Metodele de conservare erau fierberea acestora in baie de apa si mult ulei, pana cand uleiul se ridica la suprafata.
De baza pentru conservarea lor erau uleiul si sarea.
Trebuiau sarate foarte mult, iar uleiul sa fie in strat de doua degete deasupra acestora, formand astfel o bariera impotriva mucegaiului.
Ulterior a aparut metoda aspirinei ca si conservant.
Eeeeeh, apoi au aparut conservantii, mult controversatele E-uri de care e greu sa ne ferim, pentru ca se gasesc in orice preparat din comert.
Eu nu folosesc niciuna din metodele mai sus mentionate pentru a-mi conserva legumele.
Legumele astfel conservate se pastreaza foarte bine pana la doi ani, in functie de locul unde sunt depozitate(in beciuri sau camari intunecoase si racoroase).
Imi amintesc de vremea cand eram eu copil, iar borcanele nu aveau capace, exista o folie pe care o asezam la gura borcanului, intinsa bine si o legam cu elastic.
Am vazut ca si acum se mai foloseste acea folie, pusa chiar peste capacul borcanului, pentru a fi siguri ca nu rasufla nimic din interior 🙂
Cu aceasta reteta particip la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, lansata de Gina Bradea si gazduita luna aceasta de blogul Lilianei Toma, care a ales ca tema, Toamna si darurile ei.
Particip cu mare placere la aceasta provocare si tin sa multumesc pentru asta, atat gazdei cat si initiatoarei.
Ingrediente
- Pentru un vas de 5 l:
- 2 kg fasole verde
- 500 gr ceapa galbena
- 5-6 graunti de usturoi
- 1 kg radacinoase( morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel)
- 500 gr ardei(gogosar, kapia, ardei gras)
- 750 gr pasta de rosii sau bulion
- 350-400 ml ulei
- apa(pana la umplerea vasului)
- sare(dupa gust, ca pentru o mancare obisnuita)
- piper
- boia de ardei dulce+ iute
- cimbru
- busuioc
- maghiran
Timp de preparare: aproximativ 90 minute
Portii: 8 borcane de cate 720 ml
Mod de preparare
Iata cum preparam Tocana de fasole verde pentru iarna!
Fasolea verde o tocam mai marisoara, dupa ce i-am inlaturat capetele, bineinteles.
Asezam vasul cu uleiul pe foc, iar cand uleiul atinge punctul de fierbere, adaugam ceapa.
Eventual mai adaugam si cativa stropi de apa.
Daca nu avem probleme cu stomacul, putem lasa ceapa sa se prajeasca, este mai gustoasa.
Cand ceapa devine translucida, adaugam radacinoasele. Le amestecam bine cu ceapa si le lasam sa se inabuse acoperind din nou vasul si stropindu-le din cand in cand cu apa.
Verificam legumele si cand incep sa se patrunda, adaugam fasolea verde. Completam cu apa fierbinte pana cand aceasta este acoperita bine.
Peste 15-20 de minute vom adauga si ardeiul, mai completam cu apa, apoi lasam vasul la foc mediu pana cand toate legumele sunt bine patrunse.
Adaugam pasta de rosii, usturoiul presat si dupa cateva minute gustam tocana si adaugam condimentele. Potrivim gustul si de sare si mai lasam vasul pe foc aproximativ 15 minute. In acest timp mai gustam tocana si o mai asezonam cu ce consideram ca ii mai trebuie.
Spalam borcanele si le sterilizam in cuptorul incins, pentru 5-6 minute. Apoi le umplem cu tocana fierbinte, infiletam imediat capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute.
Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv si abia apoi le trecem in camara.
Verdeata se va adauga in timpul servirii, cand incalzim tocana.
4 comentarii
Un borcanel este al meu.Te pup!
Cu mare drag trimit un borcan catre tine!
Pup si eu!
Super idee! 😉 De probat și degustat 😉 :-*
Multumesc, Cris! O sa fie tare buna la iarna. Eu fac in special pentru mama care tine toate posturile. :-*