 🙂 Felicitari,Meri!
P.S. Cred ca o sa adaug si eu poze noi pe bucataras.ro. Acele poze sunt de la prima prajitura,de atunci am mai facut-o de 10 ori. 🙂 (JulyCris)

Răspuns
Maria Udrea 4 January 2015 - 5:36

JulyCris, deci am trecut-o la prajituri favorite pentru ca ne-a placut tuturor.
Cat despre stelute, am niste forme si se fac foarte usor, doar se cerne cacaua sau ce mai pun eu prin ele si gata 😀
Iti multumesc inca odata ca ai adus prajitura asta pe bucataras si mi-ai amintit sa o fac si eu!

Răspuns
reteteyummy 4 January 2015 - 14:10

Cu mare,mare,drag!!!! Te imbratisez,Meri si-ti multumesc si eu pt retetele tale minunate! :*

Răspuns
Maria Udrea 4 January 2015 - 20:41

>:D<

Răspuns
Maria 30 May 2020 - 13:30

Buna ziua eu la aceasta prăjitură când răcesc crema , incorporez și 250 g margarină mixată spumă apoi pun frișcă bătută băț .este un gust divin , apreciat de toți musafirii noștri .Rețeta am primit-o de la niste prieteni din Ungaria puteți încerca și voi daca doriți .

Răspuns
Maria Udrea 30 May 2020 - 20:38

Mulțumim pentru sfat. Eu nu folosesc margarină…..

Răspuns
Dana 17 July 2024 - 12:36

Cea mai buna prajitura din toate timpurile

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.