18
Ne place aluatul foietaj, ne place jambonul, dar ne place și sparanghelul, așa că le-am combinat într-un aperitiv minunat: Sparanghel învelit în jambon și aluat de foietaj.
Am văzut mai demult această rețetă la Cristina – Divă în bucătărie și mi-a plăcut.
Așa că m-am inspirat de la ea (mulțumesc, Cristina!) și mi-am delectat și eu familia cu astfel de delicii.
Aproape în fiecare weekend eu prepar acești Cârnăciori în foietaj, care au de fiecare dată mare succes.
Și mai prepar uneori și aceste Grisine în mantou de jambon cu dovlecel, pe care le consider de mare efect.
Așa că mai adaug printre aperitivele preferate și acest sparanghel învelit în jambon și aluat foietaj.
Ingrediente
- 500 g sparanghel verde
- 1 l apă
- 50 g unt
- 1/2 lămâie
- 1 lingură zahăr brun
- 1/2 linguriță sare
- 400 g aluat de foietaj
- 300 g jambon feliat subțire
- 1 ou
- semințe de chimen
Mod de preparare
Pregătim ingredientele pentru Sparanghel învelit în jambon și aluat foietaj.
Lăsăm aluatul foietaj la dezghețat, la temperatura camerei.
Îndepărtăm partea lemnoasă de la sparanghel și îl clătim bine în apă rece.
Punem la fiert apa cu sarea, zahărul, untul și zeama de lămâie.
Când atinge punctul de fierbere, adăugăm sparanghelul și îl lăsăm 2-3 minute să se pătrundă ușor.
Apoi îl scoatem în apă rece pentru a opri procesul termic și pentru a se păstra crocant și verde.
Zeama de lămâie ajută și ea sparanghelul să-și mențină culoarea verde, iar untul îi conferă un luciu plăcut.
Scoatem sparangelul din apa rece și îl lăsăm la scurs.
Într-un bol, amestecăm bine oul cu care vom unge aluatul.
De obicei, se folosește doar gălbenușul pentru uns, dar neavând ce face doar cu un albuș, l-am folosit și pe acesta.
Preparare Sparanghel învelit în jambon și aluat foietaj
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
Întindem aluatul de foietaj direct pe folia în care este împachetat și îl ungem cu ou.
Apoi îl tăiem în fâșii subțiri, în funcție de cât sparanghel avem.
Înfășurăm câte un fir de sparanghel, sau două, în câte o felie de jambon, lăsîndu-l liber la capete pentru un aspect mai plăcut.
Peste jambon rulăm fâșiile de foietaj, dar lăsăm să se vadă și jambonul la capete.
Așezăm rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, ungem aluatul de foietaj cu ou și presărăm chimen peste el.
Dăm tava la cuptor pentru 15 minute, sau până când aluatul este bine rumenit.
Este un aperitiv foarte bun, atât cald, cât și rece și va arăta bine printre alte aperitive, la o masă festivă.
Să vă fie de folos!