Placinta dobrogeana cu branza si smantana

de Maria Udrea
124150 vizualizări
Placinta dobrogeana cu branza si smantana

Am preparat aceasta placinta dobrogeana cu branza si smantana de trei ori la rand, odata si la mama mea si tare buna a iesit de fiecare data.

Am vazut reteta de placinta dobrogeana pe blogul Gabrielei Cara.  Am salivat intens citind despre ea, cum ca ar fi acea reteta de placinta pentru care stateam la coada ore in sir, pe vremuri demult apuse, in satul de vacanta din Mamaia.
Nu stiu daca eu chiar am reusit sa redau acel gust, dar oricum tare buna a iesit!

Placinta dobrogeana cu branza si smantana portionata in tava si pe hartie de copt

Noi adoram placintele sarate, servite calde, sau luate la pachet. Gasiti pe blog o mica colectie de retete cu placinte sarate, in sectiunea Aperitive.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta delicioasei placinte dobrogene cu branza si smantana.

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta(800 gr)
  • 200 gr unt
  • 300 gr branza telemea sarata
  • 300 gr branza de vaci nesarata
  • 500 gr smantana
  • 4 oua
  • sare
  • 20-30 gr zahar pentru pudrat( optional)

Mod de preparare pentru reteta de placinta dobrogeana cu branza si smantana

Am gasit la Kaufland foi de placinta necongelate, 18 foi in pachet si tare mult mi-au placut, vi le recomand cu placere.
Ungem peretii interiori ai unei forme termorezistente cu 20 gr unt.
Restul de unt il topim si vom unge cu el fiecare foaie de placinta in parte.

Cum am procedat eu: am intins foile din pachet pe folia cu care au fost impachetate, apoi le-am rulat de la un capat, pe sucitor, lasand ultima foaie intinsa pe folie.

Am uns foaia intinsa, cu unt topit, cu ajutorul unei pensule, apoi am derulat celelalte foi peste ea, asezandu-le cu grija cap la cap.

Sunt destul de firave foile, deci lucram cu grijă, de aceea m-am folosit de sucitor.

Se poate lua si foaie cu foaie, dar exista riscul sa se rupa.
Ultima foaie de pe rulou s-a lipit de cea unsa, iar pe restul, le-am rulat inapoi pe sucitor.

Am uns iar foaia intinsa cu unt si iar am derulat foile de pe sucitor peste ea si tot asa, pana am terminat primul grup de 6 foi.

Au fost 18 foi intr-un pachet, deci am format 3 grupuri  de cate 6 foi.

Pregatim umplutura pentru placinta dobrogeana.

Branza o amestecam cu 350 gr smantana si o impartim in trei.
Intindem fiecare parte de branza peste cele trei grupuri din foile de placinta si le rulam usor pe fiecare in parte, obtinand trei rulouri, pe care le asezam unul langa altul, in forma pentru copt.
Le intepam din loc in loc cu o furculita.
Mixam cele patru oua cu putina sare, apoi le amestecam cu smantana ramasa si turnam amestecul peste rulourile cu branza.
Dam forma cu placinta la cuptorul preincalzit si o lasam aproximativ 40 de minute la 180 de grade, sau pana se rumeneste frumos la suprafata.
Este delicioasa aceasta placinta dobrogeana cu branza si smantana, servita atat calda cat si rece. Este ideala de preparat si pentru pauza de masa de la serviciu, sau de la scoală.
Spor si pofta buna!

Placinta dobrogeana cu branza si smantana Placinta dobrogeana cu branza si smantana portionata in tava si pe hartie de copt

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

5 comentarii

simonacallas 30 July 2014 - 16:34

Arata demential, sunt convinsa ca si gustul e la fel 🙂

Răspuns
Maria Udrea 30 July 2014 - 16:52

Multumesc, Simona! Chiar are un gust bun.

Răspuns
DiaMar bucataria galbena 15 February 2015 - 10:06

Vai de mine,mor de pofta.

Răspuns
Claudia Larisa Damian 21 June 2015 - 11:46

Apetisanta placinta ! Mi s-a facut o poftaaaa !

Răspuns
Bârsan Maria 21 December 2020 - 8:24

Wauu super!! Chiar diseară o pun in practică! Toate ingredientele le am în frigider, ținând cont că e foarte simplă dar grozavă în același timp pt cină. Merciii mult!! 🤗😘

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.