Pentru că tarabele piețelor abundă de conopidă, ne-am hotărât să o includem cât mai mult în preparatele noastre culinare. De data aceasta am preparat o simplă, dar gustoasă budincă de conopidă cu brânză sărată.
Inițial aveam în plan un sufleu de conopidă, dar nu am mai stat să separ albușurile de gălbenușuri, așa că am preparat budinca. Tare gustoasă a ieșit și s-a dovedit a fi puțină.
Cel mai des prepar conopida sub formă pane – vedeți aici rețeta. Ai mei o preferă așa și o servesc cu sos de usturoi, sau cu sos grecesc de iaurt cu castraveți și usturoi.
Vedeți aici și rețeta de sos grecesc – tzatziki.
Conopida ne place în mod deosebit murată. În murăturile asortate iese tare gustoasă, mai ales că împrumută aromele, dar și culorile celorlalte ingrediente. Aici puteți vedea și rețeta mea de salată de murături asortate. Iar de curând am preparat și o rețetă mai simplă de conopidă cu sfeclă roșie la borcan, pentru iarnă.
Cum se prepară rețeta de budincă de conopidă cu brânză sărată
Pentru a prepara această budincă, mai întâi fierbem buchețelele de conopidă în apă cu sare, doar până când este ușor pătrunsă. Brânza sărată o adăugăm în forma de copt ruptă în bucăți, presărată printre bucățile de conopidă. Apoi turnăm compoziția de ouă cu smântână. Puțină ceapă verde adăugată va da budincii atât gust cât și culoare. Punem și ceva condimente, după gust.
Este foarte gustoasă servită rece cu un sos ketchup dulce sau picant.
Dacă vă plac astfel de gustări simple și ușoare, găsiți pe blog mai multe rețete în secțiunea ”Aperitive”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de budincă de conopidă cu brânză sărată.
INGREDIENTE
- 400 gr buchețele de conopidă
- 300 gr brânză telemea sărată
- 200 gr smântână de consum( nu lichidă)
- 4 ouă de mărime medie
- 1/4 linguriță cu nucșoară măcinată
- piper proaspăt măcinat
- 5-6 frunze de busuioc
- câteva fire de mărar verde și de pătrunjel verde
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1 linguriță cu roșii uscate cu măsline(condiment de la Dr. Oetker)
- puțin unt moale pentru uns tava
MOD DE PREPARARE
Mai întâi desfacem conopida în buchețele pe care le clătim bine cu apă rece. Fierbem buchețelele de conopidă în apă cu sare, pentru 6-8 minute. Apoi le punem într-o sită la scurs.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim o formă de copt cu laturile de 25/25 cm. Ungem interiorul formei de copt cu unt moale, sau cu ulei. Apoi adăugăm buchețelele de conopidă, bucăți de brânză și ceapa verde tocată rondele.
Într-un bol, amestecăm ouăle cu smântâna, un praf de piper și nucșoara. Nouă ne place mult nucșoara și o adaug în preparatele în care folosesc sosuri albe, sau brânzeturi. Apoi adăugăm mărarul, pătrunjelul și frunzele de busuioc, tocate mărunt.
Turnăm compoziția de ouă cu smântână peste ingredientele din forma de copt. Presărăm pe deasupra roșiile uscate cu măsline, pentru un plus de culoare, dar și gust.
Coacem delicioasa budincă de conopidă cu brânză sărată pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Lăsăm budinca să se tempereze bine înainte de a o porționa. Este delicioasă servită și alături de legume proaspete, sau alături de un pahar cu iaurt, dar și glazurată cu ketchupul preferat.
Spor și poftă bună!