76

În general, prăjitura preferată, a casei, cum s-ar spune, era cea răsturnată cu prune, dar sigur va deveni favorită și prăjitura răsturnată cu caise și ciocolată.
Ne plac în mod deosebit prăjiturile cu fructe, mai ales cele răsturnate, adică fructele să fie dispuse la baza tăvii, pentru că se comportă mult mai bine decât dacă sunt așezate la suprafața prăjiturii.
Îmi plac mult blaturile cu ciocolată, aproape că nici nu mai folosesc cacao, au o altă textură și un alt gust.

Ingrediente
- Pentru o tavă de 23/36 cm:
- 6 ouă medii
- 100 g zahăr
- 100 g făină
- 200 g ciocolată amăruie( 47% cacao – Bellarom)
- 225 g unt( 82% grăsime)
- un praf sare
- 12 caise
- 5 g praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- zeama de la 1/2 lămâie
- 25 g unt pentru uns tava
- 20-25 g zahăr pentru pudrat tava
Mod de preparare
Pregătim ingredientele pentru prăjitura răsturnată cu caise și ciocolată
Mai întâi topim ciocolata cu 225 g unt, la bain marie, amestecând continuu, până la omogenizare.
Spălăm caisele, le spargem în jumătăți și le îndepărtăm sâmburii. Le lăsăm la scurs.
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare și peste unele și peste celelalte.
Preparare prăjitura răsturnată cu caise și ciocolată
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm energic până obținem o bezea fermă.
Adăugăm ciocolata topită, ușor fierbinte și mixăm în continuare până la omogenizare, apoi adăugăm gălbenușurile și de asemeni omogenizăm compoziția.
De regulă, după obținerea bezelei se scoate mixerul și se folosește o spatulă, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Eu m-am abătut de la regulă și am folosit mixerul până la sfârșit și vă asigur că blatul a fost unul chiar reușit.
Continuăm cu bicarbonatul stins în zeama de lămâie, apoi adăugăm, treptat, făina cernută împreună cu praful de copt.
Tapetăm tava cu unt, presărăm zahăr și așezăm jumătățile de caise cu interiorul în jos și la distante de câțiva mm, pentru a putea porționa prăjitura fără să le tăiem.
Întindem uniform, compoziția de blat peste caise și dăm tava la cuptorul preîncălzit în prealabil, pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar facem și testul cu scobitoarea să fim siguri că prăjitura este coaptă.
După stingerea focului, mai lăsăm prăjitura 5 minute în cuptor să se tempereze ușor, apoi o scoatem, o mai lăsăm alte 5 minute în tavă și o răsturnăm pe platou.
Nu recomand să se lase să se răcească definitiv în tavă, pentru că există riscul ca fructele să rămână lipite de tavă după răcire, am pățit-o eu și mi-am învățat lecția.
Este o prăjitură ușor acrișoară de la caise, pentru că am folosit caise nu foarte coapte, chiar recomand a se folosi caise mai tari, pentru a nu se înmuia prea mult în timpul tratamentului termic.
Pentru cine dorește prăjitura mai dulce, o poate pudra ulterior cu zahăr, sau poate adăuga mai mult zahăr în tavă, de la început.
Sper să vă cucerească prăjitura răsturnată cu caise și ciocolată și s-o încercați cu încredere!
[/preparare]