Prajitura Deliciu chiar este una dintre cele mai delicioase prajituri dupa parerea alor mei si a celor care au testat-o. Are si de ce, pentru ca este compusa din mai multe straturi, unul mai gustos decat altul.
De cum am preparat-o prima data am trecut-o la loc fruntas printre prajiturile favorite, care merita preparate la ocazii deosebite si nu numai.
Pe langa faptul ca este delicioasa, este si spornica pentru ca este consistenta si ajunge pentru toti musafirii.
Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.
Am descoperit aceasta reteta de prajitura postata pe site-ul bucataras.ro. Am stiut de cum am citit-o ca va fi pe gustul nostru.
Ulterior am adaptat reteta si cu alte ingrediente si tare mult ne-a placut. Iar o alta reteta de prajitura delicioasa, care ne-a cucerit de la prima inghititura a fost reteta de prajitura Snickers. Este tot o prajitura cu multe straturi delicioase si arimate.
Dar gasiti mai multe retete de prajituri interesante pe blog, de unde o puteti incerca pe cea care reprezinta gustul vostru.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura Deliciu.
Ingrediente
- Blat:
- 10 albusuri
- 12 linguri zahar
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 3 linguri faina
- 1 praf de copt
- 5 linguri pesmet
- 5 linguri nuca macinata
- 1 varf cutit sare
- Crema:
- 10 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 10 linguri lapte
- un varf cutit sare
- 500 gr frisca
- 2 lingurite zeama de lamaie
- In plus:
- 1 pachet mare biscuiti Petit Beurre
- 2 lingurite cacao
- 300 gr Finetti
- 300 ml cafea indulcita
- 1 lingura amaretto
- 300 gr nuca taiata grosier
Mod de preparare pentru prajitura Deliciu
Blatul prajiturii se prepara din bezea cu multa nuca si va fi glazurat, dupa racire, cu crema Finetti. Peste aceasta se adauga crema de lamaie preparata din galbenusurile ramase de la albusurile folosite la blat. Urmeaza un strat de biscuiti si din nou crema.
Preparare blat
Cele 300 gr nuca taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o tava de 23/36 cm.
Presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.
Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat.
Faina o amestecam cu praful de copt.
Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula(scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).
Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.
Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.
Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece(dar nu in frigider ca este fierbinte).
Preparare sirop de cafea
Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.
Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.
Preparare crema pentru prajitura Deliciu
Pentru crema, presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.
Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.
Fierbem crema pe baie de aburi, amestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.
Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.
Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.
Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.
La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.
Asamblare prajitura Deliciu
Impartim crema in doua si intindem prima parte peste finetti.
Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.
Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.
15 comentarii
Minunata! Ne-ai facut pofta! Muah!
Muaaaaah! Haideti pe la mine ca mai am fix 4 portii 🙂 >:D<
Superba prajitura ta!!! La multi ani cu multe bucurii!!!
Multumesc, Dana! La multi ani si voua, cu tot ce-i bun in ei!
Cred ca prajitura aceasta isi merita numele cu prisosinta. Ingredientele sunt unul si unul; e sofisticata si arata minunat:) La multi ani!
La multi ani, Simona! Prajitura chiar este un adevarat deliciu, o voi repeta cu siguranta 🙂
Minunata prajitura asta!
Multumesc, Timea!
Arata super bine prajiturica ta! Ma bucur ca ti-a placut! Cred ca totusi,ti-a luat mai mult s-o faci din cauza stelutelor din cacao,care sunt absolut divine! Dau un efect special prajiturii…. 🙂 Felicitari,Meri!
P.S. Cred ca o sa adaug si eu poze noi pe bucataras.ro. Acele poze sunt de la prima prajitura,de atunci am mai facut-o de 10 ori. 🙂 (JulyCris)
JulyCris, deci am trecut-o la prajituri favorite pentru ca ne-a placut tuturor.
Cat despre stelute, am niste forme si se fac foarte usor, doar se cerne cacaua sau ce mai pun eu prin ele si gata 😀
Iti multumesc inca odata ca ai adus prajitura asta pe bucataras si mi-ai amintit sa o fac si eu!
Cu mare,mare,drag!!!! Te imbratisez,Meri si-ti multumesc si eu pt retetele tale minunate! :*
>:D<
Buna ziua eu la aceasta prăjitură când răcesc crema , incorporez și 250 g margarină mixată spumă apoi pun frișcă bătută băț .este un gust divin , apreciat de toți musafirii noștri .Rețeta am primit-o de la niste prieteni din Ungaria puteți încerca și voi daca doriți .
Mulțumim pentru sfat. Eu nu folosesc margarină…..
Cea mai buna prajitura din toate timpurile