Pentru că ne place mult leurda și vrem să profităm din plin de beneficiile ei, o includem în multe preparate, iar unul dintre ele este această Salată de vinete cu leurdă și dovlecei.
Este o salată de post, foarte gustoasă, ușor picantă și sățioasă. Combinația de vinete coapte cu leurdă proaspătă și dovlecei trași la tigaie este chiar deosebită. Nu uităm nici ceapa tocată și frecată cu sare pentru a i se accentua gustul.
Mai găsiți pe blog rețete de salată de vinete în mai multe combinații.
Dintre cele de post vă recomand în mod deosebit Rețeta de salată de vinete cu maioneză de țelină.
Iar dintre rețetele de frupt vă recomand în mod deosebit să încercați Rețeta de salată de vinete cu usturoi copt.
Rețeta Salată de vinete cu leurdă și dovlecei
Pentru rețeta de față am folosit vinete congelate. Dovleceii i-am tras ușor la tigaie în ulei și și-au intensificat bine gustul. Pentru a nu fi zemoși, i-am feliat și i-am presărat cu sare. I-am lăsat așa câteva minute până au eliminat din apă. Apoi i-am tamponat cu prosoape de hârtie. Am folosit și uleiul din tigaie. Pentru că dovleceii și-au degajat gustul în el, era păcat să nu-l folosim la salată.
Leurdă punem după gust, nu exagerăm. Mai bine își mai adaugă fiecare, ulterior, tocată mărunt și presărată pe deasupra.
Nouă ne place și o adăugăm în multe preparate. Pregătim și pesto de leurdă și mai punem și câteva pachete la congelator, pentru mai târziu. Foarte bună este și omleta cu leurdă!
Dacă vă place leurda, mai găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu leurdă.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- 350 gr vinete coapte și scurse
- 1 ceapă
- 1 legătură de leurdă, sau după gust
- 2 dovlecei mici
- sare și piper
- 50 ml ulei de floarea soarelui
MOD DE PREPARARE
Cum preparăm delicioasa Salată de vinete cu leurdă și dovlecei?
Începem prin a dezgheța vinetele și a le scurge bine.
Între timp, ne ocupăm de restul ingredientelor. Spălăm dovleceii, îi feliem subțire cam de 3 mm și așezăm feliile pe un suport. Presărăm sare peste ele și le lăsăm așa 10-12 minute până se formează multă apă deasupra. Le tamponăm cu prosoape de hârtie, apoi le tragem la tigaie cu puțin ulei. Le întoarcem de pe o parte pe cealaltă și le rumenim ușor.
Ceapa o tocăm mărunt și o frecăm cu sare. O acoperim cu un bol de sticlă și o lăsăm la odihnit 15-20 de minute. Ceapa își va intensifica gustul dulceag.
Peste ceapă punem vinetele scurse și le tocăm bine cu tocătorul de lemn.
Spălăm frunzele de leurdă și le tocăm, apoi le punem într-un chopper, sau robot împreună cu feliile de dovlecei. Le procesăm, dar cu grijă să nu le transformăm în piure.
Apoi amestecăm vinetele cu dovleceii și leurda. Le amestecăm mai întâi cu uleiul din tigaie, apoi mai picurăm ulei atât cât să obținem gustul optim.
Potrivim de sare, dacă mai necesită și putem servi delicioasa salată de vinete cu leurdă și dovlecei. Este foarte gustoasă și cu câteva roșii cherry.
Spor și poftă bună!