Prajitura frantuzeasca. O armonie de gusturi si culori!

de 3retetemerisor
119328 vizualizări
Prajitura frantuzeasca

Fac aceasta prajitura frantuzeasca deseori, pentru ca este preferata unuia din baietii mei.
Este buna si aspectuoasa si se preteaza a fi preparata intr-o zi de sarbatoare, pentru ca sigur ne vom incanta musafirii cu ea.
Reteta acestei prajituri am primit-o demult, tare demult pe mail, intr-un fisier format PDF impreuna cu multe alte prajituri frumoase si gustoase.
Tot ce stiu este ca toate erau by Sidonia, dar nu stiu cine este Sidonia, insa stiu ca-i multumesc pentru multe prajituri bune si reusite.
Eu am umblat putin la cantitati pentru ca prima data cand am facut-o a iesit extrem de dulce, iar noi nu ne impacam cu dulciurile exagerat de dulci.
De data aceasta am preparat-o intr-o tava de 27/35 cm, dar mergea si intr-o tava mai mare pentru ca a iesit destul de inalta.

prajitura-frantuzeasca-11

Prajitura frantuzeasca

Prajitura frantuzeasca

Fac aceasta prajitura frantuzeasca deseori, pentru ca este preferata unuia din baietii mei. Este buna… Prăjituri Prajitura frantuzeasca. O armonie de gusturi si culori! European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru foile maro:
  • 200 gr unt( 82%)
  • 4 linguri cacao
  • 400 gr smantana
  • 150 gr zahar
  • 400 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru foaia alba:
  • 6 albusuri
  • 175 gr zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 150 gr nuca de cocos
  • 50 gr stafide aurii
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 500 ml lapte
  • 250 gr mascarpone
  • 1 varf cutit sare
  • In plus:
  • putin ulei pentru uns
  • cacao pentru ornat

Mod de preparare

In reteta originala nu era mascarpone ci unt, dar mie imi place sa inlocuiesc de multe ori untul cu acest mascarpone care este si mai cremos si deloc gretos.

Pregatim aluatul pentru foile maro

Frecam untul, tinut la temperatura camerei, cu zaharul, apoi adaugam cacaua si smantana.
Amestecam bine totul, adaugam si esenta si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.
Va rezulta un aluat moale, lipicios, pe care il lasam la frigider timp de o ora.
Se va mai intari putin in acest timp.

prajitura-frantuzeasca-1
Avem grija sa acoperim vasul in care este aluatul, ca sa nu prinda crusta.

Pregatima foaia cu cocos

Mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam trepatat zaharul si zeama de lamaie.
Zeama de lamaie ajuta bezeaua sa devina mai ferma.
Adaugam nuca de cocos, apoi incorporam stafidele pe care mai intai le-am hidratat in apa calda.
Foaia albă nu contine făină, doar nucă de cocos.

Asamblare si coacere prajitura frantuzeasca

Aluatul maro il vom imparti in doua.
Prima parte o intindem direct in tava tapetata cu hartie de copt, ungandu-ne mainile cu putin ulei pentru a nu se lipi aluatul.

prajitura-frantuzeasca-2
A doua parte de aluat o vom aseza pe o folie de plastic, iar deasupra vom pune alta folie.
Il intindem cu sucitorul intre cele doua folii, cat dimensiunea tavii.

prajitura-frantuzeasca-3
Peste foaia din tava intindem foaia alba, apoi rulam pe sucitor foaia dintre cele doua folii, dar cu folii cu tot.

prajitura-frantuzeasca-4 prajitura-frantuzeasca-5

Aducem aluatul astfel rulat deasupra tavii si il intindem peste foaia alba, deruland putin cate putin prima folie.

prajitura-frantuzeasca-6

A doua folie o indepartam cand deja aluatul este frumos intins in tava.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.

prajitura-frantuzeasca-8
Trebuie avut grija sa nu se usuce prea rau prajitura, putem sa facem si testul cu scobitoarea.

Preparare crema pentru prajitura frantuzeasca

Pentru crema, amestecam cele 6 galbenusuri cu sarea si zaharul, adaugam coaja de lamaie si faina si diluam cu putin lapte rece.
Restul de lapte il vom pune fierbinte peste amestecul rezultat, omogenizam bine si dam vasul la foc moale, amestecand continuu pana cand crema se va ingrosa ca o budinca.

prajitura-frantuzeasca-7
Acoperim vasul cu o folie si il dam la rece.
Dupa racire, mixam crema cu mascarponele, adaugand si zeama de lamaie, apoi intindem crema peste prajitura racita.

Presaram putina caco deasupra sau putem sa radem ciocolata.

prajitura-frantuzeasca-9
Eu am ales aroma de lamaie pentru crema, dar se poate aroma cu vanilie sau portocala.
De asemeni, stafidele pot fi inlocuite cu visine, iese mult mai delicioasa si aspectuoasa.

prajitura-frantuzeasca-10

Sper sa va placa si sa va fie de folos reteta mea de prajitura frantuzeasca!

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

14 comentarii

Liana10 9 noiembrie 2013 - 10:44

Tare buna trebuie sa fie!!

Răspuns
Maria Udrea 9 noiembrie 2013 - 17:19

Multumesc, Liana! Chiar este foarte buna!

Răspuns
Timea 9 noiembrie 2013 - 21:13

Buna prajitura ai facut Meri >:D<

Răspuns
Maria Udrea 10 noiembrie 2013 - 5:02

Multumesc, Timi! Noua ne place mult!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 10 noiembrie 2013 - 9:05

Ce mult imi place!

Răspuns
dulceiutesarat 10 noiembrie 2013 - 9:06

arata foarte-foarte apetisant, gustul ar fi pe placul sotului meu care e mort dupa budinca de vanilie 🙂 dar si mie mi-ar placea. bravo!

Răspuns
Maria Udrea 10 noiembrie 2013 - 9:23

Multzu, Rocsi! Ma bucur ca iti place!

Răspuns
Maria Udrea 10 noiembrie 2013 - 9:52

Multumesc, Didi! 🙂

Răspuns
dia_diana58 11 noiembrie 2013 - 8:08

Oooooooooooooooo , Merisorule … cat ma bucur ca te-am descoperit si in blogosfera culinara , n-am stiut ca mai ai timp si de asa ceva . Am dorit sa ma abonez la blogul tau , dar nu mi-a fost permis , de ce oare ?
Prajitura ta este grozava , asa c-am retinut-o-n caietul meu 🙂

Răspuns
Maria Udrea 11 noiembrie 2013 - 9:10

Diana, nu stiu de ce nu ai reusit sa te abonezi, dar poti sa-l incluzi la tine, la bloguri pe care le urmaresti si poti sa te inscrii pe blogul meu, ca si altii au facut-o. Pup.

Răspuns
dia_diana58 11 noiembrie 2013 - 13:14

Merisor , abia acum am reusit , ai facut tu ceva … :d

Răspuns
Maria Udrea 11 noiembrie 2013 - 13:31

Diana, multumesc mult pentru interesul tau si pentru atentionare!!!
Da, schimbasem numele blogului si de acolo eroarea, am remediat datorita observatiei tale :-* Pup cu drag si multumesc inca odata!

Răspuns
Laura Nechita 6 martie 2015 - 15:01

Imi place, si cel mai mult ca se coc impreuna! Arata mai mult decat apetisant, bravo, Merisor!

Răspuns
Maria Udrea 6 martie 2015 - 15:05

Muah, Laurici! Si mie imi place ca nu muncesc prea mult la ea 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: