Cozonac cu umplutură mixtă și mac

de Maria Udrea
6045 vizualizări
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu mac, secționat, alături de un bol rustic cu ouă roșii

În general îmi place să fac cozonacii cu umpluturi simple, pe categorii, așa cum știu că ii preferă ai casei. Însă, de data aceasta am vrut să combin toate gusturile într-un singur cozonac. Așa că am preparat o rețetă de cozonac cu umplutură mixtă. Am pus acolo și nucă și rahat și stafide și cacao.

Și tare mult ne-a plăcut cum au ieșit cozonacii, bogați în ingrediente și frumos colorați.

Cel mai des prepar rețeta de cozonac cu nuca si cacao. Este favorita băieților mei

 

Ingrediente

  • Aluat(pentru 2 cozonaci):
  • 1 kg făină de țară
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 400 ml lapte
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • esență de rom
  • un praf sare
  • Pentru umplut:
  • 4 albușuri
  • 4 linguri zahăr
  • 50 g stafide
  • 6 cuburi rahat multicolor
  • 150 g nucă
  • un praf sare
  • 2 linguri cacao
  • Pentru uns:
  • 1 ou
  • un praf sare
  • mac pentru decor

Timp total de preparare: 130 minute

Mod de preparare pentru rețeta de cozonac cu umplutură mixtă și mac

Începem cu prepararea aluatului de cozonac, iar în timp ce acesta se dospește pregătim umplutura.

Preparăm aluat pentru doi cozonaci

Mai întâi vom cerne făina într-un vas, de două ori chiar, pentru a fi pufoasă, aerată.
Preparăm apoi maiaua.
Frecăm într-un bol, drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază, apoi adăugăm 100 ml lapte cald și o mână de făină.
Omogenizăm amestecul și îl lăsăm la loc cald, acoperit, până când maiaua își va dubla volumul.
Punem laptele pe foc cu zahărul și o linguriță de sare și îl lăsăm până se diluează zahărul.
Amestecăm în el pentru a urgenta diluarea.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii din vas și turnăm acolo maiaua crescută.
Adăugăm și gălbenușurile, frecate cu un praf de sare pentru a li se intensifica culoarea.
Amestecăm gălbenușurile cu maiaua, adunând la mijloc și din făina de pe margini.
Adăugăm uleiul peste laptele ușor fierbinte și începem să turnăm treptat peste ingredientele din vas, amestecând totul cu o spatulă.
Adăugăm esența, coaja rasă de lămâie și portocală și zahărul vanilat.
Când totul este omogen, transferăm aluatul pe masa înfăinată și îl frământăm până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai este cazul.
Avem totuși grijă să nu iasă un aluat prea tare, ca la pâine.
Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ 45-50 de minute sau chiar o oră.

Pregătim umplutura pentru cozonac cu umplutură mixtă și mac

Tăiem rahatul în cuburi mai mari, iar stafidele le hidratăm în apă cu rom sau esență de rom.
Eu am pus o fiolă de esență, nu am avut rom.
Mixăm albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și zeama de lămâie și mixăm până obținem o bezea fermă.
Adăugăm cacaua și 50 g nucă măcinată fin.

Asamblăm și coacem cozonacii cu umplutură mixtă și mac

Împărțim aluatul în două și întindem câte o foaie de grosimea degetului mare.
Presărăm stafidele peste aluat și le înfigem ușor în acesta, apoi întindem compoziția cu cacao și presărăm peste ea nuca tăiată grosier și cuburile de rahat.
Rulăm foile, dar nu foarte strâns și așezăm rulourile în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Lăsăm cozonacii din nou la crescut aproximativ 40 de minute, apoi îi ungem cu ou bătut cu un praf de sare și îi dăm la cuptorul preîncălzit și îi coacem pentru 40-45 de minute la 160-170 de grade.
Spre final, îi mai ungem cu ou și presărăm mac peste ei.
Se zice că dacă adăugăm puțină sare în oul cu care îi ungem, nu se vor mai închide foarte rău la culoare, în timpul coacerii.
Sper să vă placă și să vă fie de folos, rețeta mea de cozonac cu umplutură mixtă!
 Pentru mai multe rețete de cozonac, click aici!

 

Următoarea rețetă de cozonac pe care o voi prepara va fi o rețetă de cozonac Babka.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: