Plăcinta cu dovleac este vedeta deserturilor de toamnă la noi în casă. De data aceasta am preparat o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat cu brânză.
Îmi place mult să prepar aluaturi în casă, atât dulci cât și sărate. Îmi place să le testez în multe combinații. De data aceasta am testat aluatul pentru plăcintă cu brânză adăugată în compoziție. Foarte încântată am fost de reușita lui.
Am mai testat aluatul cu brânză, dar în varianta sărată și în aluat dospit, la rețeta de pâine cu brânză în aluat. A ieșit gustoasă, pufoasă și foarte albă. Am folosit alt tip de brânză, deci este diferit de aluatul pentru plăcinta de azi.
Și tot în varianta sărată am mai folosit brânză în aluat și la rețeta de ruladă aperitiv cu omletă și aluat cu brânză și cartofi. Și acest aluat a ieșit deosebit, mai ales datorită cartofilor. De fapt pâinea cu cartofi în aluat este una dintre cele mai apreciate.
Impresii despre rețeta de plăcintă cu dovleac și aluat cu brânză
Compoziția de dovleac este una clasică, cu scorțișoară, unt și puțin griș. Însă aluatul este chiar deosebit. Eu am folosit mascarpone, pentru că aveam o cutie prin frigider al cărei termen de valabilitate se apropia de final. Dar puteți folosi și alt tip de brânză cremoasă. Am adăugat și un ou în aluat, pentru elasticitate, dar și ulei și apă minerală.
După coacere și răcire aluatul se frăgezește foarte bine și este tare gustos. Se exfoliază ușor în interior ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit.
Dacă și vouă vă place să experimentați diferite combinații de aluaturi, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira. Le găsiți și în categoria de dulciuri, dar și în cea de aperitive sau în cea de pâine.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de plăcintă cu dovleac și aluat cu brânză.
INGREDIENTE
- Pentru aluat cu brânză:
- 600-650 gr făină tip 480
- 500 gr mascarpone
- 1 ou
- 50 ml ulei
- 50 ml apă minerală
- 50 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 7 gr praf de copt
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- 1 /4 linguriță cu sare.
- Pentru umplutură:
- 1 kg dovleac răzuit
- 150 gr zahăr
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 50 gr unt
- 2 linguri de griș.
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea dovleacului pe care îl răzuim și îl punem într-o cratiță împreună cu zahărul și scorțișoara. Amestecăm ușor până când zahărul se topește, iar dovleacul este înmuiat. Adăugăm untul, amestecăm până când se topește și acesta și este dispus uniform în compoziția de dovleac.
Lăsăm dovleacul să se răcească și adăugăm griș, în funcție de cât de suculent este acesta.
În timp ce dovleacul răzuit se răcește pregătim aluatul.
Cernem 500 gr de făină în bolul mixerului și adăugăm peste ea toate celelalte ingrediente. Le amestecăm energic până când se formează un aluat compact. În funcție de cât de moale și lipicios este, mai adăugăm făină. Aluatul nu trebuie să fie foarte ferm, dar nici să se lipească de mâini.
Acoperim aluatul și îl lăsăm să se odihnească până când se răcește și dovleacul.
Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem tava cu ulei și presărăm făină, sau optăm pentru hârtia de copt.
Apoi montăm plăcinta. Împărțim aluatul în două, întindem două foi, iar între ele punem compoziția de dovleac. Nu uităm să înțepăm foile cu o furculiță pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Punem tava în cuptor și coacem delicioasa plăcintă cu dovleac și aluat cu brânză pentru 45 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lăsăm să se răcească, o porționăm și o decorăm cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie.
Eu am porționat-o ușor caldă că am avut niște pofticioși pe lângă mine. De aceea se vede în poze umplutura ușor cursivă. Când se răcește este mai stabilă, se poate porționa frumos.
Spor și poftă bună!