Scovergi – Rețeta clasică de post

de Maria Udrea
0 comentarii
Scovergi – Rețeta clasică de post

Rețeta de scovergi face parte din categoria „rețetele bunicii”, sau „amintiri din copilărie”, iar azi vă împărtășesc rețeta clasică de post.

Scovergile sunt așa de bune, fie sărate ca și gustare sau mic dejun, fie dulci, unse cu unt și gem, alături de un ceai bun și aromat.

În rețeta de față am optat pentru a le face sărate și de post, servite fiind la micul dejun alături de un ceai bun și zacuscă de legume.

 

Ingrediente

  • 700-750 g făină
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 350 ml apă
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 250 ml ulei pentru prăjit

Porții: 12;

Mod de preparare pentru reteta de scovergi

Pregătim aluatul pentru Scovergi

Mai întâi cernem făina într-un vas.
Preparăm apoi maiaua.
Într-un bol, frecăm drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi adaugăm 150 ml apă călduță, omogenizăm, adăugăm o mână de făină și omogenizăm din nou.
Acoperim bolul cu un ștergar de bucătărie și lăsăm maiaua la dospit până când își dublează volumul.
Facem o adâncitură în făina din vas și turnăm maiaua acolo.
Încălzim restul de apă și topim sarea în ea.
Începem să strângem făina de pe marginile vasului peste maia, folosindu-ne de o spatulă.
Picurăm treptat și apa caldă și amestecăm bine până când se omogenizează aluatul.
Îl frământăm apoi cu mâinile și ne oprim când obținem un aluat ferm și nelipicios.
Îl acoperim și îl lăsăm 30 de minute la dospit.
Apoi, rupem bucăți din aluat, cât mingea de tenis și le aplatizăm pe blatul înfăinat.
Le dăm o formă alungită și le presăm bine cu degetele.
Colaj de poze cu pașii de preparare și modelare aluat pentru Scovergi - Rețeta clasică de post
Le lăsăm la odihnit 5-10 minute.

Prăjim delicioasele Scovergi.

Punem uleiul la încins, într-un vas, la foc mediu spre mare.
Când uleiul începe să fiarbă pe margini, plonjăm scovergile în el, atâtea câte încap.
Eu am preparat câte două.
Le lăsăm un minut pe o parte, până se rumenesc frumos, apoi le întoarcem și pe partea cealaltă.
Doua scovergi prajite in ulei Scovergi - Rețeta clasică de post - Pasul de prajire in ulei
Le scoatem apoi pe prosoape absorbante.
Scovergi  pe un prosop de hartie
Sunt tare de efect, mai ales că unele se umflă în timpul prăjirii și creează goluri la mijloc, unde putem să adăugăm diverse ingrediente cu care le servim.
Sper că v-am captat atenția cu această rețetă clasică de scovergi și sper să vă fie de folos!
 Scovergi-reteta-clasica-8

Poate vă interesează și rețeta de langoși ungurești cu cartofi, de post. Sunt foarte gustoși, iar textura este pufoasă, dar mai densă. Și asta datorită cartofilor fierți și pasați, adăugați în aluat.

Dar mai găsiți și alte astfel de rețete pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.