Prăjitura dungată cu foi caramel și pandișpan, este printre primele prăjituri făcute de mine, prin anii ’90 și de atunci a rămas una dintre favoritele noastre.
Eu o știam sub denumirea de „Televizor”, dar se pare că este puțin diferită – vedeți aici și rețeta de prăjitură Televizor.
Este foarte gustoasă și aspectuoasă. Fiecare componentă a prăjiturii are gust, textură și aromă diferită. Este și foarte spornică, deci se pretează a fi preparată în special la o zi de sărbătoare.
Ingrediente pentru prăjitura dungată
- Pentru o tavă de 28/40 cm
- Foile maro:
- 12 linguri zahăr
- 12 linguri apă
- 8 linguri ulei
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet
- făină cât cuprinde
- sare
- 1/2 plic praf de copt
- Foaie de pandișpan:
- 6 ouă
- 7 linguri zahăr
- 6 linguri ulei
- coaja și zeama de la o lămâie
- o fiolă esență de lămâie
- 7 linguri făină
- un praf sare
- Cremă de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 1200 ml lapte
- 10 linguri făină
- 500 g mascarpone
- 6 linguri zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 2 fiole esență de vanilie
- un praf sare
- Glazură de ciocolată:
- 200 gr ciocolată cu lapte
- 100 ml smântână pentru frișcă
- În plus:
- 800 gr gem de prune acrișor
Mod de preparare pentru prăjitura dungată cu foi caramel și pandișpan
Începem cu prepararea foilor coapte pe dosul tăvii, apoi al blatului de pandișpan. Iar în intervalul de timp cât blatul se coace, preparăm și crema.
Prepararea foilor caramel
Cele două gălbenușuri se freacă cu puțină sare, se adaugă uleiul, siropul de zahăr ars, bicarbonatul stins în oțet și făina amestecată cu praful de copt.
Va rezulta un aluat puțin lipicios, dar care se va întinde frumos pe dosul tăvii unse cu ulei și tapetată cu făină.
Se coc două foi pe dosul tăvii, pentru 5 minute fiecare, la 180 grade.
Preparare blat de pandișpan pentru prăjitura dungată
Albușurile se mixează spumă, se adaugă treptat zahărul, picurând din când în când zeamă de lămâie care ajută la obținerea unei bezele ferme.
Se adaugă gălbenușurile frecate cu sare pentru a li se intensifica culoarea, apoi uleiul, coaja rasă de lămâie și esența și la final, făina în ploaie.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția în ea și o coacem pentru 35 minute la 180 grade.
Preparare cremă de vanilie
Omogenizăm și fierbem crema la foc mediu, amestecând continuu până începe să facă bășicuțe pe margini.
Acoperim crema cu o folie, pentru a nu prinde crustă și o dăm la rece.
Când este complet răcită, o mixăm împreună cu mascarponele, devenind astfel cremoasă.
Montare prăjitura dungată cu foi caramel și pandișpan
Așezăm în tavă o foaie maro, o ungem cu 400 gr gem de prune acrişor, întindem jumătate din crema de vanilie, așezăm pandișpanul peste ea, întindem restul de gem, crema de vanilie și acoperim cu a doua foaie maro.
Acoperim prăjitura cu folie, așezăm niște greutăți pe ea și o dăm la rece de pe o zi pe alta, dar în câteva ore putem totuși să ne potolim pofta cu colțurile prăjiturii, care sunt cele mai bune, mai ales că acestea rămân ușor crocante.
Preparare glazură
O întindem imediat peste prăjitură, nivelând-o cu o spatulă de tort și dăm din nou prăjitura la rece până se întăreşte ciocolata, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă.
Sper să vă placă prăjitura dungată cu foi caramel și pandișpan și să o preparați cu încredere!
Găsiți pe blog mai multe Rețete de prăjituri cu foi p dosul tăvii.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.