Pentru că turta dulce este printre cele mai îndrăgite deserturi de la sărbătorile de iarnă, pentru masa de Crăciun am pregătit un tort cu blaturi de turtă dulce.
Chiar dacă l-am pregătit în grabă, din lipsă de timp și mi-a cam lipsit inspirația pentru un decor mai frumos, gustul este demențial.
Aromele de turtă dulce se simt perfect în blaturi, pentru că le-am și însiropat, cu același sirop folosit și la aluat.
Am ales să prepar o cremă simplă de lapte cu amidon. Dar am adăugat și ciocolată albă și mascarpone. Ca aromă am ales lămâia, că tare ne plac deserturile cu lămâie.
A ieșit foarte gustoasă crema și am lăsat-o ușor moale, ca să se poată hidrata mai bine blaturile de tort.
Rețetă de Tort cu blaturi de turtă dulce
Blaturile de turtă dulce le-am preparat după Rețeta de turtă dulce glazurată. Însă am umblat la cantități pentru a nu ieși tari. A ieșit un aluat mai moale pe care am putut să-l și însiropez.
Mai găsiți pe blog și Rețeta de Turtă dulce cu glazură Royal icing. Mi-ar fi plăcut să am timp s-o prepar și pe aceasta, pentru a decora tortul frumos. Însă am avut câteva figurine de turtă dulce din comerț și le-am folosit pe acelea. Am adăugat și câteva felii de portocale uscate, pentru un plus de culoare.
Deci a ieșit delicios, chiar dacă a lipsit ciocolata neagră din acest tort. Spun asta pentru că ai mei adoră torturile cu multă ciocolată. Dar am completat cu steluțele de turtă dulce glazurate cu ciocolată să nu i se simtă absența.
Găsiți pe blog colecția mea de torturi accesând categoria Dulciuri, secțiunea Torturi.
Nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Aluat de turtă dulce pentru 2 blaturi de 25 cm:
- 600 gr făină(300 gr + 300 gr)
- 1 lingură cacao
- 250 gr zahăr tos
- 250 gr apă clocotită
- 100 gr unt
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu sare
- Condimente:
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță nucșoară
- 1 linguriță ghimbir măcinat
- 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
- 1 vârf de linguriță piper
- 1 vârf de linguriță cardamon
- Sirop:
- 300 ml apă
- 100 gr zahăr
- jumătate din cantitatea de condimente de mai sus
- Pentru cremă:
- 1 l lapte
- 50 gr amidon
- 20 gr făină
- 100 gr zahăr
- 150 gr ciocolată albă
- 50 gr unt
- 250 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- coaja și zeama de la o lămâie bio
- pentru decor: figurine de turtă dulce
- felii de portocală
- fulgi de ciocolată neagră
MOD DE PREPARARE
Pregătim aluatul de turtă dulce.
Punem jumătate din cantitatea de zahăr la caramelizat. În același timp, într-un ibric, punem apa la fiert.
Amestecăm intens zahărul pentru a se carameliza uniform și a nu se arde. Când se topește tot, adăugăm apa clocotită. Lăsăm siropul de zahăr ars pe foc până se topește tot zahărul care se mai solidifică la contactul cu apa, apoi adăugăm jumătate din amestecul de condimente și restul de zahăr. Amestecăm până se diluează zahărul adăugat, apoi stingem focul.
Punem într-un vas 300 gr de făină și turnăm siropul fierbinte peste ea, amestecând continuu până la omogenizarea aluatului.
Lăsăm aluatul opărit la răcit, apoi adăugăm restul de făină amestecată cu sare, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul, 2 ouă și 2 gălbenușuri și untul moale.
Coacem blaturile de turtă dulce.
Pornim cuptorul la 180 de grade. Tapetăm forma de tort la bază cu hârtie, iar pereții laterali îi ungem cu unt sau ulei. Împărțim aluatul în două părți egale. Întindem prima parte de aluat în tavă, cu mâinile ușor unse cu unt. Aluatul este ușor mai moale, dar nu foarte lipicios.
Coacem blatul de turtă dulce pentru 20 de minute la 180 grade. procedăm la fel și cu al doilea blat.
Pregătim și siropul, la fel ca siropul pentru aluat, folosind restul de condimente.
După ce blaturile sunt răcite, le însiropăm bine cu siropul răcit și le lăsăm așa 20-30 de minute să absoarbă tot siropul.
Între timp, pregătim crema de lapte cu ciocolată albă și mascarpone.
Punem laptele cu zahărul și sarea la fiert. Adăugăm și coaja de lămâie răzuită foarte fin. Apoi adăugăm, amidonul amestecat cu făina și diluate cu puțin lapte rece. Amestecăm intens până se îngroașă crema și începe să fiarbă pe margini. Stingem focul și adăugăm ciocolata albă ruptă mărunt și untul. Amestecăm până se topesc și se omogenizează crema.
Așezăm o folie peste cremă și o lăsăm la răcit. Apoi, încorporăm în ea mascarponele și zeama de lămâie.
Asamblăm tortul cu blaturi de turtă dulce.
Așezăm primul blat pe platou și punem în jurul lui inelul de la forma de copt.
Întindem jumătate din cremă, apoi așezăm al doilea blat și dăm tortul la rece pentru 3-4 ore, sau chiar de seara până dimineața. Blaturile se vor hidrata bine în acest interval.
Apoi, îndepărtăm inelul circular, trecând mai întâi cu lama unui cuțit pe marginile tortului. Decorăm tortul cu restul de cremă și figurinele de turtă dulce și îl putem porționa și servi cu poftă alături de cei dragi.
Crăciun fericit, tuturor!