După salata de fasole păstăi cu maioneză și usturoi, această salată de dovlecel cu maioneză și iaurt este cea care ne place tare mult și o prepar des, vara.
Vedeți și: Rețeta Salată de fasole păstăi
Rețeta Salată de dovlecel cu maioneză și iaurt face parte din categoria rețetelor de salate răcoroase de vară, rapide și gustoase.
Foarte bine se combină dovlecelul cu amestecul de maioneză și iaurt, dar și cu mărar și usturoi.
Mai găsiți pe blog și: Rețeta Salată de dovlecel cu iaurt și usturoi
Este ceva mai diferită, cu o combinație de iaurt și cremă de brânză. Pentru această rețetă am optat să tai dovlecelul în cuburi și să-l fierb ușor în apă cu sare.
Însă la rețeta de azi am optat pentru a trage dovlecelul la tigaie, dat pe răzătoarea mare.
Sunt gustoase ambele variante.
Fiind un dovlecel crud nu i-am îndepărtat coaja, așa cum am văzut că alții fac și nu recomand. De fapt nu prea îndepărtez coaja de la dovlecei, decât de la cei de grădină, ajunși la maturitate. Dovleceii conțin peste 90% apă, atunci cand sunt proaspeți, iar substanțele nutritive sunt și în coajă și în miez. Așa că nu are rost să îndepărtăm coaja. Este și gustoasă și dă culoare preparatelor.
Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.
INGREDIENTE
- 1 dovlecel crud
- foarte puțin ulei
- sare și piper cu lămâie
- 3 căței de usturoi
- 1 legătură de mărar
- 2 linguri de maioneză
- 3 linguri de iaurt grecesc
MOD DE PREPARARE
Spălăm bine dovlecelul și îl dăm pe răzătoarea mare.
Cu o pensulă, ungem tigaia cu ulei și o punem la încins. Punem răzătura de dovlecel în ea și presărăm puțină sare și piper. Eu am ales niște piper cu lămâie, pentru că îmi place mult, dar puteți pune piper obișnuit, măcinat proaspăt. Amestecăm ușor răzătura de dovlecel în tigaie, cu grijă pentru a nu se strivi. Apoi așezăm un capac peste tigaie și lăsăm dovlecelul răzuit să se înăbușe 5-6 minute, pentru a se pătrunde și a elimina din lichid. Îl mai lăsăm alte 3-4 minute în tigaie și cu focul stins, dar adăugăm și un cățel de usturoi răzuit și îl amestecăm ușor.
Apoi îl transferăm într-o sită pentru a se scurge și a se răci.
Între timp pregătim maioneza. Eu o prepar dintr-un gălbenuș crud, o linguriță de muștar, 250 ml ulei, 1 lingură apă minerală, zeamă de lămâie și sare. Cam asta este rețeta de bază, dar se poate pune ulei mai mult și se mai poate plusa cu o linguriță de muștar și o lingură de apă minerală. Apa minerală îi dă cremozitate, dar mai diminuează din gustul pregnant de ulei.
Din această maioneză luăm 2 linguri și o amestecăm cu 2 căței de usturoi răzuiți. O adăugăm peste dovlecelul răcit. Adăugăm și 3 linguri de iaurt grecesc, scurs, în prealabil, într-o sită deasă, mărarul tocat mărunt, le amestecăm pe toate și gata-i delicioasa Salată de dovlecel cu maioneză și iaurt.
O dăm la rece înainte de a o servi, pentru că această salată este foarte bună rece, servită pe felii de pâine prăjită.
Spor și poftă bună!
NOTE
Maioneza rămasă o putem păstra într-o caserolă cu capac 3-4 zile, în frigider și o putem folosi la alte salate. Puneți usturoi în salata de dovlecel după gust!